home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


balkon

 

balkon

In de bouwkunde is het balkon een uitkraging aan een gevel waarvan het bovenvlak (de balkonvloer) vanuit het gebouw toegankelijk is. Het balkon is altijd aan minimaal één zijde open en bevindt zich op een verdieping van een gebouw. Vaak is een balkon voorzien van een balustrade of hekwerk. 
Meer dan andere delen van een gebouw geeft het balkon en de inrichting ervan soms iets weer van de aard van de bewoners. 

Het balkon is een open uitbouw van een gebouw. Een geheel gesloten uitbouw wordt een erker genoemd, vergelijk opdikken (vroeger werd ook in deze situatie gesproken over een balkon). 
De ruimte onder een balkon is "open". Als de ruimte onder dit deel gesloten is en de rooilijn doorloopt tot het einde van het balkon, dan wordt het een terras genoemd als de ruimte erboven open is, en een loggia als die ruimte onderdeel is van het gebouw.
Ook de ruimte boven een balkon is meestal "open". Als die ruimte gesloten is en niet zelf de onderzijde van een balkon is, en dus onderdeel uitmaakt van de gevel van het gebouw dan is sprake van een loggia. De buitenruimte ("balkonruimte") ligt hierdoor in de omtrek van het gebouw.
Een balkon waar geen of nauwelijks ruimte is om op te staan, wordt een frans balkon genoemd.
Een balkon dat op dezelfde verdieping doorloopt over alle woningen wordt galerij genoemd (meestal is op de galerij de toegang tot de woningen en dus openbare ruimte, dit in tegenstelling met de meeste balkons van woningen).
Vaak is niet duidelijk of het om een balkon of een andere soort uitbouw gaat.

Voordelen balkon
- eigen buitenruimte (zon, stoel, boek, airpods, meer ventilatiemogelijkheden, groen, kattenbak, wasgoed drogen, barbeque)
- meerwaarde (bij verkoop)
- verlevendigt de gevel door het gevarieerde beeld (staat op de een of andere manier prettiger dan een strakke gevel)
- vluchtweg bij een noodgeval
- meer contact met "buiten"
- meer daglicht vaak
- heel misschien met een extra glazen wand meer als woonruimte te benutten.

Nadelen balkon
- mogelijk meer herrie van buren op hun balkon
- schaduw van het balkon in de kamer eronder (bij stapelbouw: schaduw van het bovenliggende balkon)
- wat meer onderhoud
- neemt soms ruimte in van de woning (bij een balkon dat gedeeltelijk inpandig is).

Bijzondere balkons
- Het uitvouwbare balkon van Bloomframe heeft architectonisch het voordeel dat het uiterlijk van het gebouw kan wijzigen, zeker bij hoogbouw, maar het forse nadeel dat je appartement inregent als je even niet oplet of weg bent (balkon uitgeklapt, dan geen ruiten meer tegen regen en wind).
- Met het balkonsysteem van Balqoon, ontwikkeld in samenwerking met Schöck Nederland, worden uitkragende balkons koudebrugvrij "opgehangen nadat de gevels volledig gemonteerd waren". De achteraf-montage maakt het monteren van de balkons met hefsteigers mogelijk of zelfs zonder steiger.

Constructie en minimale afmetingen
- De hang-constructie van een balkon of luifel vraagt de nodige aandacht.
- Volgens art. 4.175 lid 1 van het Bbl is een minimum gesteld aan een buitenruimte van een woonfunctie: "een woonfunctie heeft een niet-gemeenschappelijke buitenruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 4 m2 en een breedte van ten minste 1,5 m, die rechtstreeks bereikbaar is vanuit een niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied van die woonfunctie".


verschillende balkons (soorten balkons; 

klik voor groter!
):


studio seven architecten:


eva casey:


ophanging willems anker


tower met willems anker:




ajour betonnen hekwerk:


wel erg laag balkon:


house of dus:


gaudi all gaudi:




metallbau fritz:


küchler dachbau:




le ali di ermes:


hacienda iguana:



uitvouwend balkon
van bloomframe:

balqoon-systeem, bevestigen zonder steigers:



fraaie ijle balkons van compact reinforced composite
(hi-con nederland):


zeer diepe balkons, woontorens little c, coolhaven, rotterdam (reynaers aluminium, hermeta gevelbouw):


interessant "warrig" balkonhek; witte gevel is equitone




verschillen met andere "uitbouwsels":

   
loggia + balkon:
 
terrassen 
(toren visualisaties):
erker: galerij:
loggia: arkelorentjes (dig keur):


Onder meer balkons moeten veilig zijn. NEN 6702 bevat een "zandzakslingertest" waarmee bijvoorbeeld een glazen balustrade getest kan worden op bezwijken.

Balkonvloeren (beton) kunnen voorzien worden van een "coating", bijvoorbeeld om lelijke plekken te bedekken en om de beloopbaarheid te verbeteren (anti-slip); ook in een matte uitvoering en met decoflakes. Onder meer Frenoflex voert dit soort werkzaamheden uit, ook voor gietvloeren, parkeerdekken e.d. (naadloze kunststof vloeren).

De term balkon is via het Franse balcon vanuit het Italiaanse balcone uit het Langobardische balco ontstaan (relatie met "balk" als uitstekend en krachtdoorgevend bouwelement).

Zie ook uitbouw en koudebrug.
Zie eventueel antislipwaarde.

Eng. balcony