home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


ventilatiekoker, vloerventilatiekoker, kruipruimteventilatie

 

ventilatiekoker

1. Ook: vloerventilatiekoker, kruipruimteventilatie. De ventilatiekoker zorgt voor ventilatie van de kruipruimte en daarmee van de beganegrondvloer. Ventilatie van de kruipruimte is, vooral bij vochtige kruipkelders, noodzakelijk om:
- optrekkend vocht te kunnen laten verdampen
- stankoverlast te vermijden
- schimmelvorming te vermijden
- houtrot te vermijden (bij houten vloeren)
- ontploffing te vermijden bij een eventuele gaslek (ophoping van gas onder vloer wordt vermeden).

Meestal heeft de ventilatiekoker een strakke S-vorm, waardoor de ene zijde bij het buitenspouwblad een stukje boven het maaiveld uitkomt en de andere zijde in de kruipruimte (onder eventueel isolatiemateriaal).
Aan de buitenzijde is de ventilatiekoker voorzien van een muurrooster om muizen e.d. buiten het gebouw te houden. Muurroosters zijn soms in meer kleuren verkrijgbaar, bijvoorbeeld passend bij de baksteen of de voeg.
Om de koker te verlengen is deze meestal uitschuifbaar (instelmogelijkheid); wanneer uitschuiven niet voldoende is, zijn vaak losse horizontale en verticale verlengstukken/verlengkokers verkrijgbaar.
Aan de bovenzijde van de ventilatiekoker bevindt zich aan de binnenzijde van het buitenspouwblad veelal een specieslab. Deze slab is nodig omdat de koker zich (gedeeltelijk) in de spouw bevindt. Tijdens de bouw valt nog wel eens specie naar beneden; zonder specieslab zou de specie een koudebrug vormen. Er zijn ook modellen met een plattere koker waardoor voldoende spouw overblijft; er hoeft voor deze modellen uit de spouw geen isolatiemateriaal verwijderd te worden.
Het materiaal van de ventilatiekoker is tegenwoordig meestal kunststof (bijvoorbeeld polyproleen), soms rvs; ook het muurrooster is meestal van kunststof, maar voor een luxe uitstraling kan de keuze op rvs vallen.
De luchtdoorlaat van de slankere modellen is bijvoorbeeld 24 cm2.

Aandachtspunten
- Per gebouw moeten meer ventilatiekokers worden toegepast, omdat de luchtopening niet zo groot is.
- Werk de ventilatiekoker rondom voldoende luchtdicht en waterdicht af.
- Plaats een muisdicht rooster op de ventilatiekoker (muisrooster, moprooster).
- De kokers en roosters moeten af en toe worden schoongemaakt (om een goede doorstroom van lucht te behouden) en worden nagezien op beschadigingen (tegen binnengaan van muizen e.d.).
-
Omdat de kruipruimte door de ventilatiekoker of andere ventilatieroosters 's winters nogal koud kan zijn, zal de beganegrondvloer bij minder goede isolatie ook koud aanvoelen. Bewoners hebben dan wel eens de neiging deze roosters 's winters af te sluiten met een krant o.d., maar voor een goede ventilatie van de kruipruimte dienen de roosters geopend te blijven.


ventilatiekoker, standaardmodel (wat dikkere kokers; fabrikaat ubbink; via wildkamp):


ventilatiekoker met ondiepe schacht (gemakkelijk in de spouw in te bouwen) én flexibele locatie van het rooster (inmetselbakje); ook met rvs rooster verkrijgbaar (flexvent-hv van tilmar bouwspecials):


ventilatiekoker met slankere koker waardoor voor de verticale koker geen isolatiemateriaal behoeft te worden verwijderd;
klik voor groter (ubbink):


ventilatiekoker voor betonsteen (hogere steen dan baksteen; ubbink):


renovatiekoker, door de schuine stand i.p.v. de z-vorm kan voor de koker één gang worden geboord van kruipkelder naar boven het maaiveld (van buiten naar de kruipkelder of andersom);
klik voor groter (ubbink):


Zie ook stootvoegrooster en moprooster (muisrooster) als speciale ventilatieroosters voor de spouwmuur.
Zie eventueel vochtproblemen bij muren.

Eng. ventilation duct


2. Ventilatiekoker is soms een andere benaming voor de leidingen die lucht aanvoeren of afvoeren van een ventilatiesysteem, bijvoorbeeld van een cv-installatie of van de balansventilatie.

Eng. flue (liner)