home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


noppenfolie

 

noppenfolie

Noppenfolie heeft meer betekenissen:


1. Noppenfolie is een soort sandwich-folie met luchtbellen erin, de bekende "luchtkussenfolie". Deze folie wordt toegepast om bijvoorbeeld te isoleren (isolatiefolie), zelfstandig of als onderdeel van een isolatiedeken. De isolatiedeken bevat vaak ook één of meer dunne laagjes aluminium dat warmte reflecteert en zo meewerkt om de isolatie te verbeteren. 
De noppenfolie met reflecterende aluminiumfolie wordt ook reflecterende folie of reflectiefolie genoemd. 

Voordeel van reflecterende folie is dat de warmteweerstand (R-waarde) van de luchtspouw van een gevel gesteld mag worden op: 
0,57 m2.K/W bij een niet-geventileerde spouw (i.p.v. 0,18 in dit geval) en 0,45 m2.K/W bij een zwak-geventileerde spouw (i.p.v. 0,16 in dit geval), zie eventueel de tabel bij spouw.
De noppenfolie houdt de transmissiewarmte tegen en de aluminiumfolie houdt de stralingswarmte tegen.

Zie verder bij pif-isolatie
.


noppenfolie, pif isolatiefolie, luchtkussenfolie met aluminiumlaag, reflecterende folie (gamma):


noppenfolie, pif isolatiefolie, 60 mm dik, rd-waarde 3,56 dus lambda is < 0,017;
klik voor groter (gamma):


pif iso fast bij een hellend dak, isolatie en afwerking inéén; klik voor de afwerking (pifisolatie):


isolatiefolie met reflecterende folie in luchtspouw bij nieuwbouw (isobooster):


reflecterende folie, invloed van reflecterende folie (reflectiefolie, aluminiumfolie) op de R-waarde van de spouw bij noppenfolie, steenwol e.d.; klik voor groter! (wienerberger):


De etymologie van de term nop is niet duidelijk. Nop is ook een "pluisje", maar onder invloed van het woord "knop" ontstond in de 19e eeuw een nieuwe betekenis "rond uitsteeksel op een oppervlak", zoals op de onderkant van voetbalschoenen; bron Etymologiebank.


2. Noppenfolie is de benaming van een folie die toegepast wordt bij bijvoorbeeld de aanleg van vloerverwarming. De noppenfolie fungeert als hulpmiddel bij het leggen van het patroon van de leidingen en bij voorkeur ook waar de leidingen in kunnen "klikken" zodat ze niet omhoog gaan staan. 
De noppenfolie is verkrijgbaar met en zonder thermische isolatie. Het materiaal is bijvoorbeeld polyetheen (afbeelding) of polystyreen.


noppenfolie bij vloerverwarming;
klik voor groter (vloerverwarming begetube)


1. vlakke isolatieplaat
2. noppenfolie
3. randisolatie
4. alpex-duo buis diameter16 mm

3. Noppenfolie is een polyetheenfolie (PE-folie, HDPE-folie) die goed inzetbaar is als werkvloer en die direct toegepast kan worden op elke draagkrachtige ondergrond. Ook inzetbaar asl bodemafsluiter. "Deze werkvloer kan bijvoorbeeld een traditionele werkvloer uit stampbeton vervangen. Noppenfolie voorkomt dat de naderhand te storten beton in contact komt met de ondergrond, waardoor geen water aan het beton wordt onttrokken. Deze polyetheen noppenbaan is zeer makkelijk en direct verwerkbaar vanaf de rol. U bespaart op arbeidstijd en materiaalkosten."

Documentatie noppenfolie werkvloer (Mavotrans productlink)


noppenfolie als werkvloer of als bodemafsluiter onder de wapening; klik voor de productlink (mavotrans):


Funderingsbescherming
Noppenfolie beschermt ook de fundering tegen vocht- en grondwerking. De noppenstructuur biedt enige thermische isolatie en beluchting in één toepassing (de noppen naar de fundering gekeerd). Noppenfolie kan op eenvoudige wijze mechanisch worden bevestigd aan de ondergrond. Bevestigingslijsten en montagekappen zijn als toebehoren leverbaar. Zonder mechanische beschadigingen is noppenfolie minimaal 30 jaar bestand tegen veroudering.


noppenfolie als bescherming tegen vocht- en grondinwerking van de fundering (mavotrans):