home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

- Helaas, niet alleen in de bouw gaat het allemaal fout bij onze overheid...
- ALL LIVES MATTER 
- Groene biomassa volksverlakkerij 


corrosie

 

corrosie

1. Corrosie is de aantasting van metalen door roestvorming (reageren met zuurstof) waarbij ook water nodig is. In algemene termen: corrosie is een ongewenste chemische of elektrochemische aantasting van een bepaald materiaal uitgaande van het oppervlak.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips
Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen. Verder dient bijvoorbeeld staal in een kustgebied (zout milieu tot ca. 10 km uit de kust) beter beschermd te worden dan wanneer het zich bijvoorbeel op de Veluwe bevindt; een stalen latei bijvoorbeeld moet in het kustgebied voorzien worden van een 2-laags poedercoating van 120 microgram, daarbuiten volstaat thermisch verzinkt of een 1-laags poedercoating van 80 microgram.
Metalen onderling kunnen elkaar ook vaak niet verdragen, waardoor galvanische corrosie ontstaat. 

corrosie in een leiding (spirotech):


ander duidelijk voorbeeld van corrosie;
klik voor groter (foto joostdevree):


Methoden om corrosie tegen te gaan: coaten, verzinken, kathodisch beschermen, toevoegen van legeringen en overdimensionering.


Contactcorrosie of galvanische corrosie treedt op door het spanningsverschil dat ontstaat tussen metalen van verschillende "edelheid" (klik op de afbeelding voor groter):


Spanningscorrosie van rvs treedt op in een chloorhoudend milieu in combinatie met trekspanningen in het metaal. 

Corrosie kan ook glas aantasten, zie bij glascorrosie.

Afbeeldingen o.m. Spirotech.

Zie Corrosiehelpdesk, AluRvs, betonrot (corrosie van wapeningsstaal), corrosiebescherming van stalen damwanden, cortenstaal, walshuid.
Verg. erosie ("erosiecorrosie").

Eng. corrosion


2. Corrosie van de wapening van beton is een andere term voor wat vaak "betonrot" wordt genoemd.