home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


potdekselen

 

potdekselen

Potdekselen is het over elkaar heen leggen van platte materialen zoals planken, shingles e.d. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van geprofileerde delen, maar de delen worden op elkaar aangebracht, ongeveer als bij schubben of dakpannen. Potdekselen wordt meestal toegepast als gevelbekleding en bij schuttingen.

De meest voorkomende methoden voor potdekselen zijn: 
- de "getrapte weeg", waarbij de stijl (staander) recht is
- met kepen in de stijl, waardoor de planken in de kepen vallen van de stijl; deze methode sluit beter af maar is veel bewerkelijker. 


vier varianten van horizontale gevelbekleding met houten delen (centrum hout), achterenvolgens
potdekselen, bevel siding (afgekante gevelbeplating), zweeds rabat en halfhouts rabat (centrum hout):

klik op de afbeeldingen voor een totaalplaatje:speciale potdekselschroef van fischer (een vlonderschroef):


Doel van het potdekselen, met horizontale planken uiteraard meer dan verticale, is dat minder water doordringt. De hartkant van de plank moet naar buiten gericht zijn, zodat bij kromtrekken geen kieren geeft tussen de planken; bovendien is de hartkant duurzamer.
Bij verticaal potdekselen speelt het architectonische aspect een grotere rol dan het functionele (foto onder). 


verticaal potdekselen met staalplaten in den haag de vis (arch. soeters van eldonk architecten, sinds 2016 met hun eigen bureaus pphp resp. common affairs):


De foto onder laat de getrapte weeg zien van het Tsaar Peterhuisje in de Zaanstreek.
De breedte van de plank is bijvoorbeeld ca. 15 cm en de overlap ca. 2,5 cm.


potdekselen in de zaanstreek (zaans industrieel erfgoed):


Documentatie
- Richtlijnen voor gepotdekselde Eternit gevelstroken op houten draagstructuur (van Eternit, met dank aan de Hillegersbergsche Gevelproducten

Zoals gesproken wordt over "vloerdelen" (planken voor de vloer), bestaat ook de term "potdekseldelen" (planken toegepast voor het potdekselen).
Ook bestaat er een betonnen variant van de houten potdekseldelen, die zonder extra behandeling of een eenmalige behandeling met betonverf goed weerbestendig zijn, voor bv. schuren. In dit geval vormen vaak meer delen aaneen een betonnen plaat. Van een afstandje is soms zelfs niet goed te zien dat het om een betonnen variant gaat.
Potdekselen kan ook met andere materialen dan hout, bijvoorbeeld kunststof (o.m. Keralit, Werzalit), staalplaten (foto boven met verticale potdekseldelen) en Rockpanel.

Meer voorbeelden en methode.

Verg. rabatdeel, Zweeds rabat, messing-en-groef.

Eng. weatherboard, weatherboarding