betonstuc, béton ciré

Betonstuc of béton ciré is gemalen beton met hars dat wordt toegepast als naadloze, waterdichte afwerking van bijvoorbeeld badkamers, doucheruimtes, keukens (ook aanrechtbladen), vloeren, wanden en zwembaden. Ander stucwerk (pleisterwerk, leemstuc, tadelakt e.d.) is meestal gebaseerd op kalk, gips of leem. Betonstuc wordt meestal als droog product geleverd (betonmaalsel en hars) dat met enig water wordt gemengd om het op te kunnen brengen.

Betonstuc heeft een aantal interessante eigenschappen:
- vaak een beton- of steenachtige uitstraling
-
waterdicht
- behoorlijk
slijtvast
- vet- en zuurbestendig
(niet bestand tegen chloor)
- schimmelwerend (door het alkalische beton)
- naadloos aan te brengen 
-
eenvoudig schoon te houden.

Betonstuc is op veel ondergronden aan te brengen, maar het beste is een stevige, harde ondergrond zoals bestaand tegelwerk, beton of stucwerk. Metselwerk kan het beste eerst behandeld worden met een egaliserende pleister, ook omdat betonstuc duurder is dan regulier pleisterwerk. Sterk zuigende ondergronden kunnen het best vooraf behandeld worden met een primer. Door de waterbestendigheid is betonstuc speciaal geschikt voor het renoveren van keukens en badkamers. 
Betonstuc wordt vaak in 2 of 3 lagen aangebracht: 2 zogenoemde vette lagen of 3 dunnere lagen. De uiteindelijke dikte van de betonstuc is 2-3 mm.
Betonstuc is van zichzelf redelijk waterdicht, maar na drogen van betonstuc wordt deze meestal geďmpregneerd, gecoat of geseald om om een glad en waterdicht oppervlak te verkrijgen.

Speciale effecten, nuances en textuur ontstaan tijdens aanbrengen met een metalen spaan of eventueel een blokkwast en na drogen met bijvoorbeeld een schuurmachine.

De kleur van betonstuc wordt verkregen door mineraal pigment aan de betonstuc toe te voegen of bij afwerking met een gekleurde coating. De uiteindelijke kleur is afhankelijk van de soort betonstuc (leverancier), de manier van afwerken en van een eventuele kleurfinish.


aanrechtblad in betonstuc (verbau):


doucheruimte in betonstuc (de beton ciré winkel):


groot deel van de keuken in betonstuc:


vrijwel gehele badkamer in betonstuc (beton ciré, bijzonder betonstuc):


ook een logo is mogelijk in betonstuc (verbau):


Met dank aan vooral Michiel Verheggen van Verbau.

Béton ciré is de Franse benaming voor betonstuc. De term ciré is afgeleid van cire (was, boenwas).

Bij gebruik van betonstuc als afwerkvloer: voor bescherming van de vloer worden stoelen, tafels e.d. voorzien van glijders, viltjes, doppen of wielen: zie Floorfriendly, Stoeldop shop en Vloerglijders.

Mortex is een micromortel met het uiterlijk van béton ciré.

Verg. leemstuc, stucmarmer (marmerstuc), tadelakt en eventueel linoleum, pmma-vloer, pvc-vloer, laminaat, parketvloer (hout, bamboe, kurk), tegelwerk, chipsvloer, estrich, granito / terrazzo, grindvloer, magnesietvloer, plavuis, maar ook wellicht cementrustiek (rocaille), betonemaille e.d.