home

discl. / ©, lid NVJ

 


houtskeletbouw, hsb

 

houtskeletbouw

Ook: hsb. Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij, met uitzondering van de fundering, de constructie-elementen (de dragende delen) van hout zijn. Een houtskelet is meestal aan de buitenzijde niet zichtbaar, zoals bij een vakwerkhuis en bij het paal-en-balk-systeem
Oorspronkelijk werd bij houtskeletbouw het robuuste skelet vervaardigd uit dikke eiken stijlen en liggers, voor de benodigde stabiliteit onder meer verbonden met korbelen en dwarsbalken. 
Voor de stabiliteit in de lengterichting zijn vaak schoren aangebracht, windschoren genoemd (schoren zijn in dit geval schuin gesplaatste stijlen die van verticale stijl naar horizontale balk lopen). De loodrecht op elkaar staande vlakken met "driehoeken" maken het tot een praktisch vormvaste constructie.

Eigenlijk is tegenwoordig de benaming "skelet" wat minder treffend: houtskeletbouw nu bestaat meestal uit een opbouw van vaak grote elementen van lichte houten ribben met daaraan bevestigd triplex (multiplex) voor de stabiliteit. Bij houtskeletbouw wordt vaak gebruik gemaakt van op maat gemaakte prefab wanden. Deze buiten- en binnenwanden bestaan uit stijl- en regelwerk (een houten raamwerk), waartussen isolatiemateriaal wordt aangebracht.
Ook wordt houtskeletbouw gerealiseerd met Kerto (Metsä Wood) of Steico (Steico-construction): balken, stijlen en sporen van samengestelde I-liggers en wand- en vloerpanelen van bijvoorbeeld verschillende soorten multiplex.
Het Suteki Wood System is een zeer robuuste houtskelet-snelbouw-methode.

De gevelafwerking van gebouwen van houtskeletbouw kan dezelfde zijn als bij een andere bouwmethode, bijvoorbeeld baksteen of plaatmateriaal als trespa, keralit, werzalit e.d. of metaal als zink, koper, rvs o.d. (met een ondergrond van watervast multiplex); zie gevelbekleding.


klik op de meeste afbeeldingen voor groter!

hout"skelet"bouw, prefab dragende wanden van
kertohout van metsäwood:


houtskeletbouw
suteki wood system dat volgens de leveranciers aardbevingen kan doorstaan; klik op de afbeelding voor het youtube-filmpje (suteki wood system):


houtskeletbouw
suteki wood system, de methode (suteki wood system):


het resultaat van
suteki wood system, na 3 dagen is het skelet gereed (suteki wood system):


houtskeletbouw (covadak timmerwerken):


houtskeletbouw:


houtskeletbouw met houten i-liggers
finnjoist van metsäwood (skin-architects):


hout"skelet"bouw met
cross-laminated timber (clt, kruislaaghout, klh) (greenspec):


hout"skelet"bouw met
massief hout uit lagen, met deuvels bijeengebracht, dus zonder lijm; voor stabiliteit is aan één zijde een plaat osb aangebracht (inholz brettstapel houtbouw):


hout"skelet"bouw met prefab, geïsoleerde wand- en dakpanelen; de isolatie bestaat uit onder druk ingeblazen steico houtvezels (blokiwood van tymberbuildings):


Documentatie
- Houtskeletbouw: verbindingen met hout en met beton (Adviesgids Simpson van Gehco Fixing)

- Houtwijzer Houtskeletbouw (uit 2004 dus verouderde Rc-waarden, maar nog interessant)


Zie ook skeletbouw, bouwmethode, balloon-constructie, paal-en-balk, stokkenwand, betonskelet, cascobouw, jukkenkap, ecologisch bouwen, waterbord, Finnhouse, Heko Spanten.

Voor een interessante bouwmethode: kijk eens op Suteki (doorstaat aardbevingen, dus wellicht zeer geschikt voor Groningen).
Heeft u belangstelling voor zelfbouw of laten bouwen, kijk eens op Wonen in hout.

(
Voor een gebouw met een houten frame wordt ook wel eens de term gaiola gebruikt, een Portugese term voor een houten skelet dat opgevuld is met metselwerk.)

Eng. timber framed house, framing, light frame construction, wood frame construction