home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Help a.u.b. vogel/wildopvang Delft...!


rabatdeel

 

rabatdeel

Een rabatdeel is oorspronkelijk een houten deel met messing en groef en een profilering dat onder andere voor schuttingen en buitengevels gebruikt wordt. Vaak worden rabatdelen onzichtbaar bevestigd aan de ondergrond. De ondergrond bestaat meestal uit verticale latten bij horizontale bevestiging en horizontale regels bij verticale bevestiging.

Door het duurzame karakter wordt tegenwoordig vaak hardhout toegepast, zowel inlands als buitenlands. Vooral bij houten delen is het belangrijk te weten hoe het hout onder invloed van het weer van kleur verandert: sommige soorten worden grijs, andere worden geelachtig of blijven hun tint redelijk behouden, onder meer afhankelijk van de afwerking van het hout (behandeling met ultra-violet-bestendige lak e.d.).

Tegenwoordig worden ook vaak kunststof rabatdelen, tot 6 m lengte, die weerbestendig zijn en daardoor nagenoeg onderhoudsvrij. De kunststof rabatdelen zijn ongevoelig voor schimmels en bacteriŽn. 
Ook zijn er rabatdelen van het brandveilige vezelcement (de vezelcementplank met het uiterlijk van hout: DutchPlank van Milin).

Rabatdelen zijn in verschillende soorten, maten en (RAL-)kleuren leverbaar, voor horizontaal en verticaal gebruik, desnoods diagonaal, met en zonder lucht in het inwendige, glad of met een houtnerf, enkel of dubbel rabatdeel. 

Omdat de term "rabatdeel" een wat ouderwetse klank heeft, worden ze vaak gevelpanelen genoemd (panelen zijn meestal wat breder maar de nieuwere "rabatdelen" zijn dan ook vaak wat breder dan die van vroeger), zie ook bij gevelbekleding.


De eerste afbeelding onder toont een profiel van een houten rabatdeel van de Arnhemse Fijnhouthandel, bijvoorbeeld in western red cedar *), foutvrij en spintvrij hout, en verder voorbeelden van andere typen rabatdelen, van Dekker hout.
De kunststof rabatdelen zijn van Keralit (Maatgarant) en Vinyplus
Ook Rockpanel, dat bestaat uit anorganische steenvezels van Rockwool samengekleefd door een thermohardend bindmiddel, is beschikbaar in rabatdelen:


rabatdelen van hout

een doorsnede van een rabatdeel:


mes en groef:

zweeds rabat
:

halfhouts:

fins rabat:


diverse rabatdelen van kunststof


youtube-filmpje:


rabatdelen van rockpanel (rechts) en twee andere soorten rockpanel;
klik voor groter:


woning met gevelbekleding van kunststof rabatdelen;
klik voor groter (milin):


kunststof rabatdelen van keralit (maatgarant):


Verg. potdekselen.

Eng. matchboard, tongue-and-groove board, shiplap board

*) Behandeling van Western Red Cedar (van WRC Export Association)