home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


chape

 

chape

(Frans, Vlaams) Chape is een zandcement voor een betonnen dekvloer, afdichtingslaag, afstrijkvloer, ondervloer en voor het nivelleren. Chape is de ondervloer voor vloerbedekking (laminaat, tegels enz.). Chape wordt aangebracht op een draagvloer (constructievloer).
Het oppervlak van chape zelf is niet slijtvast.
Chape wordt gemaakt door 1 volumedeel cement (bijvoorbeeld CEM II, 32,5) met 3 tot 5 volumedelen Rijnzand (korrelgroep 0/2) te mengen.
Isolerende chape heeft als voordeel dat het in n keer een isolerende laag is (maar isoleert niet zo heel erg goed).

Pas bij vloerverwarming de niet-isolerende chape toe, een wapeningsnet (of staalvezelwapening) en een zogenoemd dispersieproduct (een dispersieproduct zorgt voor een gelijkmatige verdeling van deeltjes in de chape waardoor de warmte beter geleid wordt). Houd rekening met voldoende opbouwhoogte (isolatielaag zodat de meeste warmte niet naar de onderconstructie kan, een laag met noppen voor geleiding van de buizen van de vloerverwarming, de verwarmingsbuizen komen tussen de noppen maar wellicht liggen de buizen toch (plaatselijk) iets hoger, laag chape die voldoende hoog is om de buizen goed te bedekken). Houd ook rekening met een dilatatievoeg tussen ruimtes of, bij grote vloeroppervlakten, in dezelfde ruimte. Denk aan randisolatie.

Er is een hechtende en een niet-hechtende chape:
- hechtende chape wordt aangebracht als de draagvloer zelf stabiel is en geen scheuren vertoont (bij het optreden van scheuren in de draagvloer zal hechtende chape ook scheuren vertonen), terwijl de dikte van de chape minimaal 5 cm moet zijn (onder 5 cm dikte is een extra hechtlaag en een wapeningsnet nodig)
- niet-hechtende chape bij een niet-stabiele draagvloer of als er scheuren in voorkomen (met een PE-folie als tussenlaag wordt de chapevloer niet direct benvloed door het gedrag van de draagvloer; deze chapevloer moet gewapend worden; een zwevende chape is een niet-hechtende chape op een thermisch of akoestisch isolerende laag die op de draagvloer is aangebracht).

In plaats van chape met een wapeningsnet wordt ook wel vezelversterkte chape toegepast, chape versterkt met kunststof vezels (zeker als de afwerkvloer natuursteen is omdat ijzer-wapening roest kan afgeven).


chape liquide is de vloeibetonnen variant bij vloerverwarming (rivory):


Zie ook zandcement en bv. Chape-info en De Blauwe Hond.