home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.
(Oud-)student(e) Archit., Bwk, Civ. Techn.?
Iets schrijven voor de site, als auteur?
Mail even naar Joostdevree


kalei

 

kalei

Ook wel: kallei; kaleien werd ook wel slemmen genoemd. "Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur wordt aangebracht. De muur is meestal metselwerk. Bovenop de kaleilaag wordt meestal ook nog een kalkverf aangebracht, die de uiteindelijke kleur van de muur bepaalt." Tegenwoordig wordt ook de kalei op de muur gespoten en met de blokkwast uitgespreid; dit veel minder arbeidsintensief. 
Met kaleien blijft de structuur van de ondergrond toch zichtbaar (zie de foto). 

Voordelen van kaleien:
- De muur is beter beschermd wordt tegen weersinvloeden. Door de kalei met de blokkwast op te brengen, kunnen poriën en scheurtjes gemakkelijk gedicht worden.
Vaak wordt gekaleid in 3 lagen: 1 laag kalei en 2 lagen minerale verf. De gevel is hierdoor dampopen, maar beschermt toch tegen de regen.
- Een dampopen gevelbescherming.
- Zouten worden niet opgesloten en kunnen naar buiten treden (drukken niet de kalklaag naar voren).
- Algen e.d. groeien nauwelijks op de kalklaag.
- Een lelijke gevel met veel verschillen door verbouwingen en herstel(pogingen) kan zich weer als één gevel tonen.

Kalei zit een beetje tussen verf en pleister in; het is dikker dan verf maar dunner dan mortel; meestal wordt gesproken over kaleipleister.
Kalei bestaat veelal uit 95% kalk aangevuld met fijn rivierzand en water.
Er zijn wel kaleiproducten met cement of synthetische producten, maar de voorkeur gaat meestal uit naar de natuurlijke, dampopen kalei. (Let op: een vochtig blijvende ondergrond niet met een kalei met cement behandelen omdat cement teveel afsluit.)

Om tijdens het aanbrengen te vermijden dat de kalie te snel droogt: werk niet in de zon, maak vóór aanbrengen van de kalei de gevel enigszins vochtig, werk altijd nat-in-nat. Kijk op Kalei.be voor alle ins en outs (ook een speciale pagina voor aannemers).


voorbeeld van kalei met zowel de karakteristieke "zweem" door de dikke kalkverf als de karakteristieke strepen door de blokkwast (kalei.be):


Documentatie
- Keim Calcmat kaleimortel


Met dank aan Martijn Ackermans en Kalei.be.

Zie ook bij het Agentschap Onroerend Erfgoed (Vlaanderen).
Verg. keimen, cementeren, vertinnen, berapen, chipperen.