home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


linoleum, lino, forbo

 

linoleum

Linoleum is een natuurproduct. Het is duurzaam, glad, sterk, antistatisch, geeft geen allergieën, aardig bestand tegen chemische stoffen en makkelijk te reinigen. Daarom wordt het ook in veel kantoren en ziekenhuizen toegepast. 
Linoleum bestaat voornamelijk uit lijnolie, natuurlijke harsen, zaagsel (houtmeel), kurkmeel, kalk, kleurpigmenten en is gehecht aan jute.
Naast het veerkrachtige, stevige, voetwarme karakter maken ook de lange levensduur, de eenvoudige mogelijkheid tot snijden en de grote variëteit van kleuren het een gewild materiaal voor architecten.
Forbo linoleum is C2C-Silver certified (cradle-to-cradle).

Marmoleum is oorspronkelijk de naam van linoleum dat in het patroon een soort "wolkjes" bevat (gemarmerd), maar wordt nu door Forbo ook gebruikt voor de soort linoleum die minder gemarmerd en zelfs niet-gemarmerd is. Marmoleum is ook verkrijgbaar in tegels en in een klik-variant. Door de gunstige eigenschappen kan Forbo zelfs 15 jaar garantie geven.
Forbo touch duet is de naam van een linoleumsoort die wat meer reliëf heeft. 
Forbo bulletin board is een breed toepasbaar linoleum bekledingsmateriaal. "Het is regelmatig terug te vinden als wandbekleding in bijvoorbeeld scholen, de zorgsector en in kantoren. Ook wordt het als halffabrikaat verwerkt in prikborden, scheidingswanden, meubelen, deurpanelen en wanden van kasten."
Lino is de gebruikelijke naam voor linoleum dat toegepast wordt om een kunstwerk uit te snijden in hoogdruk, dwz. de inkt blijft op het hoge vlak liggen, niet in de uitgesneden delen. Dit linoleum is dikker dan de soort die als vloerbedekking wordt gebruikt.

Voor het lijmen van linoleum wordt vaak 514 Eurosafe Lino Plus gebruikt van Forbo Eurocol.


linoleum, jute rug:


een aantal linoleum-kleuren;
klik voor groter (forbo):


lino-snede:


Met dank aan o.m. Forbo (ook Marmoleum, Artoleum e.d.).

Voor bescherming van de vloer worden stoelen, tafels e.d. voorzien van glijders, viltjes, doppen of wielen: zie Floorfriendly, Stoeldop shop en Vloerglijders.

Verg. pmma-vloer, pvc-vloer, laminaat, parketvloer (hout, bamboe, kurk), tegelwerk, betonstuc (béton ciré), chipsvloer, estrich, granito / terrazzo, grindvloer, magnesietvloer, plavuis.

Eng. lino(leum)