home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


leemstuc

 

leemstuc, leempleister

Leemstuc is een gladde afwerklaag voor binnenmuren. Leemstuc bestaat uit zand en klei/leem en bevat geen chemische toevoegingen. Het heeft een warme bruine okerachtige kleur, droogt krimpvrij op en is dampdoorlatend (dampopen). Leemfinish is een (gekleurde) laag die over leemstuc wordt aangebracht. 

"Leemstuc heeft van nature een vocht- en warmteregulerende werking. In slecht geventileerde woningen die gebouwd zijn met materialen die weinig vocht reguleren, zoals beton en kunststoffen, is het effect van leemstuc goed merkbaar: teveel vocht in de ruimte wordt door de leemstuc opgenomen en bij drogere omstandigheden weer aan de lucht afgestaan. Leemstruc is niet brandbaar en qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Een leemstucwand heeft daarnaast een levendig karakter en blijft koel in de zomer en warm in de winter." 
Verder dempt leemstuc het geluid
Net als bij traditionele stuc kunnen bij krimpende muren (bij houtbouw bijvoorbeeld) scheurtjes ontstaan; bij leemstuc kunnen de scheurtjes in de muur met een natte spons worden geëffend (wanneer het oppervlak duidelijk anders wordt, dan dient de gehele oppervlakte zo te worden behandeld).

T
oevoegingen aan de leemstuc, voor een levendiger uitstraling of voor een meer open interne structuur, kunnen o.a. zijn: stro, hennep, vlas, houtvezels.
Verder zijn er speciale pigmenten verkrijgbaar voor leemstuc, bijvoorbeeld Tierrafino pigment in vele kleuren. 

"Leem kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Voor natte ruimtes is wellicht betonstuc ideaal."

Leemstuc kan aangebracht worden op bijvoorbeeld de leemplaat Lemix (isoleert warmte en geluid; "eerst bewapeningsgaas aanbrengen op de naden tussen de platen, daarna op leemplaten en gaas ca. 6 mm Tierrafino Base aanbrengen en dan leemstucen"; verkrijgbaar bij o.m. Eco-logisch).


een paar van de leempleisters van bc materials:


leemstuc wand (verbau):


levendige textuur van leemstuc met toevoegingen;
klik voor groter (verbau):


wandafwerking van basisleem en leemfinish:


toevoeging leemstuc (en tadelakt): pigment;
klik voor groter! (tierrafino):


toevoeging leemstuc: effect; klik voor groter! (tierrafino):


O.m. Eco-logisch (o.m. testverpakkingen Duro fijne leemstuc), Oskam, Verbau en Groene bouwmaterialen leveren leemstuc. Een leverancier van leemfinish is bijvoorbeeld Tierrafino.

Zie ook leem, leemsteen.
Verg. tadelakt, betonstuc.

Eng. mud plaster