home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ALL LIVES MATTER 

Groene biomassa volksverlakkerij 


rvs

 

rvs

Ook: RVS. RVS is roestvaststaal, een bouwmetaal, een legering van ijzer en vooral chroom met de eigenschap dat het staal vrijwel niet meer oxideert: in contact met zuurstof uit de lucht vormt zich spontaan een chroomoxidehuid aan het oppervlak die het materiaal beschermt tegen corrosie (in principe althans, want ook rvs kan corrosie vertonen, vooral in kustgebieden of zure milieus).

Er zijn verschillende soorten rvs. Een veelvoorkomend type is het austenitisch roestvast staal. Austenitisch roestvast staal bevat naast ijzer 16-26% chroom uit 4-22% nikkel. Het staal  omvat een groot aantal ijzerlegeringen die voldoende nikkel bevatten om een volledig austenitische structuur te verzekeren. Type 304 daarvan is voor algemene doeleinden: redelijk corrosievast, in zachtgegloeide toestand niet-magnetisch, in koudvervormde toestand zwak magnetisch.

Rvs voor bestek heeft meer koolstof nodig.
Rvs wordt ook voor gevelbekledingen gebruikt.

Naast de term roestvast staal werd en wordt nog wel de term roestvrij staal gebruikt. Roestvrij heeft echter voor sommigen de bijklank dat het "op dit moment" vrij is van roest, vandaar dat er vaak over roestvast staal wordt gesproken.


klik op de afbeeldingen voor groter

voorbeelden van rvs in de architectuur (rovasta):


rvs fornuis (boretti):


Documentatie

- Roestvaststaal van bekleding tot structuur, RVS in de architectuur (van Thomas Pauly)


Kijk ook eens op Ferrodesign (Rotterdam), BD RVS Designs (Soest), RVS-Designs Visser (Capelle aan den IJssel).

Eng. stainless steel