Rockpanel

"Rockpanel is plaatmateriaal dat wordt geperst uit hoogwaardige anorganische steenvezels van Rockwool, samengekleefd door een thermohardend bindmiddel. De platen zijn bovendien homogeen opgebouwd. Rockpanel is een duurzaam en flexibel plaatmateriaal op basis van het basalt en verwerkbaar als hout. De duurzaamheid en voordelen van steen én hout zijn bij Rockpanel in één product verenigd. Rockpanel wordt vooral toegepast in geventileerde constructies (dwz. een geventileerde ruimte achter de panelen), maar door de unieke samenstelling van het materiaal zijn de meeste producten bovendien dampopen en kunnen daarom in specifieke gevallen zelfs ongeventileerd worden toegepast. De kleuren blijven stabiel en het materiaal is ongevoelig voor delaminatie en rot. De vele soorten maken een uitstekende inpassing door de architect mogelijk.
Rockpanel is te bewerken als hout, waardoor de montage- en installatiekosten laag blijven. Maar door de basis van vulkanisch gesteente is het net zo duurzaam als steen, 100% weer-, temperatuur- en UV-bestendig en onderhoudsarm. "Rockpanel sluit goed aan bij veeleisende gevelarchitectuur:
- de flexibele maar robuuste panelen laten zich moeiteloos buigen en passen binnen elk gewenst lijnenspel
- er zijn vele soorten Rockpanel, onder meer Woods (uiterlijk van hout), Colours (100 kleuren), Chameleon (veranderende kleuren afhankelijk van zonlicht en positie), Metalics (metaalachtig uiterlijk)
- kan gebogen en getordeerd worden om organische vormen of perfecte rondingen te verkrijgen
- de rabatdelen kunnen zowel zichtbaar (Lines Regular) als onzichtbaar (Lines Secret Fix) bevestigd worden
- een scala van 100 kleuren bij Rockpanel Colours (ook schroeven en nagels in kleur).

Als technische voordelen van Rockpanel worden genoemd:
- vochtbestendig, maar dampdoorlatend (dampopen)
- kan niet rotten; ook niet aan de kopse kant en bij een beschadiging
- kan niet delamineren (is immers een homogeen product)
- kleurecht (geen wijziging in glans of niet voor het oog waarneembaar glansverschil)
- zaagbaar als hout, ook in verstek; Rockpanel kan met standaard gereedschappen bewerkt worden, zelfs op de bouwplaats
- te schroeven en te nagelen (beide zonder voor te boren; meestal op regels van hout of aluminium)
- mbv. de EasyFix clip kan Rockpanel ook gepotdekseld worden
- op een ondergrond te lijmen, een onzichtbare bevestiging (uiteraard niet op regels te lijmen; voor een niet-geventileerde constructie geldt dat de dampremmende folie aan de warme zijde, dus "binnen", geplaatst wordt)
- kan van een coating voorzien worden met een watergedragen systeem van diverse producenten (Rockpanel kan daarbij adviseren; geldt uiteraard alleen voor de niet-anti-graffiti panelen)
- twee sterkteklassen
- voldoet aan Europese brandklasse B (zeer moeilijk brandbaar)
- 8 mm Colours is 9,4 kg/m2 (bij 50% relatieve vochtigheid)
- vervorming door vocht en temperatuur winter en zomer: lengteverandering bij 70 graden temperatuurverschil, en RV van 92% naar 50%, geeft bij lichte kleuren slechts 0,76 mm op 3 meter en bij donkere 1,41 mm; omdat Rockpanel vrijwel niet krimpt of uitzet kan het in sommige gevallen (afhankelijk van achterconstructie) ook naadloos worden toegepast
- plaatdiktes zijn 6, 8 en 10 mm
- twee verschillende kwaliteiten: durable (standaard toepassing gevels/dakranden) en Xtreme (toepassing waarbij hogere eisen aan mechanische stijfheid gesteld worden)
- er zijn geen schadelijke stoffen toegevoegd
- volledig recyclebaar; al het afval dat ontstaat tijdens de productie wordt volledig gerecycled of hergebruikt; dus niet alleen de platen, maar ook het hele productieproces is duurzaam; Rockpanel is daarmee een voorbeeld van het Cradle to Cradle principe (afval is grondstof voor nieuwe productie).


rockpanel als vlak patchwork, potdeksel en rabat:


Voorbeelden van soorten Rockpanel:


colours:


woods:


rockpanel metalics:


rockpanel chameleon:


Een ander bijzonder en wonderlijk product is Rockpanel Natural. "Rockpanel Natural verweert en verkleurt als gevolg van natuurlijke elementen als UV-licht, wind, regen en de omgeving (bijvoorbeeld bebossing in nabije omgeving). Elk microklimaat zorgt voor een uniek effect op de Rockpanel Natural. Hiermee is het product bijzonder innovatief en wordt daardoor veelal toegepast in combinatie met andere natuurlijke basismaterialen.

Toepassingsgebieden van Rockpanel:
- gevels (gevelbekleding
- afwerkingen rondom het dak: dakoverstek, gootafwerking, dakkapel, boeiboord of dakrand
- andere detailleringen zoals plafonds, ingangen, puivullingen.

De referentieprojecten laten zien dat Rockpanel overal kan worden toegepast, zowel in utiliteits- als woningbouw, nieuwbouw en renovatie. Daarbij is Rockpanel ook diverse malen toegepast bij duurzame projecten zoals De Kroeven in Roosendaal en verschillende andere laag-energie woningen." 


natural:


Documentatie
- Handboek Rockpanel

- Instructiegids Rockpanel


Aangehaalde tekst van Rockpanel.
Rockpanel is onderdeel van Rockwool International.

Verg. trespa, keralit.