home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


erker

 

erker

Een erker is een ronde, vierkante of veelhoekige gesloten uitbouw aan een gevel, die uitsteekt of uitkraagt langs één of meer bouwlagen; een erker kan gezien worden als een uitgebouwd venster. Een erker kan dus ook op de verdieping voorkomen, ook als dat de enige bouwlaag is van de uitbouw.
Ofwel: een uitbouw van een woning, vaak voorzien van een borstwering en aan meer zijden voorzien van een raamconstructie.


een kleine erker (vaak op de begane grond):


een erker op de 1e verdieping:


erkers hedendaags en toch oude stijl, leuven (foto joostdevree):


Meer voorbeelden van erkers

Documentatie
- Historische erkers (van Cultureel Erfgoed)


De term erker is ontleend aan het Duitse Erker (erker), dat teruggaat op de Picardische vorm arquiere van het Franse archière, archère (erker, balkon) uit het middeleeuws Latijnse arcuaria (schietgat) een vrouwelijke vorm bij het bijvoeglijk naamwoord arcuarius, dat weer een afleiding is bij het Latijnse arcus (boog). Het woord erker stamt uit de vestingbouw en duidde oorspronkelijk een uitbouw op de muur aan, van waaruit men aanvallers kon beschieten met pijl en boog. Later werd het algemeen "uitbouw". Het Duitse woord heeft in de standaardtaal een oudere ontlening aan het Franse woord, namelijk arkel, erkel, arkener (balkon) verdrongen. Bron Etymologiebank.

Zie ook bloemkozijn, arkel (arkeltorentje), uitbouw (aanbouw), overstek.
Verg. arcade, balkon, dakkapel, loggia, luifel, overbouw, op vlucht, aflaat, terras.

Eng. hoekig: bay window; halfrond of rond: bow window, compass window; glazen erker: sun lounge, sun parlor (Am.); op de verdieping: oriel, oriel window
Fr. oriel