parketvloer

Parket is een verzamelnaam voor verschillende soorten (hardhouten, bamboe, kurken) vloeren. Van oorsprong zijn parketvloeren massieve houten vloeren. 
Er zijn twee soorten parket: 
- de tapisvloer (vast gelegd)
- de zwevende vloer (niet vast aan de ondergrond). 

Parketvloeren kunnen in verschillende patronen gelegd worden, o.m. (foto's verderop):
- stroken
- visgraat
- Hongaarse punt 
- vierkanten 
- blokjes
(kopse kant zichtbaar)
- kasteelpatroon 
- vlechtpatroon 
- met band en bies
.

Verder kan de parket worden afgewerkt met band en bies.

De afwerklaag van parket kan was, olie of lak zijn. Voordeel van was en olie is dat een kleine beschadiging of een veelgebruikt deel van het parket tussen de grote onderhoudsbeurten in redelijk gemakkelijk behandeld kan worden. De meeste parketvloeren worden met was of olie behandeld.

Een stukje over de oppervlaktebehandeling uit "Onderhoud van houten vloeren" van de Monumentenwacht Vlaanderen:
- Was. De historische methode om een blanke vloer in de was te zetten, is tweeledig: in de houtnerf en op het oppervlak werd een waterwerende laag aangebracht; hier bovenop werd na droging een waslaag aangebracht als onderhoudslaag, hoofdzakelijk om esthetische redenen. Wanneer het hout volledig gedroogd was, werd de vloer opgeblonken met een harde borstel en nadien eventueel met een zachte wollen doek opgewreven tot de gewenste glans bereikt was.
- Oliën. Olievernissen zijn al sinds de 16e eeuw in gebruik. Het is niet duidelijk wanneer ze voor het eerst op houten vloeren werden aangebracht. Lijnolie is de bekendste vloerolie. Een met olie ingewreven houten vloer is gemakkelijk in onderhoud en vrij resistent tegen watervlekken; ook de kleur en de matte glans worden erg gewaardeerd. Maar het droogproces duurt erg lang (ca. 1 week), het hout verdonkert, er blijft steeds een vettige film achter waar vuil in blijft kleven en op termijn vergeelt de olie. 
- Vernis en lak. Vanaf de 19e eeuw werden parketten soms gevernist of 'gelakt' (bijvoorbeeld schellak, colofonium) om de kleur en de glans te verhogen, de vloer te beschermen tegen slijtage en het onderhoud te vergemakkelijken. Bovenop de laklaag werd soms een transparante waslaag aangebracht. De verkregen glans is hoger dan bij een gewone waslaag, maar minder fel dan bij een hoogglansvernis. Later zijn de transparante lakken toegepast.

Gebruik bij voorkeur geen zachte houtsoorten (vooral de nagels van honden krassen heel snel en heel diep).

Parket is vaak te combineren met vloerverwarming (maar niet bij te dikke planken en niet als er een dikke viltlaag of ander isolerend materiaal tussen verwarming en planken ligt).

Eén van de sterke, minder bekende parketsoorten is bamboeparket. Geregeld onderhoud is bij een parketvloer (ook lamellenparket) van groot belang.
Quick-Step, bekend van de oersterke laminaatvloeren, fabriceert ook echte parketvloeren die van een harde toplaag zijn voorzien.


stroken,
parketvloer, honing eik geolied (quick-step):


visgraat,
parketvloer; klik voor een andere visgraat:


een andere vorm van visgraat parketvloer met stroken van 58 * 14,5 cm en 14 mm dik met 4 groeven;
klik voor groter (quick-step model dis5115s):


hongaarse punt, parketvloer, eclips eik geolied; klik voor een andere hongaarse punt (quick-step): 


vierkanten, parketvloer met stroken van 58 * 14,5 cm en 14 mm dik met 4 groeven; klik voor een voorbeeld (quick-step model dis5115s):


blokjesvloer, lariks:


kasteelpatroon, parketvloer (parkettree):


vlechtpatroon, vlechtvloer, parketvloer (bax houthandel):


ander voorbeeld van vlechtpatroon, o.m. met ster in het midden, vlechtvloer, parketvloer:


met band en bies, parketvloer, trap met afzelia parket met band en bies: 


Lamellenparket
heeft alleen een toplaag van een paar mm van een duurdere, hardere houtsoort. Lamellenparket bestaat uit een onderlaaglaag van twee of drie kruiselings verlijmde lagen (vuren)hout en bij mindere kwaliteiten wordt ook wel spaanplaat en hardboard gebruikt. De toplaag van echt hout is vaak 4 tot 6 mm dik, de totale dikte is 12 tot 15 mm.

Laminaat
is een kunststofvloer: een MDF-onderlaag met een gefotografeerde toplaag (meestal met een houtdesin) met een kunststof coating. Een laminaatvloer is een zwevende vloer van ca. 8 mm dik, kan niet worden geschuurd en moet bij slijtage geheel worden vervangen. Zie verder bij laminaat.

Documentatie
- Handleiding voor de installatie van Quick-Step parket op vloerverwarming 

- Voegen (profielen) bij parket (van BJ Parket

- Onderhoud van houten vloeren (van Monumentenwacht Vlaanderen

- Zie wat meer voorbeelden van parket en, ook voor onderhoud van parket, parketvloeren allerlei.

Met dank aan Viks Parket, Quick-Step en Verhoeven Parketvloeren

Kijk ook eens op:
- Bohemian Works voor bijzondere parketvloeren, zeer veel verschillende patronen
- Ara Nederland voor o.m. parketrestauratie.

Voor bescherming van de vloer worden stoelen, tafels e.d. voorzien van glijders, viltjes, doppen of wielen: zie Floorfriendly, Stoeldop shop en Vloerglijders.

Zie ook bijvoorbeeld blokjesvloer, laminaat, verhoogde vloer (panelen voorzien van parket als toplaag) en eventueel vloerverwarming.

Verg. linoleum, pmma-vloer, pvc-vloer, tegelwerk, betonstuc (béton ciré), chipsvloer, estrich, granito / terrazzo, grindvloer, magnesietvloer, plavuis.

Eng. parquet, parquet flooring