home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


zandcement

 

zandcement

Ook: chapemortel (Vlaams). Zandcement is een mengsel van zand en cement (en water). Bij voorkeur gaat het hier om schoon scherp betonzand en portlandcement.
Zandcement wordt meestal gelegd in een dikte van 30 tot maximaal 50 mm, en meestal ongewapend. Wanneer de zandcementlaag onmiddellijk op een betonvloer wordt gestort zal deze meestal 30 mm kunnen zijn. 
Wanneer een dampscherm wordt toegepast tussen een betonvloer en de zandcementvloer dan is vaak de maximale dikte van 50 mm van toepassing.
Bij vloerverwarming wordt geadviseerd boven de leidingen minimaal 25 mm zandcement aan te houden (dat is best wel weinig).
Om zijn volledige sterkte te kunnen bereiken dient na het storten de zandcementvloer afgedekt te worden met bijvoorbeeld een kunststoffolie (het water blijft op deze manier zolang mogelijk in de specie). 

Toepassingen van zandcement zijn:
- voor het smeren van zandcementdekvloer en afschotlagen (bijvoorbeeld als er een hoogteverschil bij vloeren moet worden overbrugd)
- voor het egaliseren of repareren van betonnen of cementgebonden ondergronden (de constructievloer is meestal niet effen genoeg is, maar ook terras, tuinpad e.d. buiten)
- voor het in de specie leggen van vloertegels of om de vloerverwarming in onder te brengen.

Voordelen van de zandcementvloer zijn vooral dat hij goed tegen vocht kan en goed op afschot is te leggen.

Een zandcementvloer is geen constructieve vloer; er moet altijd een draagvloer zijn (gewapend beton, houten balken o.d.). 
M.b.t. een (zandcement) dekvloer (Berkers vloeren):
"Een cementdekvloer, zandcementvloer, smeervloer ofwel specievloer is de basis voor een bovenvloer zoals tapijt of een andere vloerbedekking. De onderliggende constructievloer, zoals bijvoorbeeld de betonvloer, is hiervoor meestal niet vlak genoeg. Een kwalitatieve ondervloer is dus essentieel voor het kunnen leggen van een mooie bovenvloer."

De anhydrietvloer kan in veel gevallen een alternatief zijn voor de zandcementvloer, tenzij het een natte omgeving is.


strijken van een zandcementvloer (links al een gedeelte uitgevoerd), hier op een ondergrond van zwaluwstaartplaten, waarschijnlijk over draagbalken (woodstock vloeren, zandcement):


een gladgestreken zandcementvloer (
woodstock vloeren, zandcement):Documentatie
- Brochure Beamix zandcement extra 730 voor cementdekvloeren

- Brochure Knauf ZandCement voor dekvloermortel en dekvloeren

Met dank aan Beamix, Knauf en Woodstock vloeren.

Eng. zandcementlaag is sand-cement screed; zandcementvloer is sand-cement floor