home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


laminaat

 

laminaat

1. Laminaat is de algemene term voor iets dat uit meer lagen bestaat. Vaak betreft het hier lagen van kunststof, hout, metaal of glas of een combinatie van materialen. Ook natuursteen kan gelamineerd zijn, denk aan leisteen. Voordeel van gelamineerde eindproducten is dat deze sterker zijn omdat de voordelen van de verschillende materialen (of verschillende richtingen van hetzelfde materiaal) worden gecombineerd.

De termen laminaat, lamineren e.d. zijn afgeleid van het Latijnse lamina (strook of plaat van stevig materiaal, strip); bron Etymologiebank

Eng. laminate


2. Laminaat is een als parket ogende vloer, maar is geen hout. Er is ook op natuursteen gelijkend laminaat. Het heeft een  gefotografeerde toplaag met een kunststof coating. De toplaag heeft meestal een houten uiterlijk, maar steen is dus ook mogelijk. Laminaat is zéér sterk en bijvoorbeeld aan te bevelen als er een hond in huis is die met zijn nagels heerlijk over het laminaat roetsjt.

Pas wel op met vocht: de naden tussen de laminaatplanken geven opliggend vocht door naar het binnenwerk waardoor de toplaag van het laminaat gaat opbollen. Dus plaats er geen bloempot (ook niet met een enkele schotel eronder), kattenbak e.d. op en let op condensatievocht (bv. onder een kunststof hondenmand).

Laminaat wordt vaak via het klik-systeem gelegd: de laminaatplanken worden zonder lijm in elkaar "geklikt" en sluiten bij Quick-Step zeer goed aan elkaar. Quick-Step met Uniclic is één van de grotere leveranciers van laminaat en parket in diverse soorten, met en zonder V-groef.
Laminaat met hout-uiterlijk is ook verkrijgbaar in een variant waarbij de "nerf" zichtbaar en voelbaar is.

Vaak worden verschillende ondervloeren toegepast: 
- tegen vocht van onderen een kunststof folie of een folie met aluminium (o.m. Quick Step Basic Plus of Firstfloor Aluline, beide 2 mm dik)
- om de constructievloer te egaliseren, om de laminaatvloer iets hoger te leggen of tegen koude of geluidsoverlast een viltachtige ondervloerplaat; deze is in allerlei diktes verkrijgbaar (gebruikelijk zijn 2 mm, 7 mm, 10 mm).
Denk er aan dat de beter isolerende ondervloeren meestal niet geschikt zijn voor vloerverwarming; vaak staat bij de productinformatie vermeld of de ondervloer geschikt is in combinatie met vloerverwarming.


laminaat quick-step, uniclic-principe:


laminaat, lamellen beuk (
quick-step):


laminaat, kerselaar vernist;
v-groef zowel in de lengterichting als aan de kopse kant (
quick-step):


Documentatie
 - Handleiding voor de installatie van Quick-Step laminaat op vloerverwarming 


Voor bescherming van de vloer worden stoelen, tafels e.d. voorzien van glijders, viltjes, doppen of wielen: zie Floorfriendly, Stoeldop shop en Vloerglijders.

Verg. parketvloer (hout, bamboe, kurk), linoleum, pmma-vloer, pvc-vloer, tegelwerk, betonstuc (béton ciré), chipsvloer, estrich, granito / terrazzo, grindvloer, magnesietvloer, plavuis, vloerverwarming.

Eng. laminaatvloer is laminated floor; gelamineerd parket is laminated parquet