home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


rococo

 

Rococo (1730-1770)

Ook: rococo, Lodewijk XV stijl. Bouwstijl uit het midden van de 18e eeuw, volgend op de Barok en daaruit voortgekomen. Het interieur in de rococo-stijl heeft lichte kleuren, de ornamenten zijn luchtig en zwierig, vaak niet symmetrisch.
Rechte lijnen worden vermeden, het geheel is veel minder grof dan in de Barok, maar elegant. Vooral in Duitsland beleefde de Rococo haar hoogtepunt. 

De vroege Rococo-stijl van vooral interieurs wordt in Frankrijk Style Régence genoemd (ca. 1710-1730), genoemd naar "de Regent" Philippe d'Orléans (Filips van Orléans); regentschap 1715-1723. (Let op: de Engelse Recency Style gaat over de Neo-Classicistische kunst tijdens het regentschap van George IV aan het begin van de 19e eeuw; regentschap 1811-1820, regeerperiode 1820-1830; zie bij Georgian Style).


eenvoudig rococohuis hildesheim, duitsland:


weelderige rococo exterieur van later datum, jusupof paviljoen, st.petersburg, architect i. moniguetti, 1856;
klik voor groter (knickerbocker-style):


rococo-interieur wieskirche, fresco's van johann baptist:


De naam Rococo is afkomstig van het Franse rocaille (rotstuin, maar ook wordt over een grillig gevormde schelp verhaald), een spotterm die rond 1836 ontstond. Soms wordt vermeld dat de term een samensmelting is van het Franse rocaille en het Italiaanse barocco (Barok). Het Franse rocaille is afgeleid van het Middeleeuws Latijnse rocca (steen, rotsburcht). 

Na de Rococo verscheen het (Neo)Classicisme.