home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


prefab

 

prefab

Ook: geprefabriceerd, voorgefabriceerd. Prefab is vooraf gefabriceerd en daarmee gereed voor gebruik. Vaak zijn bouw-onderdelen prefab en worden deze met andere delen in of aan elkaar bevestigd om één geheel te vormen. 
Let op: prefab komt in veel verschijningen voor, bijvoorbeeld als plaatvloer, dakelement, garage, bij montagebouw maar ook bijvoorbeeld als kleine schakelbare woning (blokunit, spacebox, woonunit). 
Afhankelijk van de toepassing, leverancier, omgeving e.d. heeft "prefab" dus een iets andere betekenis
(van zeer eenvoudig tot complex).

De bouw beweegt zich naar een combinatie van "elementenbouw in de fabriek" en "assembleren op de bouwplaats" (montagebouw). 
Het is wenselijk bij het prefabriceren al het assembleren in het oog te houden, ook in het kader van circulaire economie (cradle-to-cradle, hergebruik e.d.). Dit wordt Design for Manufacture and Assembly (DfMA) genoemd.

Als voorbeeld behandelen we een aantal aspecten van prefab beton.

Afwegingen tussen prefab of in situ beton:
- omvang: het aantal te fabriceren prefab-betonelementen moet groot genoeg zijn om economisch voordeliger te zijn dan die elementen op de bouw te gieten
- customizing: als er veel variaties zijn, moet het prefab fabricageproces daarvoor wel ingericht zijn (vroeger betekende prefab dat alles hetzelfde moest zijn)
- snelheid van werken: prefab-elementen hebben het voordeel dat er snel gewerkt kan worden; door tunnelbekisting en verwarmen van het gestorte beton of gebruik van snelhardend beton wordt er ook bij in situ beton in "dagproductie" gewerkt (de dag na het storten is het beton voldoende gehard en sterk om de bekisting te gebruiken voor het volgende deel)
- capaciteit op de werkplaats: de capaciteit op de bouwplaats wordt door gebrek aan mensen kleiner; voor de fabriek waar prefab gemaakt wordt, schijnt die krapte minder te spelen; meer prefab betekent dus ook sneller bouwen omdat op de bouwplaats zelf minder schaarse arbeidskrachten nodig zijn
- betonkwaliteit: prefab heeft het voordeel dat de kwaliteit van het beton constant is; de kwaliteit van betonmortel uit de betonmortelcentrale, dat met de truckmixer "just in time" op de bouwplaats wordt geleverd, is ook veel beter dan een aantal jaren geleden 
- overspanningen: met prefab-elementen zijn grotere overspanningen mogelijk dankzij voorspanning 
- zichtbeton: bij zichtbeton is prefab wellicht aantrekkelijker omdat de samenstelling van de betonmortel en het storten daarvan in een meer geconditioneerde omgeving plaatsvindt 
- minder faalkosten / bouwfouten: om het aantal bouwfouten te verminderen gaan steeds meer bedrijven samenwerken, bijvoorbeeld voor een geheel prefab gevelsysteem incl. isolatie, kozijnen en gevelafwerking, bijvoorbeeld van het Madecenter
- monoliete constructie: in situ beton heeft het voordeel dat het eindresultaat meer monoliet genoemd kan worden dan bij toepassing van prefab-elementen: het beton vormt meer één geheel, wat constructief beter is 
- hoogbouw: wanneer zeer hoge gebouwen met prefab betonvloeren en prefab gevelelementen worden opgetrokken, wordt vaak een in het werk gestorte kern van beton toegepast voor de noodzakelijke stijfheid.

Er zijn ook wel wat nadelen van prefab:
- de voorbereiding moet zeer goed zijn (op elkaar aansluiten van de bouwelementen, door de prefab componenten zijn de marges wat kleiner en moeten alle afmetingen dus nauwkeuriger zijn)
- niet gebruikelijk om op de bouwplaats nog aanpassingen te doen (maar een goede voorbereiding voorkomt dat)
- voor montage is een niet goedkope kraan nodig om de onderdelen te plaatsen.

Niet alleen betonnen objecten worden prefab vervaardigd, er is o.m. ook prefab in baksteen (bijvoorbeeld geveldelen), in houtachtige materialen bij houtskeletbouw en dakelementen, in kunststof (bijvoorbeeld zwembaden) en zelfs gehele badkamers en verwarmings-koeling-units (fysieke hokjes met warmtepomp enz.). Uiteraard moet e.e.a. goed op elkaar aansluiten, wat een gedegen planning noodzakelijk maakt.


prefab
dakelement slimfix; klik voor groter (isobouw):


prefab dak van dakelementen in hout met
ingewikkelde vorm en goede isolatie; klik voor groter (eemshout):


prefab
houtskeletbouw van
eemshout; klik voor groter (foto joostdevree):


prefab
kelder (sterk beton):


prefab
trappenhuis voor montagebouw (morgenwonen van volkerwessels):


prefab
zwembad (polyester, merk polyfaser, zwembadplein):


prefab
dakkapel, in 1 dag geplaatst, ook zeer brede dakkapel mogelijk; klik voor groter (ruiter dakkapellen):


prefab
voorzetgevel; grote prefab geveldelen van beton/baksteen bij renovatie van revolutiebouwwoning (ca. 1960) naar nom-woning (nul-op-de-meter); door prefab kan elke dag een woning worden gerenoveerd (renolution):


prefab
aanbouw in 5 dagen geplaatst incl. (vloer)verwarming enz.; klik voor groter (de prefabriek):


Leveranciers van prefab beton zijn o.m.:
- Bruil

- Haitsma Beton 

- Hoco Beton

- Lafarge Holcim Betonproducten 

- Olbecon Betonconstructies

- Spaansen 

- VBI 

- Voorbij Prefab Beton

- Westo Prefab betonsystemen


Woningen in prefab
"Prefab woningen worden onderscheiden naar (Woningbouwwijzer):
- Houtskeletbouw (HSB), een prefab bouwmethode waarbij de basis van de woning een houten skelet heeft. De afwerking is vaak van hout en/of metselwerk.
- Logbouw (ook wel houtstapelbouw), een prefab bouwmethode waarbij de woning is opgetrokken uit houten balken die op elkaar worden gestapeld. Log is het Engelse woord voor een blok hout, stuk stam van een boom; denk aan blokhut.
- Prefab elementenbouw, waarbij de woning wordt opgetrokken uit betonnen geprefabriceerde elementen. De gevelafwerking kan bijvoorbeeld in hout of metselwerk zijn.
- Staalframebouw, een prefab bouwmethode waarbij de basis van de woning een stalen skelet is. De afwerking kan bijvoorbeeld van hout of metselwerk zijn."
- Prefab gevelelementen met baksteen en eventueel isolatie vereenvoudigen het bouwen en geven toch een traditioneel uiterlijk.
- Prefab binnenspouwbladen en speciale producten (voorheen: TiltUp-systeem van Noppert).

Leveranciers van prefab dakelementen zijn o.m.:
- De Groot Vroomshoop

- Eemshout

- Isobouw

- Prefab BV

- Unidek (Kingspan)

- Veenstra & Stroeve


Leveranciers van prefab houtskeletbouw-elementen zijn o.m.:
- Eemshout

- Prefab BV

- Wonen in hout


Leveranciers van prefab woningen, ook tijdelijke huisvesting (zie ook bij cataloguswoningen of cascowoningen), zijn o.m.:
- Wagenbouw Bouwsystemen

- Finnla houtbouwsystemen

- Gorate

- Strandaard units van De Meeuw


Zwembaden in prefab kunststof
Niet alleen woningen kunnen prefab worden vervaardigd, ook zwembaden zijn verkrijgbaar in standaardvormen en -maten (ook wel monoblok of monoblock genoemd). Het voordeel van deze prefab zwembaden is dat ze relatief eenvoudig en snel kunnen worden geplaatst. Prefab zwembaden in beton zijn meestal niet in hun geheel prefab (losse wanden en apart gestorte bodem), maar hebben wel de voordelen van prefab. Prefab zwembaden in kunststof worden in hun geheel gemaakt door middel van een mal, waarin uithardend materiaal (polyester of polyethyleen) wordt gegoten, waarbij de diverse lagen kunststof specifieke eigenschappen kunnen hebben.
Ook bij kunststof zwembaden zal, in ieder geval bij slappe grond, vaak beton gestort moeten worden: omdat het gewicht van een gevuld zwembad fors kan zijn, moet het kunststof zwembad rusten op een vaak in het werk gestorte betonnen "ondervloer", eventueel voorzien van heipalen.
Uiteraard zijn de afmetingen van een prefab zwembad beperkt door het transport over de weg. 
Houd er rekening mee dat de kosten van een prefab zwembad in totaal onder meer kunnen omvatten: aanschaf bad, uitgraven gat, transport bad, storten of leggen ondervloer, plaatsen bad, installatie water en elektra, aanschaf en installatie waterfilter, tuinwerkzaamheden rond het bad, eventueel veiligheidsmaatregelen wanneer er (kleine) kinderen zijn.
(Voor de gebruiksfase is een onderhoudscontract mogelijk.)

Leveranciers van kunststof zwembaden zijn o.m.:
- Zwembadplein (merk Polyfaser, in polyester)
- Fonteyn Outdoor Living Mall (diverse merken, in polyester)


Zie ook Cement&BetonCentrum, Constructief Prefab Beton en Hurks.

Zie eventueel 3D-printen.