home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


steenstrips

 

steenstrip

Ook: baksteenstrips, baksteenstrippen, steenstrippen (Vlaanderen). Steenstrips zijn oorspronkelijk dunne bakstenen die, met echt voegwerk, op een vlakke ondergrond gelijmd worden om een wand in schoonmetselwerk te suggereren. De dikte van de steenstrip varieert van ca. 20 tot 50 mm. Voor een aantal toepassingen is men het voordeel van steenstrips gaan waarderen: een luxe uiterlijk terwijl minder materiaal wordt toegepast. Dit kan resulteren in minder kosten en, niet onbelangrijk, minder gewicht.

Er zijn verschillende soorten steenstrips:
- steenstrips gezaagd van bakstenen (keramische stenen) of van betonstenen
- fabrieksmatig vervaardigde keramische steenstrips (dunne bakstenen)
- fabrieksmatig vervaardigde minerale steenstrips (o.m. zand en kwarts, met als bindmiddel een dispersie van polymeer)
- fabrieksmatig vervaardigde kunststof steenstrips
- fabrieksmatig vervaardigde smalle gebakken "tegels" (bijvoorbeeld op steenstrips aangebrachte glazuren door Tichelaar). 

Toepassingen en extra's van steenstrips zijn o.m.:
- bij uitstek geschikt bij prefab gevelpanelen (door het vrij lage gewicht van de steenstrips en de gemakkelijke fabrieksmatige bevestiging; slimme software van bijvoorbeeld het systeem RoboBrick van Vandersanden kan "elk willekeurig steenverband leggen, ook met verschillende diktes en verschillende ondergronden")
- oude stucmuren het uiterlijk van schoonmetselwerk geven
- grote egale vlakken een gevarieerder en natuurlijker sfeer geven
- verschillende muurvlakken hetzelfde uiterlijk geven
- bij natuursteen steenstrips ook om een minder dikke muur te hebben (muur van natuursteen is meestal vrij dik, zeker als er een aardig isolatiepakket achter zit) en minder gewicht aan de muur te hebben; natuursteen steenstrips zijn meestal niet zo heel dun, om ze wat body te geven en tegen breuk, bijvoorbeeld 35 mm dik
- voor een architectonisch lijnenspel; vooral bij grote geveloppervlakken is dat te overwegen; lange steenstrips maken een duidelijk statement, bijvoorbeeld 60 cm lange GeoStylistix van MBI waar basalt in is verwerkt
- voor het aanbrengen van "bakstenen" aan de onderzijde van een overstek of uitkragend gebouwdeel
- bij toepassing van isolatiemateriaal en steenstrips als buitengevel ontstaat door het voegen uiterlijk één schoonmetselwerk geheel en zijn minder dilatatievoegen nodig dan bij gebruik van (hele) baksteen (bij nieuwbouw); bij bestaande bouw worden vaak steenstrips toegepast op isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de gevel (zie gevelisolatie-buitenzijde)  
- bij renovaties als extra laag op de oude gevel, tegen koude en vocht (bijvoorbeeld het Ecosteen is een systeem van keramische steenstrips die in de werkplaats zijn ingelegd in een paneel van isolerend materiaal en is verkrijgbaar in veel formaten, kleuren en metselverbanden)
- printen kleur: de kleur van de steenstrips kan aangepast worden aan uw wensen; Aberson laat de gewenste kleur op de steenstrips printen, ook in een mix van kleuren mogelijk
- keramische steenstrips gebruiken uiteraard veel minder grondstoffen dan volle bakstenen (60-70% minder)
- keramische steenstrips zijn echte bakstenen, maar dan dun, 11-14 mm (bijvoorbeeld StoBrick van Sto)
- minerale steenstrips zijn aanzienlijk dunner dan gebakken steenstrips (ca. 5 mm), lichter in gewicht en door de samenstelling wat buigzamer; bij bevestiging op een vlakke ondergrond kan vulling van de zeer ondiepe voegen simpelweg ontstaan door gladstrijken van de minerale lijm (later voegen hoeft dan niet); minerale steenstrips drogen bij 60 graden C terwijl keramische worden gebakken bij 1000 graden C dus een energie-voordeel bij de productie van steenstrips (bijvoorbeeld Sto Steenstrips van Sto of die van Alsecco
- kunststof steenstrips, eventueel op glasvezelversterkte kunststof platen in de recreatiebouw en woningbouw (dat zijn dus geen losse kunststof steenstrips, maar grote platen); let wel op de garantie: van een leverancier van kunststof steenstrips is de 25 jaar garantie gewijzigd in slechts 5 jaar garantie...; die kan men dus absoluut niet toepassen als gevelbekleding voor woningbouw waar toch minimaal 50 jaar vereist is!

Door de verbeterde prefab-methoden is het wat goedkope imago van steenstrips vrijwel verleden tijd. Niet duidelijk is echter hoe lang de steenstrips aan ondergrond bevestigd blijven (is er garantie?).


steenstrips op geïsoleerde ondergrond:


diverse modellen keramische steenstrips; hier uitsluitend
een deel van de selectie rode steenstrips:


diverse modellen steenstrips (vandersanden):


gevelisolatie buitenzijde met e-board van vandersanden, bijvoorbeeld speciale hoek-stenen (steenstrips):


een beter idee van hoe mooi het kan worden met de e-board van vandersanden:


een voorbeeld van een gebouw met e-board van vandersanden, dat de vrijheid van steenverbanden aangeeft:


steenstrips toegepast om bij een aanbouw de gevel één uiterlijk te geven (zie ook de volgende afbeelding; vandersanden):
 

en het voegwerk dat erna gebeurt (afstrijken met een borstel is de laatste stap):


steenstrips toegepast aan de onderzijde van een uitkragende gevel (namotech):


de lange steenstrips geostylistix, ook in andere kleuren verkrijgbaar (mbi):


een proefstukje van ca. 1 m2 van lange geostylistix en minder lange steenstrips, fonteinkerk, hillegersberg (foto joostdevree):


ecosteen, 17 mm dikke steenstrip, in de werkplaats ingelegd in een "mal" van isolerend polyurethaan, in vele formaten, kleuren en metselverbanden (ecosteen, verwijs bouw):


minerale steenstrips op een dik pakket isolatiemateriaal bij een gevel bij een renovatie (sto steenstrips):


geprinte steenstrips hebben altijd de gewenste kleur (aberson):


woning met natuursteen-strips;
klik voor groter! (black mountain quarries):


verschillende steenstrips van natuursteen;
klik voor groter! (black mountain quarries):


een hoekaccent met hoekstenen:


curieus, een zeer buigbare namaak-"steenstrip":


Verg. splijttegel.

Eng. brick slips, brick facing tiles; "steenstrips" van natuursteen zijn stone slips