home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


schroefpaal

 

schroefpaal

Een schroefpaal is een m.b.v. een schroefas in de grond gevormde, geluidsarme en trillingsvrije funderingspaal.
Afhankelijk van de schroef zijn te onderscheiden de betonmortelschroefpaal en de buisschroefpaal
Schroefpalen zijn bij uitstek geschikt voor binnenstedelijke situaties omdat:
- de palen geluids- en trillingsarm in de grond worden aangebracht
- er meestal slechts een kleine machine nodig is
- ze toch in staat zijn hogere druk- en trekkrachten op te nemen.

Er zijn verschillende soorten schroefpalen, o.m.:
- Betonmortelschroefpaal (mortelschroefpaal) 

- Buisschroefpaal 

- Schroef-combinatie-paal (schroef-combi-paal, combi-schroefpaal) 

- Groutinjectiepaal (groutpaal, schroefinjectiepaal, injectiepaal, Leka-paal)  

- Krinner schroeffundering 


Betonmortelschroefpaal (mortelschroefpaal)
Een mortelschroefpaal wordt na "schroeven" gevuld met beton (meestal via een slang, gelijktijdig wordt de schroefpaal omhoog getrokken), waarna de wapeningskorf geplaatst of ingetrild wordt. De wapening kan kort zijn (soms alleen maar de bovenste 2 meter van de paal) of lang, bijvoorbeeld over de volledige lengte (afbeelding onder).
De "paal" zelf is het hard geworden beton in een langzaam getrokken of gedrukt paalgat, er is geen omhulsel tussen gestort beton en de omliggende grond
Voordeel kan zijn dat de hechting van de paal beter is door het enigszins onregelmatige oppervlak. 
Nadeel is dat de controle moeilijk is en de paal te snel getrokken kan worden, waardoor zich insnoeringen zouden kunnen voordoen.


mortelschroefpaal; klik voor groter (franki funderingstechnieken):Buisschroefpaal 
De buisschroefpaal wordt na "schroeven" en plaatsen wapening gevuld met beton. Via de bovenkant van de holle booras wordt de wapeningskorf ingebracht vóór het vullen van de boorschacht met beton. Hierdoor kan de paal over de gehele lengte van wapening worden voorzien.


buisschroefpaal, model atlas; klik voor de volledige afbeelding (franki funderingstechnieken):Schroef-combinatie-paal  (schroef-combi-paal, combi-schroefpaal)
Een schroef-combinatie-paal is een in de grond gevormde, grondverdringende schroefpaal met een losse, verloren schroefpunt (boorkop). De schroef-combinatie-paal lijkt daardoor wat op een enorm groot potlood. De schacht (hulpbuis) wordt voorzien van een prefab paal van gewapend beton en een grout/betonmengsel, waarna de hulpbuis getrokken wordt. 
Let op: zie verder bij schroef-combinatie-paal.


schroef-combinatie-paal; overzicht van het inschroeven van een schroef-combinatie-paal bij de rottemerentunnel als onderdeel van de 16rotterdam;
met stalen hulpbuis, schroefpunt (boorpunt), prefab paal en kubel;
klik voor groter (a16rotterdam):Groutinjectiepaal (groutpaal, schroefinjectiepaal, injectiepaal)  
De groutpaal is een soort buisschroefpaal, maar even iets anders. Tijdens het draaiproces wordt een mengsel van water en cement (= grout) door de holle boorschacht geïnjecteerd. De palen worden geboord tot in het pleistoceen, d.w.z. de tweede zandlaag. De holle stalen boorschacht wordt meestal tijdens het boren steeds verlengd door een buisdeel op het laatste deel te lassen (zie afbeelding bij II; eventueel te schroeven i.p.v. te lassen), hoewel ook vanaf start langere palen mogelijk zijn. De boorschacht (stalen buis) en de boorkop blijven in de paal aanwezig. Tussen paalvoet en boorschacht is een opening waardoor grout ook langs de buis omhoog gaat. De schacht is dan een soort extra wapening van het beton en het wat onregelmatig verspreide grout is er extra schachtwrijving wat de draagkracht ten goede komt. Na inbrengen van de buispaal tot de gewenste diepte (de vereiste weerstand/draagkracht) kan wapening in de buispaal gebracht worden en wordt deze gevuld met beton.
Let op: zie verder bij groutpaal.


het maken van een groutpaal, dat is een buisschroefpaal met groutinjectie (franki):Krinner schroeffundering (voor lage woningbouw, Tiny House e.d.)
Een wat dunnere en kortere schroefpaal die niet gevuld wordt met beton of grout en daarom na aanbrengen onmiddellijk belast kan worden (er is geen beton dat moet uitharden). Het is een grondverdringende paal. De diameter is max. 14 cm en de lengte is max. 210 cm lang., draagkracht max. ca. 60 kN. Palen worden aan alkaar gekoppeld via een soort mof waardoor de koppelpaal met moeren aan de voorganger wordt bevestigd.
Door het ontbreken van beton in de paal en door de koppelingen tussen de palen kunnen deze schroefpalen eventueel ook weer worden verwijderd.
Ook deze paal is zeer geschikt voor montage op moeilijk bereikbare plaatsen. 


schroefpaal, krinner-systeem zonder beton (krinner schraubfundament; pnl tilburg):Documentatie
- Techniekfilm mortelschroefpalen (van Kuipers Funderingstechnieken

- Productblad schroefpalen (van BAM Infra

- Schroefinjectiepalen (groutpalen van Walinco

- Schroeffundering, een voorbeeld (Krinner SchraubfundamentPNL Tilburg)


Het woorddeel schroef is waarschijnlijk ontleend aan het Oudfrans escroue (schroefgat; Nieuwfrans écrou "schroefmoer"), naast het reeds middeleeuws Latijnse scrofa (id.). Dit woord gaat in deze uitsluitend Gallo-Romaanse betekenis terug op klassiek Latijn scrofa (zeug). De Gallo-Romaanse betekenisovergang van "zeug, wijfjesvarken" naar "schroefgat, schroefmoer" heeft een parallel in het Spaanse puerca "zeug; schroefmoer" en in het Nederlandse moer (afkomstig van "moerschroef", "moederschroef"). Bron Etymologiebank

Zie ook heipaal en vooral paalfunderingsvoorbeelden.
Zie o.m. Franki