home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


gevelisolatie binnenzijde

 

gevelisolatie (binnenzijde)

Gevelisolatie aan de binnenzijde is een voorbeeld van na-isolatie, d.w.z dat geïsoleerd wordt nadat het gebouw opgeleverd is, vaak zelfs zeer lang nadat de ingebruikname van het gebouw. 
Allerlei algemene uitgangspunten bij na-isolatie en andere manieren van na-isolatie (aan de buitenzijde van de woning en het vullen van de lege spouw bij ongeïsoleerde spouwmuren) zijn vermeld bij na-isolatie.
Vergelijk eventueel met gevelisolatie aan de buitenzijde.

Gevelisolatie aan de binnenzijde via een soort voorzetwand is ideaal als:
- de woning een ongeïsoleerde of slecht geïsoleerde spouw heeft of steensmuren
- de buitenzijde van de woning niet kan of mag worden aangetast (bijvoorbeeld monument, beschermd stadsgezicht, rijtjeshuis of twee-onder-een-kap en de buren willen niet isoleren aan de buitenzijde, woning grenst direct aan openbaar gebied). 

Voordeel is dat meestal de luchtspouw blijft bestaan; nadeel is dat het vaak iets duurder en lastiger is. Met de betere isolatiewaarden van isolatieplaten is waarschijnlijk een betere isolatie te verkrijgen dan wanneer de spouw gevuld wordt. Let er bij spouwloze muren (steensmuren) op dat er dan een kleine luchtspouw nodig kan zijn en dat het bij voorkeur een dampopen constructie is.
Na-isolatie aan de binnenzijde gebeurt meestal in een soort houtskeletbouw-constructie via stijlen en minerale wol en gipsplaten, via stijlen en een multifolie en gipsplaten, of via een fabrieksmatig geïsoleerde voorzetwand (panelen).

Extra aandachtspunten (voor- en nadelen) bij isolatie aan de binnenzijde op:
- de bewoners zullen hoogstwaarschijnlijk tijdens de verbouwing niet in de woning kunnen blijven! (er zijn dus wisselwoningen o.d. nodig)
- energiebesparing door extra isolatie
- verhoging van het woon- en gebruikscomfort (ook wat betreft geluidsisolatie)
- de ondergrond moet draagkrachtig en vlak zijn
- er is ruimte nodig voor isolatie, extra wand (gipsplaten o.d.) en eventueel luchtspouw; die ruimte verlies je in het interieur (o.m. afhankelijk van het systeem en de gewenste isolatiewaarde is dat ca. 8-16 cm)
- er moet rekening gehouden worden met zaken die op, aan of dichtbij de muur staan: doortrekken elektra en lichtpunten die in de buitenmuur zitten, verplaatsen of doortrekken cv-radiatoren, nieuwe dagkanten en vensterbanken voor muuropeningen, doorgangen van cv-leidingen e.d., opnieuw aanbrengen plinten
- de temperatuur binnenshuis kan wat meer schommelen omdat de woning sneller opwarmt en sneller afkoelt (vergeleken met de andere isolatiemethodes)
- kies een niet te zware extra wand om de vaak oude houten vloeren niet te veel te belasten
- de gevel blijft van buiten onaangetast
- de isolatie kan gefaseerd worden uitgevoerd (per kamer of per verdieping, of alleen de begane grond!).

Er zijn verschillende fabrikanten en methodes van na-isoleren aan de binnenzijde mogelijk via een voorzetwand:

- Faay heeft het W’all-in-One systeem met voorzetwanden van gipsplaat, PIR-isolatie en dampremmer; er kan uit verschillende isolatiediktes gekozen kan worden (met luchtspouw; met een vaste of vrijstaande constructie; brochure W'all-in-One). 
Voor een Rc = ca. 4,0 kan Faay W'all-in-one PG90 voldoende zijn, incl. spouw 20 mm en gipsplaat 9,5 mm is totaaldikte slechts 90 mm. Ook Kingspan brengt het W'all-in-One systeem.

- PIF is een isolatiemateriaal dat bestaat uit meer lagen noppenfolie gescheiden door aluminiumfolie. Zeer goede isolatiewaarde met warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda) < 0,022 W/(m.K). Afwerken met luchtspouw van minimaal 20 mm en voorzetwand van bijvoorbeeld gips.

- Kingspan heeft het gemakkelijk verwerkbare systeem Kooltherm K17 dat werkt met een regelwerk en "resol hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, aan één zijde voorzien van een glasvlies cachering en aan de andere zijde een gesloten aluminium folie met daarop 12,5 mm dikke gipskartonplaat" (door de spouw ook goed toepasbaar bij steensmuren of slecht geïsoleerde spouwmuren, en omdat de gipsplaat verbonden is met het isolatiemateriaal gemakkelijk te verwerken). 
Voor een Rc = ca. 4,0 kan Kooltherm K17 70/12,5 mm voldoende zijn, met spouw van 20 mm en 12,5 mm gipsplaat: totaaldikte slechts 103 mm (bij 9,5 mm gipsplaat is het 100 mm).
(Opmerking: Kingspan Optim-R heeft een betere isolatiewaarde dan Kooltherm, maar dit vacuüm isolatiepaneel mag niet doorboord of verzaagd worden omdat het anders zijn vacuüm verliest en daarmee de zeer goede isolatiewaarde. Het paneel zou voor de toepassing bij een voorzetwand met stijf materiaal "ingepakt" kunnen worden (PIR o.d.) maar dan is het voordeel van de dunnere isolatielaag goeddeels verdwenen.)

- Het Xella-systeem Ytong Multipor maakt gebruik van minerale isolatieplaten (blokken van speciaal cellenbeton dat beter isoleert dan normale cellenbeton); voordeel is dat het isolatie en muur inéén is, zeer licht, dampopen, onbrandbaar, vormvast, stootvast; bij grote diktes van Multipor moet de vloer het extra gewicht kunnen dragen (door veel luchtcellen ca. 115 kg/m3 dus valt eigenlijk best mee), ook hier goede isolatiewaarden maar bij een duidelijk dikkere laag dan bij andere isolatiematerialen, echter geen spouw nodig (meestal zonder luchtspouw bij steensmuur) en ook geen gipsplaat
Voor een Rc = ca. 4,0 kan Multipor 160 mm voldoende zijn (geen spouw en geen gipsplaat nodig): totaaldikte 160 mm. (brochure Multipor)

- Systeem Isover en metal stud werkt met een aluminium regelwerk, isolatie, underlayment en gipsplaten (en dampopen folie aan buitenzijde en dampremmer aan binnenzijde; met luchtspouw). 
Voor een Rc = ca. 4,0 kan Isover Metal-stud 90+60 mm voldoende zijn, met spouw van 20 mm en 12,5 mm gipsplaat: totaaldikte ca. 183 mm (bij 9,5 mm gipsplaat is het 180 mm).

- Systeem Isover en houtskeletbouw werkt met een houten regelwerk, isolatie, underlayment en gipsplaten (en dampopen folie aan buitenzijde en dampremmer aan binnenzijde; met luchtspouw).

- Het Isobouw Slimfix Deco systeem maakt isolatie van zolders mogelijk (denk wel aan damptransport; "SlimFix® Deco is toepasbaar voor het renoveren of na-isoleren van ongeïsoleerde, waterdichte daken zonder dampremmende laag, bekleed met een schubvormige ventilerende dakbedekking, zoals pannen en leien").

- Unidek Reno Fast van Kingspan voor hellende daken is "een isolerend dakelement met een kern van brandvertragend gemodificeerd EPS Platinum. De buiten- en binnenzijde zijn voorzien van een 3 mm spaanplaat. De spaanplaat aan de binnenzijde is voorzien van een witte zichtzijde."
"Dé oplossing voor na-isolatie aan de binnenzijde van hellende daken, eenvoudige en snelle verwerking, geen extra persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, kant-en-klare witte zichtzijde, uitstekende luchtdichtheid, in diverse lengtes leverbaar, weinig afval."
Luchtdichtheid is vereist omdat er bij na-isolatie geen damp of vocht vanuit de ruimte onder het dak mag gaan naar de dakconstrucie (dakbeschot, eventueel bestaande isolatie en dakbedekking). Gegevens van Unidek Reno Fast: na-isolatie tegen bestaand dakbeschot.


de hier getoonde voorbeelden zijn alle ook toepasbaar bij slecht geïsoleerde gevels en bij steensmuren (zonder spouw);
de Rc's zijn waarschijnlijk overal bepaald bij een steensmuur en 20 mm luchtspouw (indien van toepassing)


faay w'all-in-one systeem, één systeem dus gemakkelijk; voor Rc=ca. 4,0 benodigde dikte incl. spouw en gipsplaat slechts ca. 90 mm (wel een gipsplaat van 9,5 mm dik);
klik voor de brochure (faay) (kingspan-gegevens w'all-in-one):


kingspan kooltherm k17, één systeem dus gemakkelijk; voor Rc=ca. 4,0 benodigde dikte incl. spouw en gipsplaat slechts ca. 103 mm;
klik voor de brochure (kingspan):


multipor, multipor is dampopen, één systeem dus gemakkelijk, door-en-door gehydrofobeerd dus waterafstotend, dikkere isolatielaag; voor Rc=ca. 4,0 benodigde dikte ca. 160 mm (geen spouw en gipsplaat nodig);
klik voor de brochure
(xella):


isover metal-stud, veel losse onderdelen, voor Rc=ca. 4,0 benodigde dikte incl. spouw en gipsplaat ca. 183 mm (isover):


unidek reno fast voor na-isolatie van hellende daken (kingspan):