home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


dekbalkgebint

 

dekbalkgebint

Een dekbalkgebint is een dragende houtconstructie (gebint) waarbij de twee verticale stijlen (gebintstijlen) aan de dekbalk (dwarsbalk) bevestigd zijn. De dekbalk (dwarsbalk) staat haaks (dwars) op de lengterichting van het huis. Meestal zijn "de gebintstijlen aan de bovenkant van pennen voorzien waarop met corresponderende gaten een overstekende dekbalk wordt gelegd" (soort forse pen-en-gat-verbinding). 
Omdat bij dit type gebint de verbindende dwarsbalk ligt op de gebintstijlen, "bedekt" deze balk als het ware de stijlen en wordt daarom dekbalk genoemd.

Kenmerken dekbalkgebint
- De dekbalk (dwarsbalk) ligt op de stijl en dekt de stijlen af.
- De stijl steekt met een pen (uitstekend deel van het hout) in de dekbalk (dwarsbalk).
- De dekbalk wordt bij de stijl meestal gesteund door een korbeel (een schoor dwars op de lengterichting), die de hoek tussen stijl en dwars- en langsbalk versterkt.
- De langsbalk (gebintplaat die in de lengterichting van het huis loopt en de dekbalkgebinten bovenaan verbindt) is bevestigd met de dekbalken, bijvoorbeeld door ene keepverbinding. 
- De langsbalk wordt meestal per stijl gesteund door twee windschoren; alleen aan de uiteinden van de kapconstructie is er uiteraard maar één schoor.
- De stijl kan rusten op gemetselde poeren om vochtig worden en rotten van de houten stijl te vermijden.


dekbalkgebint (uit "historische houtconstructies van nederland", van g.berends; van tekst voorzien):


dekbalkgebint (arend041, wikipedia,
van tekst voorzien):


Met dank aan Agriwiki.

Zie verder bij gebint. Gebinten zijn bijvoorbeeld ankerbalkgebint, dekbalkgebint, kopbalkgebint, tussenbalkgebint en bij een andere indeling dwarsgebint en langsgebint.