home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


gevelisolatie buitenzijde

 

gevelisolatie (buitenzijde)

Ook: buitengevelisolatie (verkort tot BGI). Gevelisolatie aan de buitenzijde (straatzijde, tuinzijde e.d.) wordt, ook in Nederland, toegepast in nieuwbouw en renovatie zowel in woningbouw als utiliteitsbouw.
Gevelisolatie aan de buitenzijde van het gebouw is ook een vorm van na-isolatie en vooral interessant bij grootschalige renovaties, omdat het aanbrengen daarvan voor de bewoners nauwelijks hinder geeft en omdat de dikte van het isolatiepakket niet de ruimte aan de binnenzijde vermindert.
Allerlei algemene uitgangspunten bij na-isolatie en andere manieren van na-isolatie (aan de binnenzijde van de woning en het vullen van de lege spouw bij ongeÔsoleerde spouwmuren) zijn vermeld bij na-isolatie.
Vergelijk eventueel met gevelisolatie aan de binnenzijde.

Gevelisolatie aan de buitenzijde heeft belangrijke voordelen: 
- geen aanpassingen nodig aan de binnenzijde van het gebouw, dus de bewoners kunnen in principe in het huis blijven wonen!
- geen aanpassingen nodig aan de binnenzijde van het gebouw, dus dikke isolatie kost geen ruimte aan binnenzijde gebouw
- verhoging van het woon- en gebruikscomfort (ook wat betreft geluidsisolatie)
- energiebesparing door extra isolatie
- bouwtechnisch soms gemakkelijker dan isoleren aan de binnenzijde (afhankelijk van de situatie; bij veel in- en uitspringen van de gevel en balkons e.d. zal het duurder zijn)
- relatief gemakkelijk gesloten te maken (waterdicht, luchtdicht)
- bijna altijd licht in gewicht en dus geen aanpassingen nodig van de fundering (let op: controleer of het gewicht van isolatiemateriaal en afwerking inderdaad voldoende laag is, anders is eventueel verbreding van de fundering nodig)
- een fraai uiterlijk in combinatie met gevelbepleistering
- door de eenvoudige bevestiging zijn de kosten relatief gering (90-120 euro/m2 compleet afgewerkt met gevelbepleistering, houtachtige of, bij eenvoudige vormen, aluminium of composiet panelen; afwerking met steenstrips of (andere) vormen van gezaagde baksteen is mogelijk iets duurder maar geeft (weer) een mooi baksteen uiterlijk).

Belangrijke reden om gevelisolatie aan de buitenzijde niet toe te passen:
- bij een rijtjeshuis moet eigenlijk het gehele blok woningen voorzien worden van buitengevelisolatie om "wonderlijke" sprongen in het gevelbeeld te vermijden en om koudebruggen te vermijden (eindigen met de gevelisolatie in het midden van de scheidingsmuren met de buren betekent dat daar koudebruggen ontstaan)
- er zijn teveel afwijkende geveldelen (in- of uitspringend) waardoor gevelisolatie aan de buitenzijde te duur kan worden
- het gebouw is een monument en er mag aan de gevel kan niet zomaar aangepast worden.

Extra aandachtspunten bij na-isolatie aan de buitenzijde:
- bij hoogbouw of rijtjeswoningen: bij gebruik van bijvoorbeeld polystyreen (PS, EPS) kan er gevaar bestaan voor branddoorslag / brandoverslag en is een strook minerale wol van minimaal 20 cm hoogte aan te raden boven de muuropeningen en ter plaatse van de woningscheidende muur (voorbeelden van zo'n strook minerale wol; zie eventueel bij WBDBO)
- meestal zijn andere raamdorpels vereist (die moeten uiteraard buiten de gevel uit blijven steken)
- verplaatsing van gevellampen, huisnummers e.d.
- ga bij kunststof isolatiemateriaal (bijvoorbeeld polystyreen) na of er geen problemen met vocht kunnen ontstaan (vocht kan uitsluitend weg naar de binnenzijde van de woning; vooral bij steensmuren belangrijk; zorg er wel voor dat de gevels goed droog zijn wanneer de gevelisolatie wordt aangebracht, anders wordt mogelijk het vocht ingesloten).

Verschillende fabrikaten
- De Caparol-EPS-gevelisolatiesystemen maken o.m. gebruik van de gevelisolatieplaat Dalmatiner S 024 van Caparol en bestaat uit een kern van polyurethaan (PUR) en een voor- en achterzijde van grijs/wit gespikkeld expanded polystyreen (EPS); door het gebruik van zowel PUR als EPS wordt het een hybride plaat genoemd. Deze vormstabiele platen hebben een zeer goede warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van slechts 0,024-0,025 (eerste waarde vanaf 100 mm dikte).
- Het voordeel van een mineraal isolatiemateriaal als Xella Multipor (warmtegeleidingscoŽfficiŽnt 0,045): het is niet alleen onbrandbaar, maar ook dampdoorlatend. De afwerking vindt meestal plaats met sierpleister. Gewicht van 100 mm dik Multipor is ca. 11 kg/m2.
- Isofinish is een samenwerkingsverband tussen Recticel Insulation en Borgh bevestigingstechnieken. Powerwall van Recticel heeft een uitstekende warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van 0,022, zorgt door de messing-groef van de platen voor een doorlopende isolatielaag (sluit goed af). Hierdoor zijn zeer hoge R-waarden mogelijk. Over de Powerwall wordt een zelfdragende constructie geplaatst. De zelfdragende constructie wordt berekend en gemonteerd met Borgh Facafix gevelschroeven. De doorlopende isolatielaag in combinatie met de vrijdragende constructie garandeert een opimaal geventileerde gevel zonder koudebruggen, waarbij iedere eindafwerking mogelijk is. Benader Isofinish voor meer informatie over deze methode van isolatie van de buitengevel.
- Het gevelisolatiesysteem van  met polystyreen (EPS) van Slimfort van Isobouw heeft het voordeel dat er een luchtspouw is tussen het isolatiemateriaal en de uiteindelijke gevelbekleding. Andere voordelen zijn: messing/groef klikverbinding en geÔntegreerde metalen beugels, de platen zijn eenvoudig en snel op te bouwen op een regelwerk van hout of aluminium, goede prestatie en kosten. Gevelbekleding met geÔmpregneerd vuren rabatdelen van 18x127 mm met Slimfort 5.0 is een goed systeem en kost incl. arbeid minder dan de meeste andere systemen (info Casadata in Bouwtotaal november 2022, p.33). Bij dit gevelisolatiesysteem is EPS de isolator; EPS heeft een warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van 0,035, dus vrij gunstig.
- Een systeem van isolatie en steenstrips is E-board van Vandersanden. E-Board komt vooral voor in dakopbouwen en aanbouwen, maar ook in transformatieprojecten" (transformaties zijn herbestemmingen, red.). "Het E-Board wordt dan geplaatst tegen een stalen of houten frame. Het is dan niet nodig om aanpassingen te doen aan de fundering. Bovendien is het mogelijk om elke gewenste steen als steenstrip te kiezen." 
- Naast een systeem met EPS (StoTherm Classic) heeft Sto ook bijvoorbeeld minerale wol (StoTherm Mineral) en houtvezels (StoTherm Wood, afbeelding verderop), systemen voor waterdampdoorlatende gevels voor zowel binnen- als  buitentoepassingen.
- Als basis voor de afwerking kan ook aan vezelcementplaten gedacht worden. Knauf heeft de cementvezelplaat Aquapanel Outdoor die onder bepaalde voorwaarden ook gebogen kan worden, waardoor wellicht snellere afbouw met gebogen vlakken mogelijk is. Fermacell heeft bijvoorbeeld de Powerpanel H2O, en HardiePanel als basis voor stucwerk en steenstrips en HardiePlank (ook voor potdekselen).

Naar Documentatie


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

schema opbouw gevelisolatie aan de buitenzijde met
multipor van xella:


gevelisolatie aan de buitenzijde met multipor van xella:


gevelisolatieplaat
dalmatiner s 024 van caparol:


opbouw gevelisolatie aan buitenzijde, afwerking met een pleisterlaag van willco products:


opbouw gevelisolatie aan buitenzijde met
slimfort van isobouw (voor
droge afwerking zoals eternit cedral op de volgende afbeelding):


slimfort afwerkingen met vezelcementplaten, aluminium composietplaten, tegels of dakpannen; 

klik voor groter!
(isobouw):


gevelisolatie buitenzijde met
polystuc van
isobouw (voor natte afwerking met stucwerk):


gevelisolatie buitenzijde van isofinish werkt met
recticel powerwall, dat messing-groef (tand-en-groef) aangebracht wordt:


gevelisolatie buitenzijde met
e-board van vandersanden, bijvoorbeeld speciale hoek-stenen (steenstrips):


een beter idee van hoe mooi het kan worden met de e-board van vandersanden:


buitengevelisolatie (met natureplus-certificaat) en afwerking (stotherm wood):

1. verlijming 5. wapening
2. isolatie (isolatieplaat van houtvezels t/m 260 mm) 6. tussenlaag
3. bevestiging 7. eindafwerking
4. onderpleister 8. gevelafwerking

gevelisolatie buitenzijde, albert heijn, zeewolde, stukadoorsbedrijf de koning, hoorn:


Documentatie
- Brochure Buitengevels uitwendig isoleren en pleisteren met Ytong/Xella Multipor (minerale gevelisolatie aan buitenzijde)

- Brochure EPS-PUR-EPS gevelisolatieplaat aan buitenzijde met Dalmatiner S 024 van Caparol

- Brochure EPS gevelisolatie aan buitenzijde met Isobouw Slimfort

- Prijslijst, isolatiewaarden (warmteweerstanden Rc) enz. Isobouw Slimfort

- Brochure (Technische Bijlagen) E-Board van Vandersanden

- Brochure XPor gevelisolatie buitenzijde van Keim


Zie eventueel isolatie.

Eng. external wall insulation