home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


eps

 

eps, airpop

Ook: Tempex, Styropor, PSE, Polyfoam, PS-hardschuim, in BelgiŽ Isomo; in de volksmond: piepschuim. EPS staat voor Expanded Polystyreen, het overbekende witte piepschuim, maar dan harder. Airpop refereert aan het feit dat polystyreen, EPS e.d. voor het merendeel uit lucht bestaan (verg. popcorn). 
Het materiaal bestaat uit dicht opeengepakte bolletjes schuim. Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel telt 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Concreet bestaat EPS qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.

Om het polystyreen te laten expanderen (zwellen) tot EPS, gebruikt men pentaan, dat vergelijkbaar is met aardgas. Pentaan is onschadelijk voor de volksgezondheid en ozonlaag. Het pentaan wordt met behulp van stoom verhit en zorgt ervoor dat de bolletjes expanderen tot de bekende EPS-parels. In het EPS-eindproduct is het niet meer aanwezig. Pentaan wordt door de producenten afgevangen en hergebruikt.

EPS wordt veel in de bouw gebruikt als isolatiemateriaal, wegfunderingen (verkleint de zettingen), stabiliteit, drijvende vlakken e.d. Aan EPS voor isolatie in de bouw wordt een stof toegevoegd, waardoor het eindproduct brandvertragend is.
Het gebruik van EPS-schuim blijft vaak verborgen: producten waarvan vaak aangenomen wordt massief steen, hout, polyester o.i.d. te zijn, zijn vaak geproduceerd uit schuim, gecoat en afgewerkt tot een natuurlijke uitstraling. Uit EPS worden ook 3D-ontwerpen gemaakt.

EPS en XPS als isolatiemateriaal
Toepassingen als isolatiemateriaal bijvoorbeeld als funderingsbekisting (verloren bekisting) en spouwisolatie. EPS wordt ook toegepast als ondervloer voor parkeerdekken e.d. en als vulling in de wegenbouw.

Voordelen EPS en XPS als isolatiemateriaal:
- goede thermische isolatie (vergelijkbaar met steenwol en glaswol; plaat 300 mm dik EPS heeft een R-waarde van ca. 7,5)
- goedkoop
- zeer licht in gewicht
- vrijwel waterdicht (neemt zeer weinig water op)
- niet hygroscopisch (houdt geen vocht vast)
- geluidsabsorberend (geluidsisolerend)
- geen voedingsbodem voor schimmels 
- materiaal/verwerking: stevig tot hard
- vormvastheid goed
- drukvastheid redelijk goed (geen puntlasten)
- extra opties: minerale toplaag, gebitumeerde toplaag, gebitumeerde polyester toplaag
- recycling is mogelijk.

Nadelen EPS en XPS als isolatiemateriaal:
- brandbaar (tenzij de brandveilige kwaliteit wordt toegepast)
- laat geen damp door
- niet bestand tegen veel lijmsoorten.

"XPS is minder vochtgevoelig dan EPS en behoudt zijn isolatiewaarde." XPS heeft een dichtere cellenstructuur en is iets harder en duurder dan EPS.

Documentatie
- IsoBouw EPS, Algemene toepassing (van Isobouw)

- EPS en Vocht (van Stybenex)

- Hygrische eigenschappen van EPS (van Kemisol)

Omdat er zoveel benamingen zijn voor EPS is in Europees verband gekozen voor een nieuwe naam voor EPS: airpopģ. Waarom dat "Registered" zou moeten zijn, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat polystyreen en EPS een wat negatieve klank hadden gekregen (brandgevaarlijk, als het niet gerecycled wordt slecht voor het milieu e.d.) en dat daarom een andere naam wellicht te prefereren is.

Zie ook CPS, XPS en Stybenex.

Eng. expanded polystyrene