home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


coaten, coating

 

coaten, coating

Een coating is een materiaallaag die door spuiten, sproeien, gieten of verven op een oppervlak is aangebracht. De coating kan bv. bedoeld zijn om een materiaal roestvrij of chemisch resistent te maken of van een kunststof laagje te voorzien tegen beschadigingen. 

Coatings kunnen als doel hebben weerstand te bieden tegen slijtage, hitte oxidatie, zeewater- of atmosferische corrosie, chemische corrosie, elektrische geleiding of weerstand. Verder kan de coating juist bestaan uit slijtwillige of slijtvaste spuitlagen voor afdichtingen.
Niet ieder oppervlak kan direct gelakt worden, vaak dient er eerst een voorbehandeling plaats te vinden: ontvetten, fosfateren, primer behandelingen en daarna aflakken is veelal noodzakelijk om de (poeder)coating een goede hechting te geven. Zo wordt metaal gezandstraald, gegalvaniseerd en daarna gecoat met een plastic laagje om beschermd te zijn tegen weersinvloeden en kleine beschadigingen.

Poedercoating is een kwalitatief hoogwaardige afwerking die sterk en bovendien milieuvriendelijk is omdat poeders geen schadelijke oplos- en verdunningsmiddelen bevatten.
Ook thermisch spuiten geeft een coating. Deze groep van spuitlagen (abradable coatings) zijn speciaal ontwikkeld om zich aan te passen aan de ongewenste en verspanende werking van metaalcontact tussen een statisch en bewegend machineonderdeel.
Wat technische gegevens over Dejo-poedercoaten. Ondergrond: staal, thermisch verzinkt staal. Voorbehandeling: handmatig ontdoen van onregelmatigheden in het zinkoppervlak; aanstralen met een inert straalmiddel. Procédé: elektrostatisch poedercoaten. Poederbasis: Thermohardend Polyester. Laagdikte: 60 - 100 micrometer. Norm: VISEM kwaliteitseisen. Kleuren: volgens RAL 840-HR.

Biocoatings zijn een alternatief voor coatings op basis van olieproducten. Onderzoek wordt gedaan naar verven op basis van maïs waaruit blijkt dat de technische eigenschappen van een biocoating vrijwel identiek zijn aan die van de normale coating, hoewel UV-test blijkbaar hebben aangetoond dat de biocoatings een kleurvastheid hebben die beter is dan die op basis van aardolie. De prijs van bijvoorbeeld maïsverf is (nog) het dubbele van de normale coatings.

"Gecoilcoate staalplaat is een staalplaat van vlak verzinkt staal direct van rol (coil) waarop in de staalfabriek één of meer verflagen (coatings) zijn aangebracht. Aan het eind van de verflijn wordt de band weer opgerold. Pas in een later stadium wordt het materiaal in de gewenste vorm geprofileerd of gezet en geknipt."

Dat coaten een belangrijk onderdeel vormt van veel bouwelementen in de gww blijkt bijvoorbeeld uit de werkzaamheden van Griekspoor Grond-, weg- en waterbouw (ook voor graffiti-control).

De corrosieklasse geeft de corrosiebelasting en daarmee de vereiste duurzaamheid van de coating.
thermisch spuiten met hoge snelheid:


Met dank aan o.m. Metaltop (Aludra), Dejo, Cobouw, Steelpaint, WSB, Drywood en Bouwen met Staal.

Kijk eens op de CoatingShop of Liquid Rubber.

Zie ook primer, schooperen (thermisch spuiten), anodiseren (als alternatief voor poedercoaten), verzinken, polyurea (hotspray) en voor elektrostatische coating bij esd-vloer.

Eng, to coat