home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


keimen

 

keimen

Keimen is het afwerken van bijvoorbeeld beton en metselwerk met een mineraalverf (silicaatverf) die zich zeer goed hecht met de ondergrond en zeer dampopen is waardoor de verf niet gaat bladderen. Keimverf heeft een matte kalkachtige uitstraling en is leverbaar in wit en verschillende kleuren.

Tekst van de Stichting Bouwresearch Rotterdam (SBR): 
"Bakstenen in een mindere kwaliteit, bijgewerkte voegen en gedeeltelijk nieuw metselwerk in een gevel vragen om een esthetische oplossing. In dit geval is gekozen voor het keimen van de gevel; het afwerken met een minerale of silicaatverf. Keimverf is samengesteld uit louter natuurlijke grondstoffen: minerale vulstoffen zoals kwarts en veldspaat met anorganische kleurpigmenten en vloeibaar kaliumsilicaat als bindmiddel. De verf is geschikt voor het afwerken van een steenachtige ondergrond zoals beton, baksteen en natuursteen en pleisterlagen. De verf gaat met deze ondergronden een hechte verbinding aan: het "verkiezelt" of versteent als het ware en geeft een extra versteviging van het oppervlak. Er ontstaat dus een minerale onoplosbare verbinding waarbij de verf en de ondergrond dezelfde eigenschappen heeft en daardoor hetzelfde reageert, bijvoorbeeld bij thermische uitzetting. De afwerklaag kan hierdoor niet gaan scheuren. Door de zeer hoge waterdampdoorlatendheid en de sterke hechting kan zich tussen de ondergrond en de verf geen vocht ophopen en zal de verf niet afbladderen. Verder heeft de afwerking geen last van bacterie- of schimmelgroei, is zij onbrandbaar, lichtecht en bestand tegen de inwerking van zuren."

Als buitenverf wordt vaak Purkristalat gebruikt, zowel voor renovatie als nieuwbouw. Naast wit zijn allerlei kleuren mogelijk, hoewel een veelheid van verschillende kleuren bij één pand nogal popperig aan kan doen. Het eenvormigheidsprincipe van nieuwbouwwijken wordt steeds meer verlaten waardoor gelukkig ook steeds vaker de buitenmuur gekeimd wordt.

Keimen is vaak ook een activiteit bij buitengevelisolatie.


klik op de afbeeldingen voor groter

een wit gekeimde muur:


keim purkristalat, eichstätt, duitsland (keim minerale verven):


keim purkristalat, münchen, duitsland (keim minerale verven):


Documentatie
- Eén van de vele voorbeelden: Keimverf Purkristalat (van Keim Nederland)

De term keimen is genoemd naar de Duitser A.W.Keim die eind 19e eeuw met succes waterglas (kaliumsilicaat, natriumsilicaat) met anorganische kleuren mengde.

Met dank aan ing. Jos van Heck.

Zie Keim Nederland met veel technische gegevens.
Verg. kaleien, cementeren, berapen, chipperen.