home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


voorzetraam

 

voorzetraam

1. Een voorzetraam is een raamconstructie die men aan de binnenzijde of buitenzijde van een kozijnconstructie aanbrengt, voornamelijk om voor warmte-isolatie te zorgen. Ook wordt de geluidsisolatie enigszins verhoogd. Een voorzetraam is een vorm van "dubbel glas". Vaak wordt plexiglas toegepast i.v.m. kosten, isolatiewaarde, gewicht en eenvoud (zagen, boren). 
Voorzetramen kunnen permanent bevestigd zijn, maar meestal zijn ze te demonteren zodat in het warmere seizoen in het geheel geen hinder wordt ondervonden van het voorzetraam. Er zijn systemen met voorzetramen die vast verbonden zijn aan de raamstijlen en die gewoon geopend kunnen worden omdat n zijde scharnierend is vastgezet.

Vooral bij glas-in-lood-ramen en bij herbestemming van oude, cultuurhistorisch belangrijke gebouwen geven voorzetramen (aan de binnenzijde van het raam) een aanmerkelijke verlaging van de stookkosten en verhoging van het comfort.
Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar in polycarbonaat, o.m. voor beveiligde deuren (foto geheel onder).

Een voorzetraam aan de binnenzijde van een gebouw wordt soms "achterzetraam" genoemd. Voordeel van een voorzetraam aan de binnenzijde is dat dit soms kan worden toegepast bij monumenten waar dubbele beglazing niet toegestaan is. Er zijn speciale constructies voor achterzetramen bij stalen ramen (zie bijvoorbeeld TKE).


voorzetraam, eenvoudig te (de)monteren en scharnierend, duraview (dorigo-rosbag):


eenvoudig te (de)monteren voorzetraam;
klik voor groter (belned beglazingsartikelen):


voorzetraam, beveiliging voordeur, raamdetail:


Zie ook bijvoorbeeld reversibel.
Zie eventueel vele soorten vensters.
Verg. voorzetwand.

Eng. double window, secondary glazing, storm window (Am.)


2. Een voorzetraam van bijvoorbeeld glas-in-lood dat aan de binnenzijde van het raam vr het glas wordt geplaatst. Isolatie is hier vaak geen onmiddellijk doel, maar wel de esthetische waarde, een zekere afscherming van de zon (zonwering) en minder inkijk van buiten.


voorzetraam in glas-in-lood (haddon hall tiffany):