terrazzo, granito

Ook, soms: ocriet. Terrazzo is een glad geschuurde laag of vloer (terrazzo-vloer) van aan elkaar gekitte korrels van marmer, graniet, zandsteen of kwartskorrels. Terrazzo wordt vaak toegepast als aanrechtblad (werkblad) en als vloer.
Terrazzo werd vroeger granito genoemd, maar de relatie met graniet was te expliciet en de term granito werd meestal voor spoelbakken gebruikt.

De marmerkorrels worden bij terrazzo aan elkaar gebonden met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en kleurstoffen. De vochtige massa wordt getrild om deze te verdichten. Na een paar weken is terrazzo uitgehard en wordt geschuurd, geslepen en gepolijst om een mooi glad oppervlak te geven. Nadeel kan zijn dat terrazzo niet zeer goed bestand is tegen sommige agressieve stoffen en tegen extreme temperaturen.

Schade aan terrazzo-vloeren is meestal het gevolg van een niet-stabiele ondergrond of de werking door warmte/koude (en te grote oppervlakten).
Reinigen van terrazzo gebeurt vaak met groene zeep; agressievere schoonmaakmiddelen tasten het kalk aan van de mineralen en het bindmiddel.

Voor bescherming van de vloer worden stoelen, tafels e.d. voorzien van glijders, viltjes, doppen of wielen: zie Floorfriendly.


granito of terrazzo (de vries terrazzo):


marmerkorrels van verschillende kleur, het basismateriaal voor granito of terrazzo (de vries terrazzo):


granito of terrazzo aanrechtblad (dekker zevenhuizen):


granito of terrazzo:


voorbeelden terrazo-
uiterlijk (2 mm dik) van bealstone:


Al lange tijd worden ook i.p.v. cement kunstharsen als bindend materiaal toegepast zoals bij composieten.


voorbeeld wit chicron aanrechtblad (ocriet):


Documentatie
- Herstel en onderhoud van terrazzovloeren (van Cultureel Erfgoed)

Kijk ook eens op de sites van Corradi & Zoon, De Vries Terrazzo, Lenarduzzi en Raimondro Indri.

Verg. de grindvloer die uit fijn grind bestaat en niet uit gebroken korrels, meestal juist niet glad is (de korrelstructuur is duidelijk voelbaar) en waarbij de grindkorrels met een kunsthars aaneen gekit worden; scagliola, grindvloer, grindvloer terrazzo uitgewassen.

Verg. eventueel  betonstuc (béton ciré), chipsvloer, estrich, magnesietvloer, plavuis, linoleum, pmma-vloer, pvc-vloer, laminaat, parketvloer (hout, bamboe, kurk), tegelwerk.
Verg. ook eventueel scagliola (schijnmarmer, marmer-imitatie), stucmarmer, stucco-lustro, tadelakt.

Eng. terrazzo