home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


gevelisolatie buitenzijde

 

gevelisolatie (buitenzijde)

Ook: buitengevelisolatie (verkort tot BGI). Gevelisolatie aan de buitenzijde (straatzijde, tuinzijde e.d.) wordt, ook in Nederland, toegepast in nieuwbouw en renovatie zowel in woningbouw als utiliteitsbouw.
Gevelisolatie aan de buitenzijde van het gebouw is ook een vorm van na-isolatie en vooral interessant bij grootschalige renovaties, omdat het aanbrengen daarvan voor de bewoners nauwelijks hinder geeft en omdat de dikte van het isolatiepakket niet de ruimte aan de binnenzijde vermindert.
Allerlei algemene uitgangspunten bij na-isolatie en andere manieren van na-isolatie (aan de binnenzijde van de woning en het vullen van de lege spouw bij ongeÔsoleerde spouwmuren) zijn vermeld bij na-isolatie.

Gevelisolatie aan de buitenzijde heeft belangrijke voordelen: 
- geen aanpassingen nodig aan de binnenzijde van het gebouw!
- bouwtechnisch gemakkelijker dan isoleren aan de binnenzijde!
- bijna altijd licht in gewicht en dus geen aanpassingen nodig van de fundering (let op: controleer of het gewicht van isolatiemateriaal en afwerking inderdaad voldoende laag is, anders is eventueel verbreding van de fundering nodig)
- verhoging van het woon- en gebruikscomfort (ook wat betreft geluidsisolatie)
- een fraai uiterlijk in combinatie met gevelbepleistering
- door de eenvoudige bevestiging zijn de kosten relatief gering (90-120 euro/m2 compleet afgewerkt met gevelbepleistering, houtachtige of, bij eenvoudige vormen, aluminium of composiet panelen; afwerking met steenstrips is mogelijk iets duurder maar geeft (weer) een mooi baksteen uiterlijk).

Belangrijke reden om gevelisolatie aan de buitenzijde niet toe te passen:
- bij een rijtjeshuis moet eigenlijk het gehele blok woningen voorzien worden van buitengevelisolatie om "wonderlijke" sprongen in het gevelbeeld te vermijden en om koudebruggen te vermijden (eindigen met de gevelisolatie in het midden van de scheidingsmuren met de buren betekent dat daar koudebruggen ontstaan)
- er zijn teveel afwijkende geveldelen (in- of uitspringend) waardoor gevelisolatie aan de buitenzijde te duur kan worden.

Extra aandachtspunten bij na-isolatie aan de buitenzijde:
- meestal zijn andere raamdorpels vereist (die moeten uiteraard buiten de gevel uit blijven steken)
- verplaatsing van gevellampen, huisnummers e.d.
- ga bij kunststof isolatiemateriaal (bijvoorbeeld polystyreen) na of er geen problemen met vocht kunnen ontstaan (vocht kan uitsluitend weg naar de binnenzijde van de woning; vooral bij steensmuren belangrijk; zorg er wel voor dat de gevels goed droog zijn wanneer de gevelisolatie wordt aangebracht, anders wordt mogelijk het vocht ingesloten).

Verschillende fabrikaten
- De Caparol-EPS-gevelisolatiesystemen maken o.m. gebruik van de gevelisolatieplaat Dalmatiner S 024 van Caparol en bestaat uit een kern van polyurethaan (PUR) en een voor- en achterzijde van grijs/wit gespikkeld expanded polystyreen (EPS); door het gebruik van zowel PUR als EPS wordt het een hybride plaat genoemd. Deze vormstabiele platen hebben een zeer goede warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van slechts 0,024-0,025 (eerste waarde vanaf 100 mm dikte).
- Het voordeel van een mineraal isolatiemateriaal als Ytong Multipor (warmtegeleidingscoŽfficiŽnt 0,045): het is niet alleen onbrandbaar, maar ook dampdoorlatend. De afwerking vindt meestal plaats met sierpleister. Gewicht van 100 mm dik Multipor is ca. 11 kg/m2.
- Isofinish is een samenwerkingsverband tussen Recticel Insulation en Borgh bevestigingstechnieken. Powerwall van Recticel heeft een uitstekende warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van 0,022, zorgt door de messing-groef van de platen voor een doorlopende isolatielaag (sluit goed af). Hierdoor zijn zeer hoge R-waarden mogelijk. Over de Powerwall wordt een zelfdragende constructie geplaatst. De zelfdragende constructie wordt berekend en gemonteerd met Borgh Facafix gevelschroeven. De doorlopende isolatielaag in combinatie met de vrijdragende constructie garandeert een opimaal geventileerde gevel zonder koudebruggen, waarbij iedere eindafwerking mogelijk is. Benader Isofinish voor meer informatie over deze methode van isolatie van de buitengevel.
- Het gevelisolatiesysteem van  met polystyreen (EPS) van Slimfort van Isobouw heeft het voordeel dat er een luchtspouw is tussen het isolatiemateriaal en de uiteindelijke gevelbekleding. Het nadeel is wellicht dat het een vrij bewerkelijk systeem is. Bij dit gevelisolatiesysteem is EPS de isolator; EPS heeft een warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van 0,035, dus vrij gunstig; er zijn echter nogal wat lijnen in het systeem die een dunnere laag EPS hebben, dus waarschijnlijk lijnen met een iets geringere isolatiewaarde (zie de foto's verderop).
- Naast een systeem met EPS (StoTherm Classic) heeft Sto ook bijvoorbeeld minerale wol (StoTherm Mineral) en houtvezels (StoTherm Wood, afbeelding verderop), systemen voor waterdampdoorlatende gevels voor zowel binnen- als  buitentoepassingen.
- Als basis voor de afwerking kan ook aan vezelcementplaten gedacht worden. Knauf heeft de cementvezelplaat Aquapanel Outdoor die onder bepaalde voorwaarden ook gebogen kan worden, waardoor wellicht snellere afbouw met gebogen vlakken mogelijk is. Fermacell heeft bijvoorbeeld de Powerpanel H2O, en HardiePanel als basis voor stucwerk en steenstrips en HardiePlank (ook voor potdekselen).


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

schema opbouw gevelisolatie aan de buitenzijde met multipor van xella ytong:


gevelisolatie aan de buitenzijde met multipor van xella ytong:


gevelisolatieplaat dalmatiner s 024 van caparol:


opbouw gevelisolatie aan buitenzijde, afwerking met een pleisterlaag van willco products:


opbouw gevelisolatie aan buitenzijde met slimfort van isobouw (voor
droge afwerking zoals eternit cedral op de volgende afbeelding):


gevelisolatie buitenzijde met polystuc van
isobouw (voor natte afwerking met stucwerk):


gevelisolatie buitenzijde van isofinish werkt met recticel powerwall, dat messing-groef (tand-en-groef) aangebracht wordt:


gevelisolatie buitenzijde met e-board van vandersanden, bijvoorbeeld speciale hoek-stenen (steenstrips):


een beter idee van hoe mooi het kan worden met de e-board van vandersanden:


buitengevelisolatie (met natureplus-certificaat) en afwerking (stotherm wood):

1. verlijming 5. wapening
2. isolatie (isolatieplaat van houtvezels t/m 260 mm) 6. tussenlaag
3. bevestiging 7. eindafwerking
4. onderpleister 8. gevelafwerking

gevelisolatie buitenzijde, albert heijn, zeewolde, stukadoorsbedrijf de koning, hoorn:


Documentatie
- Brochure Buitengevels uitwendig isoleren en pleisteren met Ytong Multipor (minerale gevelisolatie aan buitenzijde)

- Brochure EPS-PUR-EPS gevelisolatieplaat aan buitenzijde met Dalmatiner S 024 van Caparol

- Brochure EPS gevelisolatie aan buitenzijde met Isobouw Slimfort

- Prijslijst, isolatiewaarden (warmteweerstanden Rc) enz. Isobouw Slimfort

- Brochure (Technische Bijlagen) E-Board van Vandersanden

- Brochure XPor gevelisolatie buitenzijde van Keim


Zie eventueel isolatie.

Eng. external wall insulation