home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


pmma-vloer, vloeistofdichte vloer

 

pmma-vloer

Een pmma-vloer is een vloeistofdichte vloer die bestaat uit gekleurd fijn zand, gebonden door een pmma-hars (pmma staat voor polymethylmethacrylaat, een thermoplast). De dikte van de vloer is vaak 3-4 mm.

"Door zijn samenstelling vormt een pmma-vloer een mechanisch sterke en chemisch zwaar belastbare vloerafwerking. Dergelijke vloeistofdichte vloeren worden voornamelijk toegepast in de bakkerij- en slagerijsector waar hygiëne (HACCP) voorop staat, maar kunnen ook worden toegepast op balkons en galerijen van hoogbouw. Pmma-vloeren zijn slijtvast en kunnen in verschillende anti-slip oppervlaktestructuren of in een gladde uitvoering geleverd worden.
Pmma-vloeren hebben als bijzondere eigenschap dat ze zeer snel, in de meeste gevallen binnen twee uur al weer in gebruik genomen kunnen worden (meestal binnen een dag). 
Het nadeel van pmma is echter de uiterst penetrante geurontwikkeling die vrijkomt tijdens de uitharding." Voedingswaren, grondstoffen en zwangere vrouwen moeten op afstand blijven tot de vloer uitgehard is."
Vaak wordt de pmma-vloer een stukje doorgetrokken over de muren, waardoor een goede waterdichting ontstaat ook de hoek tussen vloer en muur goed schoon te maken is (hygiëne). 

Kenmerken van pmma, als materiaal, zijn (dit geldt niet allemaal voor de pmma-vloer):
- thremoplast
- transparant
- gebruikstemperatuur van -50 tot + 100 graden C
- sterk, stijf
- UV-resistent
- niet taai
- niet slagvast
- recyclebaar.


pmma-vloer in een koelcel;
klik voor groter (koldijk vloeren):


ook de randen zijn vloeistofdicht (koldijk vloeren):


pmma-vloer op een balkon
; klik voor groter (koldijk vloeren):


Leveranciers van pmma-vloeren zijn o.m.:
- Koldijk kunststof vloeren
- Kornuyt pmma vloeren
- Kreeft kunststof vloeren


Tekst o.m. Kunststof van Jacob Alkema Licht & Materiaal.

Voor bescherming van de vloer worden stoelen, tafels e.d. voorzien van glijders, viltjes, doppen of wielen: zie Floorfriendly, Stoeldop shop en Vloerglijders.

Zie eventueel antislipwaarde.

Verg. acrylaat, linoleum, pvc-vloer, laminaat, parketvloer (hout, bamboe, kurk), haccp-wand-plafond-vloer, tegelwerk, betonstuc (béton ciré), chipsvloer, estrich, granito / terrazzo, grindvloer, magnesietvloer, plavuis.

Eng. pmma-floor