home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


skeletbouw, skelet

 

skeletbouw

Skeletbouw is een bouwsysteem of bouwmethode waarbij de draagconstructie meestal bestaat uit een vorm van een skelet (geraamte), afhankelijk van het toegepaste dragende materiaal:
- een houten skelet (houtbouw)
- een stalen skelet 
- een gewapend betonnen skelet.

De muren hebben geen dragende functie meer. Het skelet bestaat meestal uit kolommen en liggers. Het gewicht van het gebouw wordt door het geraamte gedragen (geconcentreerde krachtenafdracht, in tegenstelling met de gelijkmatige krachtenafdracht van stapelbouw). De naar beneden gerichte krachten worden "gebundeld" afgedragen op de kolommen. 

Houten skelet
In de Middeleeuwen (en daarvoor) werden houten skeletten gemaakt van dikke eikenhouten palen en balken.
In de Gotiek zorgen enerzijds de pilaren, meestal natuursteen, voor de geconcentreerde krachtenafdracht en anderzijds leiden de luchtbogen en steunberen de krachten af via gelijkmatige krachtenafdracht. Door het onderscheid in dragende en scheidende delen konden de vensters groter worden. In de moderne architectuur van kantoorgebouwen is vaak sprake van skeletbouw. 
In het algemeen is een houten skelet een samenstel van houten stijlen (verticaal), balken (horizontaal) en beplating.
Tegenwoordig is houtbouw, o.m. houtskeletbouw, een bouwvorm waarbij veel houtachtig plaatmateriaal komt kijken, meestal alleen voor woningbouw of lagere utiliteitsbouw.
De vloeren zijn meestal van een houtachtig matriaal (houten balken en beplating), maar soms kunnen ze van beton zijn.

Stalen skelet
In verband met de stevigheid wordt nu in Nederland bij de lagere bouw vaak met een stalen skelet of betonnen skelet gewerkt. De stalen balken worden op maat gemaakt en gespoten (tegen corrosie) bij het constructiebedrijf. Vaak worden ook boutgaten e.d. van tevoren aangebracht. Op de bouwplaats worden de stalen profielen aan elkaar verbonden. Vloeren kunnen systeemvloeren zijn en muren kunnen in prefab worden uitgevoerd of in stapelbouw.
Kijk eens op De Stalen Woning, waar ook dak en gevels van staal kunnen zijn, maar uiteraard niet noodzakelijk is.

Betonnen skelet
Bij hogere bouw kiest men, in Nederland, vaak voor een betonnen skelet.
Een grotendeels betonnen skelet is ook mogelijk door prefab elementen toe te passen en aan elkaar te monteren. Onder meer binnenwanden (dwarswanden) en gevelelementen zorgen voor de stabiliteit. Zie eventueel de pagina CD20 prefab montage bouwsysteem.


houten skelet, houtbouw, zogenoemde schuurwoning (finnhouse):


houten skelet,
kapschuur; een kapschuur is een overkapping met een open voorkant en één of meer zijwanden en de achterwand gesloten terwijl er altijd een hoge nok is en de dakvoet meestal aan één zijde lager is dan aan de andere zijde; waarschijnlijk zijn de wanden hier in "houtstapelbouw" (trendhout):


houten skelet,
balloon-frame:stalen skelet, staalskeletbouw; klik voor groterbetonnen skelet, skeletbouw van beton, renovatie openluchtschool amsterdam; klik voor groter:


betonnen "skelet" door
montage (assemblage) van prefab betonelementen; op de afbeelding de knoop met vloeren en kolommen (cd20 bouwsysteem):


Voor leveranciers van skeletbouw, zie NBD.

Zie ook betonskelet, houtskeletbouw, skeletbouw in staal en beton, stabiliteitswand, Bouwen met staal, SteelConstruct, Van Dijk Beton, Eyckenhout.
Verg. dubbel skelet.

Eng. skeleton construction, post-and-beam construction