home  

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ÚÚn van de letters A..Z hierboven.


scagliola, schijnmarmer, schijnmozaiek

 

scagliola

De term scagliola wordt zowel gebruikt voor schijnmarmer als voor schijnmoza´ek. Scagliola wordt gemaakt door een gipsmassa met dierlijke lijm en pigment te vermengen. De lijm fungeert als vertrager van het hardingsproces en levert uiteindelijk een hogere glans. De gekleurde gipsmassa met de dichtheid van brooddeeg wordt tot kleine en grote "broden" gevormd. De verschillende vormen en kleuren worden samengevoegd om het gewenste effect te krijgen. Van de zo ontstane massa worden plakken gesneden die op de ondergrond worden verlijmd. 

Bij schijnmarmer worden daarna aders e.d. uit de massa gesneden of erin gekrast die met contrasterend schijnmarmer worden opgevuld. Het oppervlak wordt daarna geslepen en gepolijst waarna het in de was wordt gezet en met lappen zo lang wordt gewreven tot het gewenste glanzende oppervlak ontstaat. Na drogen ontstaat een zeer harde stuc.

Iemand die marmers of houtsoorten schildert, is een decoratieschilder. Een Nederlandse decorateur die marmerimitaties en bijvoorbeeld ook houtimitaties uitvoert en restaureert, is Noir Deco.

Verg. stucco lustro.


scagliola, schijnmarmer;
klik voor groter (kennedy scagliola):


marmerimitaie in waterverf; klik voor groter (noir deco):


marmerimitatie in geel en zwart; klik voor groter (noir deco):


Bij schijnmoza´ek worden repen van de behandelde gipsmassa tegen elkaar gelegd waarmee het een imitatie is van inlegwerk met marmer, het pietra dura
Ook andere vormen van inlegwerk worden scagliola genoemd. 
Verg. intarsia.


scagliola, schijnmoza´ek
; klik voor groter:


Documentatie
- Ontwerpen in scagliola (Kennedy Scagliola)

- Bianco Bianchi


De term scagliola komt uit het Italiaans (scaglia betekent "schilfers", maar ook "de schubachtige gelaagdheid van mergelkalklagen"). Oorspronkelijk was de grondstof voor het gips seleniet, een vlokachtig materiaal uit ItaliŰ.

Met dank aan o.m. Koenraad Uyttendaele en Eloy Koldeweij (artikel in boek Stuc, kunst en techniek, als grote pdf van het Cultureel Erfgoed), Kennedy Scagliola en Bianco Bianchi.

Verg. stucco-lustro, stucmarmer, tadelakt, granito, grindvloer, grindvloer terrazzo uitgewassen, mazo´ek, fresco, kammen.

Eng. scagliola