home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


polystyreen

 

polystyreen (PS)

Polystyreen is een kunststof die wordt vervaardigd uit het halffabrikaat styreen, een monomeer. Polystyreen (PS) kan worden onderscheiden in compact polystyreen (CPS), geŽxpandeerd polystyreen (EPS), ook wel piepschuim genoemd, en geŽxtrudeerd polystyreen (XPS). 
Met de term geŽxpandeerd (expanded) van EPS wordt bedoeld dat het "gezwollen" is door het inbrengen van pentaan (zie verder onder EPS).
De term geŽxtrudeerd (extruded) van XPS betekent dat het onder druk door een opening is geperst. Hard XPS is zeer geschikt voor isolatiedoeleinden (zie verder onder XPS).

Polystyreen wordt o.m. toegepast als isolatiemateriaal (in de vorm van platen of "parels" als spouwmuurvulling), als verloren bekisting en als hoofdbestanddeel van muren (bijvoorbeeld Veerhuis bouwsysteem, van EPS en staalskelet, o.m. brandweerkazerne Zwolle).

De aanduiding van bijvoorbeeld PS15 houdt in: 15 kg/m3 polystreen.

WarmtegeleidingscoŽfficiŽnt, soortelijke warmte, dichtheid, warmtecapaciteit, dampdiffusie en brandklasse van een aantal materialen (w.o. EPS en XPS)

In Terneuzen staat de recycle-fabriek voor polystyreen: de PolyStyreneLoop, waarbij het bestanddeel HBCD wordt verwijderd (en verder behandeling ondergaat in de zogenoemde Brodine Recovery Unit van ICL) terwijl het polystyreen gereinigd wordt en omgevormd wordt tot gegranuleerd polymeer, de benodige vloeistoffen gedestilleerd worden en worden hergebruikt in het proces.


polystyreen korrels, eps-parels:


eps als verloren bekisting (isobouw):


Het woord polystyreen dateert van na 1950 en is afgeleid van het Griekse poly (veel) en het Latijnse styrax (hars); bron Etymologiebank.

Eng. polystyrene