home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


aluminium

 

aluminium

Aluminium is o.m. een bouwmetaal. Onbehandeld is aluminium een zilverwit, vrij zacht metaal dat verkregen wordt uit het mineraal bauxiet. Voordelen van aluminium zijn: 

 • het zeer lage gewicht

 • het zeer lage gewicht in verhouding tot de sterkte (goede sterkte/densiteit-verhouding)

 • goede corrosieweerstand: goed bestand tegen aantasting door vooral organische stoffen, na een dunne oxidatielaag roest aluminium niet verder 

 • de lange levensduur

 • het onderhoudsarme karakter

 • gemakkelijk te brengen in de gewenste vorm

 • goed elektrisch geleidend

 • niet magnetisch

 • kan gelast worden m.b.v. TIG-lassen

 • kan een meer of minder corrosiebestendige behandeling en een kleurbehandeling ondergaan door anodiseren (eloxeren) of door coaten

 • legeringen met aluminium zijn mogelijk

 • bijna 100% van het aluminium wordt gerecycled en is dan te gebruiken voor volwaardige toepassingen.


Als bron voor aluminium platen dienen meestal vervaardigd continu of halfcontinu koudgewalste aluminiumlegeringen, bijvoorbeeld AlMn met ca. 1% mangaan, of AlMgMn met magnesium en mangaan). De legeringen mogen geen koper bevatten. De voorkeur gaat uit naar de continu koudgewalste platen (een grotere sterkte door meer mangaan vanwege de snelle afkoeling). "In verband met de vervormbaarheid dient de kwaliteit zacht tot halfhard gegloeid te zijn."

Om één of meer van de genoemde redenen wordt aluminium toegepast voor o.m. auto-onderdelen, vliegtuigen, boten, gevelbekleding, dakbedekking, hoogspanningskabels, spijkers, pannen en ketels, raamkozijnen, serres, tuinstoelen, folie, verpakkingen (blikjes), camera's.
De term aluminium is verbonden met de stof aluin, dat gebonden aluminium bevat, en met alumina dat geoxideerd aluminium is. Aluminium komt voor in klei, maar wordt gewonnen uit het mineraal bauxiet (foto rechts) omdat dat minder moeilijk is. Bauxiet zelf is een kleiachtige stof, meestal in bolletjesvorm, en kan verschillende kleuren hebben van wit tot donkerbruin en rood. De kleur is afhankelijk van andere componenten in de klei, zoals ijzer (roodachtig). 
Voor kozijnen in gevels wordt soms aluminium voor de buitenzijde en hout of accoya (verduurzaamd hout) voor de binnenzijde toegepast: de duurzaamheid van aluminium onder alle weersomstandigheden en de isolatiewaarde en warme uitstraling van hout. Ook kan aluminium geanodiseerd of gecoat worden in warmere kleuren zodat het ook bij de binnenzijde van kozijnen een technische maar warme uitstraling kan hebben.


De vraag naar gerecycled aluminium is groot: het recyclen van aluminium heeft maar 5% nodig van de grote hoeveelheid energie die nodig is om vanuit bauxiet aluminium te verkrijgen, terwijl de kwaliteit gelijk blijft. Het streven is daarom uitsluitend van gerecycled aluminium gebruik te maken.

Dat er verband zou zijn tussen aluminium en de ziekte van Alzheimer schijnt door recenter onderzoek weerlegd te zijn. Net als zure regen is dat een voorbarige conclusie geweest. Alleen bij het innemen van grote hoeveelheden schijnt aluminium giftig te zijn, maar alles in die hoeveelheden is slecht voor de gezondheid.


productieproces aluminium (aldel-damco aluminium delfzijl):


Geschiedenis
"Koper wordt al meer dan 7500 jaar in uiteenlopende delen van de wereld gebruikt, brons (koper met tin) zo'n 4000 jaar en ijzer en staal ruim 3000 jaar. Aluminium had een lange aanlooptijd nodig. Meer dan 7000 jaar geleden maakten Perzische pottenbakkers hun sterkste kannen en kommen van klei met aluminiumoxide, ook wel bekend als alumina.
3000 jaar later gebruikten Egyptenaren en Babyloniërs andere aluminiumverbindingen in textielverf, cosmetica en medicijnen. Aluminium was echter nog onbekend en niemand had het ooit gezien. Hoewel de aardkorst meer aluminiumoxide bevat dan andere metalen, komt aluminium zelf als metaal niet in de natuur voor. In 1808 bewees Sir Humphry Davy dat aluminium bestond en hij voorzag het metaal van een naam. Kort daarna slaagde de Deense natuurkundige Hans Christian Oersted erin om een paar druppels van het metaal te maken. Anderen verbeterden dit proces tot er in 1869 ongeveer twee ton aluminium was geproduceerd. Pas door de ontwikkeling van een smeltproces dat hoge kwaliteit met lage kosten combineerde, begon aluminium als een belangrijk metaal mee te spelen."

Documentatie
- Aluminium brochure (van Roval)

- Vormgeven van dunne metaalplaat (van FME)

- Site Aluminium in Praktijk, platform voor architecten

- Youtube-filmpje aluminium


Korund is de naam van natuurlijk aluminumoxide (Al2O3).

De term aluminium is een neologisme ontstaan uit het Latijnse aluminis dat afgeleid is van alumen (aluin; aluminium is een belangrijk bestanddeel van aluin). 

Met dank aan het voormalige Aluminium Delfzijl (Aldel) voor de afbeeldingen en Alcoa voor de geschiedenis van aluminium.

Zie ook AluRVS-Aluminium, Alcoa, Aldel-Damco Aluminium Delfzijl, Roval, Compri Aluminium, Reynaers, Comhan Holland, en vooral, zeker voor architecten: Aluminium in Praktijk (van Roval).

Eng. aluminium, aluminum (Am.)