home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


cellenbeton

 

cellenbeton

Ook (te ontraden): gasbeton, "versteende lucht". Cellenbeton is beton met luchtbellen erin dat daardoor lichter in gewicht is, warmte-isolerend en warmte-accumulerend, brandwerend, vochtbestendig. Het is poriŽnrijk en heeft toch steenachtige eigenschappen. 

Cellenbeton wordt gefabriceerd door een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder aan cement, kalk, kwartszand en water toe te voegen, waardoor waterstofbellen in de specie ontstaan. Lucht verdingt de waterstofbellen en vult de bellen (cellen) in het beton. Het cellenbeton wordt in mallen gegoten. Het laatste stadium is het verhitten van het jonge beton tot 180 ŗ 190 graden Celsius onder een druk van verzadigde stoom van ongeveer 10 ŗ 12 bar. Na zes tot twaalf uur is het harde cellenbeton ontstaan dat zo nodig nog wordt bewerkt (frezen, zagen) en verpakt.

Het lichte gewicht van cellenbeton maakt het mogelijk met grote eenheden te bouwen (foto). Een cellenbetonmuur van blokken (bouwblokken), die niet gewapend zijn, is dikker dan gewone metselmuren en wordt geplaatst met lijmmortel waardoor de verticale sterkte toeneemt en onder bepaalde voorwaarden geschikt is voor dragende muren.
Naast cellenbeton in blokken is er ook gewapend cellenbeton in de vorm van bouwelementen. Gewapend cellenbeton van cellenbetonelementen of cascobeton voor dragende wanden is o.m. verkrijgbaar van 150 tot 350 mm dikte. De blokken worden gebruikt voor zowel dragende als niet-dragende binnen- en buitenmuren. 
De volumieke massa van droog cellenbeton varieert van 300 tot 800 kg/m3 (normaal beton 2400 kg/m3) met een druksterkte van 2 tot 6 N/mm2.

Cellenbeton is goed brandwerend, heeft een redelijke warmte-isolatie (G2/400 van Ytong heeft met een dikte van 350 mm een warmteweerstand Rc van 3,00) en geluidsisolatie en is eenvoudig te plaatsen. Cellenbeton leent zich in de vorm van blokken bij renovaties ook voor isolatie van de binnengevel.
Naast bouwtechnisch interessante voordelen kan met cellenbeton eenvoudig gebeeldhouwd worden door het schrapen en kerven van het materiaal.


cellenbeton (foto's xella en febecel):


principe krachtenoverdracht cellenbeton (afbeelding febecel):


cellenbeton van xella (foto lamers veldhoven):


bouwblok van cellenbeton:


Documentatie
- Handboek cellenbeton (Febecel).

Met dank aan Xella (bovenaan, foto links), Febecel (bovenaan, foto rechts), Lamers Veldhoven, Nederlandse Cellenbeton Vereniging.
Zie ook bouwblok, betonsteen algemeen, ytong.
Verg. schuimbeton, waar geen kalk wordt toegevoegd en dat als vloeibaar beton op de bouwplaats wordt toegepast. In BelgiŽ is schuimbeton, door de cellenstructuur, vaak een synoniem voor cellenbeton, in Nederland zijn schuimbeton en celbeton (niet: cellenbeton) synoniemen.

Eng. cellular concrete, aerated concrete, air-entrained concrete