home  doneren?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


gebint, gebinte

 

gebint, gebinte

Een gebint is een dragende houtconstructie, een samenstel van balken (binten, gordingen of spanten) die de hoofddelen van een gebouw of getimmerte verbinden.
Het gebint is dus eigenlijk een "plakje" van de kapconstructie, vooral bij het dwarsgebint goed te zien (vaak een portaal).
Een normaal gebint heeft rechtopstaande stijlen, een jukkenkap heeft schuin gesplaatste stijlen.

Een dekbalkgebint is een "houtconstructie waarbij de gebintstijlen aan de bovenkant van pennen zijn voorzien waarop met corresponderende gaten een overstekende dekbalk wordt gelegd" (pen-en-gat-verbinding).
Een ankerbalkgebint is een "houtverbinding waarbij de (horizontale) balk door de (verticale) stijl steekt en de verbinding door middel van houten pennen, wiggen of toognagels wordt onderhouden". ("De extra verankering vindt plaats aan de achterkant van de stijlen door het aanbrengen van houten wiggen".)
Een tussenbalkgebint lijkt veel op een ankerbalkgebint, maar de tussenbalk steekt dus niet door de stijlen heen; de pennen, wiggen of toognagels aan de achterkant ontbreken dus. "De gebintstijlen zijn meestal krom. Omdat dit middeleeuwse gebinttype voor het eerst in Nijmegen werd aangetroffen ook wel Nijmeegs spant of juk genoemd." (Haslinghuis). 
Een trekbalkgebint is een houtconstructie "waarbij de balk tussen de stijlen is aangebracht. Toepassing in houtskeletbouw". (Het ankerbalkgebint is een speciale vorm van een trekbalkgebint.)

Voor allerlei spant-typen, zie bij spant.


twee principes gebintbouw: 
dwarsgebint
en langsgebint (boek inleiding in de bouwhistorie van ronald stenvert en gabri van tussenbroek, uitgeverij matrijs, afbeelding ronald glaudemans)

in de tekening is het eerste gebint donkergrijs, de overige gebinten zijn "wit": 


dekbalkgebinten (carel van hest architecten):


ankerbalkgebinten (carel van hest architecten):


ankerbalkgebint (agriwiki):


tussenbalkgebint (agriwiki):


een voorbeeld van een gebint van een grote boerderij, met benamingen; i.v.m. de stal is een grote overspanning nodig;
klik voor groter (boek houtconstructies zwiers, 1920):


een ander voorbeeld van een gebint;
klik voor groter (de museumfabriek):


Meer voorbeelden van gebinten

Zie ook kapconstructies allerlei (figuur B), kapconstructies voorbeelden, ankerbalkgebint, dakstoel, hallenhuis, jukkenkap, mutulus, spant, taigh dubh.

Kijk ook eens op Carpenter Oak en Eyckenhout.

Eng. truss