home  doneren?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


U-waarde, warmtedoorgangscoëfficiënt

 

U-waarde

De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficiënt, uitgedrukt in W/m²K (de oude benaming is k-waarde). 
De warmtedoorgangscoëfficiënt is de hoeveelheid warmte die door een constructie gaat per seconde (s) per vierkante meter (m2) per temperatuurverschil (K) tussen de omgevingen langs beide zijden van de constructie (1 Watt = 1 Joule/s). 
Bij de isolatie van vloer-, wand- of dakoppervlak wordt meestal de R-waarde gebruikt, bij de isolatie van ramen (glas en kozijn) wordt vaak de U-waarde gebruikt.

De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde, correcter gesteld: de U-waarde is de waarde omgekeerd aan de som van de verschillende samenstellende R-waarden: 
U=1/Rtotaal (ook geldt natuurlijk: Rtotaal = 1/U voor het geval er met de U-waarde wordt gewerkt en de R-waarde gewenst is).

Rtotaal is de som van de weerstanden van de materiaallagen, de overgangsweerstanden binnen en buiten en de eventuele spouwweerstanden. 
Een goed geïsoleerde wand heeft dus een zo hoog mogelijke Rtotaal-waarde en een zo laag mogelijke U-waarde.  

De U-waarde wordt in Nederland uitsluitend gebruikt bij ramen en kozijnen. 
Hoewel de U-waarde eigenlijk een zeer duidelijk begrip is (zoveel Watt per m2 per graad K), sprekender dan de R-waarde (zoveel m2 K per Watt) wordt in Nederland bij muren, vloeren e.d. toch vrijwel altijd met de R-waarde gewerkt. Zie voor uitleg en meer gegevens bij de R-waarde.

Overigens, de gebouwschil kan onderverdeeld worden in:
- dichte delen (gevels, dak, vloer e.d.); hiervoor is de Rc-waarde, de warmteweerstand van dat constructiedeel, bepalend voor de warmteverliezen [in (m2.K)/W]
- transparante delen (veelal glas van ramen en deuren); hiervoor geldt de U-waarde van dat glasdeel e.d., de warmtedoorgangscoëfficiënt [in W/(m2.K)]
- de overgang tussen bouwelementen (en grond en buitenlucht); voor deze lijnvormige aansluitingen geldt dus de Psi-waarde (Ψ-waarde) [in W/(m.K)].

Documentatie
- Rekentool U-waarde kozijn/raam en deur (houtsoort, glas e.d.) (initiatief SHR)


Verg. warmtegeleidingscoëfficiënt λ, Psi-waarde.

Meer over warmtegeleiding.

Eng. U-value