home  doneren?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


Parket

 


Parketvloer, allerlei *)


- Soorten parket

- Voor- en nadelen van parket

- Onderhoud van parket

- Andere soorten parketachtige vloeren (zwevende vloeren)

- Voorbeelden van parketvloeren


Soorten parket


Traditioneel gelegde parketvloeren


• Mozaiekvloer 
Mozaïekparket bestaat uit smalle strookjes hout die op netnylon bij elkaar zijn geplakt tot platen van 30 bij 30 cm. Op een ondergrond van cement (beton) kunnen de kleine stukken hout direct in paneelvorm worden verlijmd, maar op een houten ondergrond moet eerst een tussenvloer worden gelegd, een spaanplaatondervloer diagonaal over de planken. Deze parketsoort is relatief goedkoop.

Strokenvloer of Tapisvloer
Strokenparket is 22 mm dik, met stroken van 6 tot 7 cm breed en 1 meter lang. Na het leggen wordt de vloer geschuurd en afgewerkt met lak, olie of was. Het is relatief kostbaar, maar duurzaam. Tapisparket bestaat uit korte strookjes van 6 tot 10 mm dik die in patronen te leggen zijn. Op spaanplaat of multiplex worden de plankjes naadloos tegen elkaar gelijmd en gespijkerd.
Bij een variant van de strokenvloer, de zogenaamde Wenervloer, worden korte planken van balk tot balk onder een hoek van 45Ý gelegd. De uiteinden van de planken worden onder verstek of in keper- of visgraatverband tegen elkaar gelegd, soms ook wel onder verstek tegen een plank die in de lengterichting op de balk is gelegd.
Eén van de sterkste parketsoorten is bamboeparket. Door de dichte structuur van bamboe is dit materiaal bovendien minder gevoelig voor luchtvochtigheid dan andere houtsoorten. In huurwoningen moet eerst toestemming aan de woningbouwvereniging worden gevraagd, voordat een houten vloer mag worden gelegd.

De bourgognevloeren of boerenvloeren worden geleverd in 9.3mm. dikte, meestal in variabele breedtes van 9 tot 15 cm. breedte. Wilt u liever de vloer in 1 vaste breedte gelegd hebben kan dat doch dan krijgt men een toeslag voor 1 breedte. Nog breder bijv. 17, 18 of 19 cm. is ook mogelijk.


Patroonvloeren


Klassieke visgraat of blokpaneelvloeren gelegd in diverse maatvoeringen met eenvoudige band/wenge bies of een wat ingewikkelder randpatroon. Ook verschillende mooie randen leverbaar of zo u wilt - in het midden van de vloer een ster in diverse houtsoorten.
Naast de klassieke patronen leveren we nu ook diverse mooie patroonvloeren. Vraag naar de aparte patronenmap.


Massieve plankenvloeren

De massieve plankenvloeren kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Massieve planken kunnen ter plaatse behandeld worden maar kunnen ook al behandeld binnenkomen. Deze vloer is ook uitermate geschikt voor de handige doe-het-zelver. Door het veer en groef systeem is deze vloer eenvoudig te leggen en - indien zwevend gelegd - tevens ook nog verhuisbaar.
 

Voor- en nadelen van parket

• Parket heeft karakter.
• Parket is duurzaam.
• Parket is in verschillende soorten en kwaliteiten te koop.
•  Parket is in allerlei patronen te leggen. 
• Parket is meestal duurder dan lamellen of laminaat.
• Parket is onderhoudsgevoelig. Bij ontbreken van regelmatig onderhoud, bv. elk jaar of elke twee jaar, zijn al snel gesleten en grijze plekken te zien.
Vloerverwarming is bij parket eigenlijk alleen mogelijk bij tapisvloeren (maar dan zonder spaanplaat ondervloer!)

Onderhoud van parket

Het schoonhouden van de parketvloer is simpel: met een stofzuiger en af en toe een vochtige doek. Afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt, moet de behandeling met was, lak of olie om de paar jaar worden herhaald. Geoliede vloeren vragen wat meer onderhoud.

Als uw vloer is afgewerkt met was, dan weet u dat u regelmatig de was moet opboenen en met een boenmachine aan de gang moet. 
Als uw vloer is afgewerkt met lak, dan is het onderhoud eenvoudig, maar als er een kras in de vloer komt, kunt u hier niets aan doen. En om dit te verhelpen, moet dan de hele vloer worden geschuurd en opnieuw in de lak worden gezet. 
Momenteel is er een derde afwerklaag wax-olie. Het grote voordeel van wax-olie is dat ze dezelfde bescherming aan de vloer biedt als lak en de uitstraling natuurlijker en warmer is. Mocht er een krasje of vlekje zijn dan is deze zelf met wax-olie bij te werken, zonder dat de hele vloer hiervoor moet worden behandeld. Ook is van belang dat de wax-olie eenvoudig in het gebruik is en bij voorkeur milieuvriendelijk.
 
Andere soorten parketachtige vloeren (zwevende vloeren)

Lamelvloeren

Lamelvloeren zijn gelaagde houtenvloeren, meestal 3 stroken op 1 lamel doch ook leverbaar in breedstrook lamel. Sommige breedstroken worden geleverd met een V-naad, het zogenaamde vellingkantje. Lamelvloeren zijn ook uitermate geschikt om in huurwoningen (verhuisbaar) of in appartementen te leggen, hierbij wel rekening houdend met een geluidsreducerende onderlaag van 10 dB. Lamelvloeren zijn er zowel in breedstrook als in driestrooks te leveren.
Ook de afwerking van de lamelvloeren kan bij de diverse merken gekozen worden in lak of olie.
Bekende merken zijn o.m.: Tarkett, Karelia, Natureline ect. 

Laminaatvloeren van topmerken

Quickstep, Alloc, Cleanfloor, Woodstock etc. Deze vloeren zijn alle uitgevoerd met een click-systeem.
Wicanders kurkvloeren: met vinyl toplaag, zijn ook leverbaar met een toplaag van houtfineer. Vele voordelen: warm, veerkrachtig en geluiddempend.

Zie ook aanhelen, parketvloer, tapisvloer.

*) Met dank aan o.m. De Jong Parket Hengelo, T. van Maanen en VT Wonen.