PIF

PIF staat voor Poly Isolatie Folie? PIF is een isolatiemateriaal waarbij de lucht in meer lagen in luchtkamers wordt opgesloten door noppenfolie en aluminiumfolie (samen ook reflectiefolie genoemd). Zo ontstaat bij PIF een aantal lagen met stilstaande lucht met een zeer goede isolerende werking:
- de noppenfolie (bolletjesfolie) is een slechte warmtegeleider en dus een goede isolator
- de aluminiumfolie weerkaatst warmtestraling en werkt mee als isolator.

Elke laag van het PIF isolatiepakket bestaat uit 10 mm lucht als noppenfolie en de meeste lagen hebben een laagje aluminiumfolie. De dikte van PIF komt terug in de benaming; bijvoorbeeld PIF ISO80 heeft 8 lagen lucht, 6 tussenlagen aluminiumfolie en is 80 mm dik.

PIF Iso Fast is een plaatmateriaal dat goed isoleert (middels PIF) en onmiddellijk afwerking geeft (middels wit gelakt mdf-paneel van 10 mm dikte). 

Toepassingen en afmetingen
- PIF Isolatie wordt gebruikt aan de binnenzijde van een hellend dak en bij knieschotten, bij een voorzetwand of tussenwand, bij borstweringen of onder de vloer in een kruipruimte. Bij toepassing als voorzetwand wordt een luchtspouw van minimaal 20 mm aangeraden. 
PIF is verkrijgbaar in rollen van 1200x8400 mm (ISO40-ISO80, 10 m2 per rol) en 1200x5000 mm (ISO100-ISO240, 6 m2 per rol). Alle rollen zijn op aanvraag ook leverbaar in 600 mm breed.
- PIF Iso Fast wordt gebruikt aan de binnenzijde van een hellend dak.
PIF Iso Fast is verkrijgbaar in de standaardmaten 600x1000 mm, 600x1100 mm en 600x1200 mm; op aanvraag 600x1300 mm.

Voordelen PIF
- Zeer goede isolatiewaarde; een warmtegeleidingscoŽfficiŽnt (lamba) van 0,022 W/(m.K), zie het testrapport. Dit lijkt te mooi om waar te zijn; lucht heeft immers een lambda van 0,025 W/(m.K), maar de verbetering ten opzichte van lucht zelf komt mede door de reflectielaag (aan beide zijden mogelijk). Voordeel van PIF-folie als reflecterende folie is dat de warmteweerstand (R-waarde) van de luchtspouw van een gevel gesteld mag worden op: 0,57 m2.K/W bij een niet-geventileerde spouw (i.p.v. 0,18 in dit geval) en 0,45 m2.K/W bij een zwak-geventileerde spouw (i.p.v. 0,16 in dit geval), zie eventueel de tabel bij spouw. De noppenfolie houdt de transmissiewarmte tegen en de aluminiumfolie houdt de stralingswarmte tegen.
- PIF Iso Fast (met paneel): isolatie ťn afwerking ineen (bespaart veel werk bij bevestigen van de isolatie), geen stukadoor of schilder nodig, Rc van 2,5 tot 8 (m2.K)/W.
- Zeer licht in gewicht (PIF Isolatiefolie 8,8 kg/m3; PIF Iso Fast uiteraard wat meer).
- Flexibel: makkelijk op maat te snijden met een stanleymes en een liniaal.
- Hypoallergeen en irriteert niet (geen vezels zoals bij steenwol of glaswol).
- Vochtgedrag: niet capillair, niet hygroscopisch (trekt geen water aan), waterafstotend, dampdicht.
- Rotvrij en geen voedingsbodem voor ongedierte.
- Duurzaam en recyclebaar (geen ontsnapte polystyreenbolletjes).

Nadelen PIF
- De noppenfolie kan snel beschadigd raken door schroeven, spijkers, nietjes, houtsplinters e.d., tijdens montage en naderhand wanneer men iets aan de afwerking bevestigt en door het isolatiemateriaal prikt. (Het isolatiemateriaal blijft bij doorboren/doorprikken uit vele kleine kamertjes met stilstaande lucht bestaan, dus het resultaat kan meevallen. Hiervan zijn geen tests bekend.)
- De reguliere PIF-isolatie is een folie/deken dus moeilijk toe te passen wanneer hard materiaal gewenst is, bijvoorbeeld in de spouw. PIF isolatie is daarom niet bedoeld als spouwvulling. Voor het hellend dak is het handige PIF Iso Fast verkrijgbaar (waarschijnlijk mede omdat bevestigen van PIF isolatie bij een hellend dak niet zo heel eenvoudig is). 
- De verbinding tussen de diverse pakketten PIF moet goed met speciale PIF-tape vastgezet worden. (Vooral de stuiknaden van de gezaagde plaatkanten, die dus niet met een mes-groef in elkaar vallen, vormen anders een lek waardoor damp achter de isolatie komt en condenseert.)
- De PIF isolatiefolie moet luchtdicht zijn, dus in bijvoorbeeld de kruipruimte bij voorkeur niet teveel leidingen, snoeren, stutten, poeren e.d. PIF in zeer vochtige kruipruimtes gebruiken.
- De menselijke neiging de noppen in te drukken moet even overwonnen worden door degenen die er mee werken.
- De vermelding in de documentatie bij het monster PIF "het warmteverlies in een woning bestaat voor 60% uit straling en 35% uit geleiding", is nogal wonderlijk.
- Onduidelijk is hoe de kunststoffolie na vele jaren veroudert en welke invloed dat heeft op de isolatiewaarde. Oud, niet goed meer werkend isolatiemateriaal in de spouw kan meestal wel verwijderd worden, maar hoe gata dat met isolatiemateriaal waaraan of waarin aluminiumfolie is bevestigd?

Opmerkingen
- Er wordt 15 jaar garantie gegeven (mits PIF Certified).
- PIF als isolatiemateriaal bij een hellend dak met pannen: denk er aan dat er geen vocht vanuit binnenshuis bij dakbeschot e.d. kan komen, omdat dan condens ontstaat (tegen het koude deel van de dakconstructie); plak bij zo'n pannendak dus de PIF-isolatie heel goed af met de speciale tape, dan is het dampdicht. Vanaf het dakbeschot naar buiten moet de constructie dampopen blijven. Zie eventueel na-isolatie.
- In een dik pakket met veel lagen noppenfolie heeft bijna elke laag bolletjes een laagje aluminiumfolie. Plaats de glimmende kant van de folie aan de warme zijde (glimmend reflecteert veel beter dan mat).
- Vrij kort na de introductie van PIF zijn er al meer dan 20.000 woningen mee geÔsoleerd, vaak in renovatie-, na-isolatie- of verduurzamingstrajecten (situatie augustus 2022).
- De prijs is ongeveer te vergelijken met andere isolatiematerialen met alufolie (bijvoorbeeld met PIR 2-zijdig afgewerkt met aluminium of steenwol RockFit Premium Silver, dus ook met aluminium topping); ten opzichte van een eenvoudige uitvoering van steenwol, glaswol of polystyreen is PIF duurder.
- De bolletjes van PIF-isolatie zijn wat breder dan de meestal in verpakkingsmateriaal e.d. aangetroffen bubble-folie. 
- Omdat het isolatiepakket in beginsel een vrij eenvoudig materiaal is, kun je ook zelf zo'n "pakket" maken, alleen wordt het wel geknoei met meer lagen aan elkaar lijmen en zal de aluminiumfolie bij dit doe-het-zelf-materiaal ongetwijfeld op veel plaatsen scheuren. Verder moet je ook het juiste tape en bevestigingsmateriaal hebben.
- Alternatieve, vergelijkbare isolatiefolies zijn bijvoorbeeld die van Isobooster.


pif isolatiefolie noppenfolie met reflecterende laag, reflecterende folie, 60 mm dik, rd-waarde 3,56 dus lambda is < 0,017;
klik voor groter (gamma):


pif iso fast bij een hellend dak, isolatie en afwerking inťťn; klik voor de afwerking (pifisolatie):


isolatiefolie in luchtspouw bij nieuwbouw (isobooster):


isolatiewaarden pif isolatiefolie met r-waarden;
klik voor groter (rc is r-waarde van de constructie dus bij een gevel inclusief geveldelen baksteen enz.; rd is de declared waarde dus in dit geval alleen van het pif isolatiemateriaal; pif isolatie technisch productblad): 


Verg. PIR.
Zie eventueel R-waarde, warmtegeleidingscoŽfficiŽnt.