home

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Help a.u.b. vogel/wildopvang Delft...!


geluidsisolatie

 

geluidsisolatie, geluidshinder, geluidwering

Geluidsisolatie is de vorm of mate waarin het geluid wordt tegengehouden. 

Geluidsisolatie wordt onderverdeeld in:
- luchtgeluidsisolatie, d.w.z. tegen geluiden die zich voortplanten in de lucht zoals van vliegtuigen, auto's, brommers, muziek 
- contactgeluidsisolatie, d.w.z. tegen geluiden die zich voortplanten in de materialen zoals in vloeren en muren van een bonkende wasmachine of wasdroger, tv, klopboor, mechanische afzuiger.


uitbeelding van luchtgeluid en contactgeluid (febecel):


Geluid kan ge´soleerd worden door geluidsabsorptie (trillingsdemping; door mee te veren vangt het materiaal de trillingen op), geluidsomleiding (denk aan een geluidsscherm langs de snelweg) en geluidsblokkade (zware massa). De combinatie van een zware massa en geluidsabsorptie wordt het massa-veersysteem genoemd (denk aan lood of dik hard rubber in een wand die geluid moet isoleren).
Dubbel glas is naast het primaire doel van warmte-isolatie ook redelijk effectief voor geluidsisolatie, zeker als er een grote spouw wordt aangebracht tussen de twee glasvlakken. Voor betere geluidsisolatie van dubbel glas is belangrijk dat de ruiten van verschillende dikte zijn. 

Wanden kunnen ge´soleerd worden door bijvoorbeeld Multisonic toe te passen: een lichtgolvend zelfdovend polyuretaanschuim (schuimrubber), een zware massaplaat zoals het Robi Sound Panel (sandwichpaneel van multiplex en zwaar rubber) en een viltlaag of de speciale baksteen van St. Joris. Ook bij systeemwanden is geluids´solatie mogelijk.
Verder zijn er bijvoorbeeld plafondplaten met een laag polystyreen en houtwolcement en platen met een laag steenwol en houtwolcement (beide soorten verkrijgbaar via Stertekt).

Wanneer flats voorzien zijn van een akoestisch dempende vloer, dan is ook daar in vele gevallen een vloer van natuursteen of keramische tegels mogelijk. Akoestisch isolerend is bijvoorbeeld SoundFelt, een natuurlijke isolerende ondervloer van Isovlas, waarbij de absorptie voor contactgeluid minimaal 10 dB is. (Let bij ondervloeren op de eisen die gesteld worden: isolerende ondervloeren zijn vaak niet vochtwerend; bij een begane grondvloer dient daarom meestal een vochtwerende laag onder een niet-vochtwerende akoestische ondervloer geplaats te worden.)
Als een woning tegen geluid ge´soleerd is, is het beter om de ramen tegen het geluid gesloten te houden. Om dan toch te kunnen ventileren worden suskasten toegepast. 

Er zijn speciale akoestische pleisters, bijvoorbeeld Brander Acoustuc, "een verspuitbaar akoestisch pleistersysteem, dat geschikt is voor het afwerken van plafonds en wanden in ruimten waar nagalm ontstaat". 

Vormen van geluidshinder binnen gebouwen zijn o.m.:
- ventilatiesystemen (o.m. de unit zelf, de leidingen, maar ook de locatie van de unit is belangrijk)
- cv-installaties, warmtepompen e.d.
- waterleidingen en afvoerleidingen (o.m. geluid van stortend water in afvoerbuizen, standleiding, maar ook bijvoorbeeld waterslag)
- hydroforen (apparaten die het leidingwater onder druk brengen of houden)
- de genoemde luchtgeluid en contactgeluiden (o.m. luchtgeluid van naburige muziek/tv, contactgeluid door harde vloerbedekking als parket/laminaat)
- liften, trappenhuis e.d. (o.m. geluid van de installaties en van personen die zich bij lift of trap bevinden)
- deuren van appartementen, parkeergarages e.d.

Om een zekere mate van comfort te bieden, is in het Bouwbesluit opgenomen dat een uitwendige scheidingsconstructie in gesloten toestand een geluidwering van minimaal 20 dB(A) op moet leveren. Het gaat hier dus bijvoorbeeld om een gevel zonder ventilatieroosters. Afhankelijk van de geluidsbelasting (industrie, weg- en spoorweglawaai) en van de soort binnenruimte (verblijfsgebied, bedgebied / slaapkamer) kan deze eis hoger liggen. 
Een paar voorbeelden: 
- resulterend geluidsniveau in het verblijfsgebied mag bij weg-en spoorweglawaai en vliegtuiglawaai nabij burgerluchthavens hoogstens 33 dB zijn en in het bedgebied hoogstens 28 dB
- resulterend geluidsniveau in het verblijfsgebied mag bij industrielawaai hoogstens 35 dB zijn.
NEN 5077 regelt een en ander.


voorbeelden van verschillende geluidsniveaus (xella):


baksteen t.b.v. geluidsisolatie: akoestische keramische muur (st. joris):


geluidsisolatie, soundfelt, ondervloer van een vlasproduct (isovlas):


geluidsisolatie makaris = 6 cm betopor + 10 mm polylatex + 5 mm ecolatex + 6 cm chape; deze vloerisolatie is opgebouwd uit betopor floormix met daarop een 2-laags mattensysteem, met de bijhorende randstroken, waarop vervolgens de chape wordt geplaatst; de 2 matten verschillen in dichtheid en dikte waardoor ze het geluid verschillend breken; de akoestische verbetering van
32 dB geeft een verhoogd akoestisch comfort (betopor):


dykasol voor akoestische en thermische isolatie van leidingen (standleiding e.d.; ook voor bochten en als mat verkrijgbaar);
klik voor groter (dyka kunststof leidingsystemen):


Met dank aan Febecel, Gedimat (Isofix en Multisonic), Isolatie Verhoeven, Interfinish, St. Joris, Pelt & Hooykaas, Robi Panels, Dyka en Xella.

Zie ook isolatie, akoestiek, bouwakoestiek, bouwfysica, zwevende dekvloer, vloerisolaties, dubbel skelet.

Eng. sound insulation, acoustic insulation, noise insulation