home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


mdf

 

mdf

MDF (Medium Density Fibre board) is een plaatmateriaal bestaat uit houtvezels en kunsthars geperst tot een plaat. MDF is homogener dan spaanplaat en het oppervlak is zeer glad. Het is in allerlei vormen te zagen of te frezen zonder dat de zijkanten gaan brokkelen. (Het werd ooit wel eens "middelhardboard" genoemd.)

Oorspronkelijk werd MDF door de meubelindustrie gebruikt. Nu wordt het toegepast voor zeer uiteenlopende toepassingen, meestal allen voor binnenshuis. MDF is er in verschillende kwaliteiten. 
Normaal MDF is niet geschikt voor vochtige ruimten, vochtwerende MDF ("watervast MDF") is wel geschikt voor vochtige ruimten, maar moet toch behandeld worden (grondlak enz.). Geen enkele MDF is geschikt voor toepassing buitenshuis, ook niet behandeld.
Er is ook brandvertragende MDF, een MDF-plaat met een harde witte toplaag (MDF lakdraagfolie) en een MDF met eiken fineer toplaag.

Kenmerken: 
- splijt en splintert niet of nauwelijks (wel aan de randen)
- is goed te schilderen
- laat zich makkelijk bewerken (er zijn speciale mdf-schroeven waarbij meestal niet voorgeboord hoeft te worden; spaanplaatschroeven in mdf in ieder geval voorboren!)
- ook de vochtwerende MDF niet buitenshuis toepassen.

Een MDF-plaat die volgens de fabrikant wel buitenshuis toegepast kan worden, is de Tricoya XMT (eXtreme Medite Tricoya), een MDF-plaat die hetzelfde acetylatieproces als Accoya heeft ondergaan waardoor het een verwachte levensduur van 50 jaar heeft (boven de grond; onder grond 25 jaar). MdfOsb lijkt dat product te vermarkten.

Voor de productie van spaanplaat, hardboard en zachtboard, OSB en MDF wordt voornamelijk gebruik gemaakt van resthout uit de houtindustrie en van dunningshout uit Europa.

MDF is een broertje van HDF (High Density Fibre board) en LDF (Low Density Fibre board), allemaal vezelplaten uit fijne (kleine) houtvezels en lijm (kunsthars). Een hogere dichtheid geeft meer sterkte, meer scherpte (gedetailleerder te frezen) en een lagere absorptie (dus beter te verven / spuiten).


mdf, normale variant (pontmeyer):


mdf, vochtwerend (pontmeyer):


mdf met laklaag, de lakdraagfolie (pontmeyer):


mdf-schroef, in de meeste gevallen hoeft niet voorgeboord te worden; fisher woodies ultimate mdf-schroef (asf-fisher):


Zie ander plaatmateriaal.
Verg. multiplex/triplex.