home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


ventilatierooster

 

ventilatierooster

Een ventilatierooster kan zijn, afhankelijk van vorm en locatie:


1. Ook, soms: aanvoerventiel, plafondrooster, anemostaat. Een ventilatierooster is een rooster in muur, raam o.d. waarmee een luchtstroom van binnen naar buiten of buiten naar binnen of beide mogelijk kan zijn. Het materiaal van het rooster zelf is meestal  kunststof, aluminium of rvs.
Het rooster is het uitwendige kenmerk van ventilatie. Tegenwoordig wordt vaak mechanisch geventileerd of geventileerd via balansventilatie, waarbij ook uiteraard openingen met de buitenlucht toegepast worden.


een aantal ventilatieroosters (tilmar bouwspecials):


boldesignrooster in rvs (berensen bouwmarkt):


rvs-ventilatieroosters, rond en vierkant (rvs-products):


verschillende manier van plaatsing van een
raam-ventilatierooster:


Zie ventilatieroosters (Google) en bijvoorbeeld de speciale roosters moprooster (muisrooster, inmetselbakje), spouwvoegventilatierooster (stootvoegrooster), susrooster, anemostaat, ventilatiekoker.

Eng. ventilation grille


2. Een ventilatierooster is een rooster in de muur om de kruipruimte of de spouw van een spouwmuur te ventileren. 
Zie verder bij moprooster (muisrooster, inmetselbakje).


een voorbeeld  van een ventilatierooster als moprooster, inmetselbakje, rvs, links model strek en rechts kop (tilmar bouwspecials):


Verg. ventilatiekoker.


3. Een ventilatierooster is een rooster in, boven of bovenin een raam of deur met als belangrijkste doel verse lucht de ruimte in te laten komen.
Dit type ventilatierooster kan:
- vaak met de hand bediend worden (hendeltje linksboven op de foto; de groene kleur van de achtergrond geeft aan dat het rooster open is 
- zelfregelend zijn (automatisch werkende ventilatierooster, bij een bepaalde winddruk sluit de klep zich en opent zich weer als de winddruk lager is die bepaalde waarde)
- elektronisch gestuurd zijn ("op basis van CO2‑ en temperatuurmetingen door sensoren in het ventilatiesysteem wordt het ventilatierooster automatisch open- en dicht gestuurd; dit gebeurt enkel waar en wanneer nodig en volledig onzichtbaar")
- geluiddempend zijn (zie ook susrooster, suskast)
- brandwerend zijn.

Variabelen kunnen zijn:
- handbediend, zelfregelend of elektronisch geregeld
- ventilatiecapaciteit (luchtdoorlaat bij 1 Pa/m; bijvoorbeeld 11 liter (dm3) per seconde, ook wel het debiet genoemd; er is ook een rooster waar met een hendel gekozen kan worden uit 3 luchtdoorlaten, bijvoorbeeld 10, 17 of 23 liter per seconde)
- winddichtheid en waterdichtheid (bij gesloten stand)
- U-waarde
- hoogte van het gehele rooster
- glasaftrek (hoeveel van het glas afgetrokken moet worden om goed in het kozijn te passen)
- glasdikte
- tot welke hoogte te gebruiken (in een hoger gebouw is de winddruk groter)
- geluiddemping
- onzichtbaar achter buitenblad.

Het rooster is voorzien van een gaatjespatroon zodat er geen (grotere) dieren binnen kunnen komen. Om nog kleinere dieren (jonge spinnetjes, vliegjes e.d.) ook buiten te sluiten is het handig als er wat horrengaas in het rooster wordt gezet.


deel van een
ventilatierooster in een raam (foto joostdevree):


4. Een ventilatierooster is een rooster in bijvoorbeeld een deur om natuurlijke ventilatie binnenshuis mogelijk te maken.


akoestisch deurrooster, silendo; dit deurrooster heeft een zeer hoge geluidsdemping (Rw-waarde) van maar liefst 32 dB terwijl er toch lucht kan worden aan- en afgevoerd (akoestiekwinkel):


deurrooster bovenaan deur; valt minder op dan in het deurvlak zelf en geeft geen inkijk; deurdiktes vanaf 35 mm; gemakkelijk in te korten; mate van akoestische demping niet bekend (model invisido van tilmar bouwspecials):


5. Stootvoegrooster, sleufrooster e.d. (zie aldaar). Deze roosters zijn meestal voor ventilatie van de spouw en beschermen tegen dieren als bijen, wespen, muizen e.d.


kunststof voegrooster, tijdens metselen in te bouwen,
met schuine lamellen tegen inregenen (
tilmar bouwspecials):


de spouwsafe, het rvs
achteraf-voegrooster van tilmar bouwspecials:


afdichtingsnet, flexibel, voor het ventilerend afdichten van (wat grotere) spleten en kieren; weer muizen, vleermuizen, ratten, marters, vogels e.d.; rvs, op rol, breedte 5 of 15 cm (model netnox van tilmar bouwspecials):