home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


avegaar

 

avegaar

Ook: spiraalboor.

1. Bij heipalen, bijvoorbeeld de buisschroefpaal: een avegaar is een buis met aan de buitenzijde een doorgaande schroefdraad en aan de onderzijde een snijkop. De snijkop is het onderste deel van een boor en heeft een speciale vorm waardoor de grond gemakkelijker wordt los gewoeld. De kleine standaard snijkop geeft ook wellicht een betere "richting" aan de boor. Een avegaar is zeer geschikt voor ongeconsolideerde sedimenten (vrij losse grond). Bijkomend voordeel is dat ook trillingsvrij gewerkt wordt; daarom wordt de avegaar ook wel voor het aanbrengen van funderingspalen gebruikt. 

De holle avegaar is een avegaar waarbij de centrale stang hol is en de punt aan de onderzijde los is en eventueel uitneembaar. De holle avegaar wordt o.m. toegepast bij geothermisch boren (aardwarmte), het steken van ongestoorde kernen, het plaatsen van een peilbuis of het in de grond vormen van palen e.d.
De methode met de holle avegaar bij het in de grond vormen van palen, is als volgt:
 - het indraaien van de avegaar brengt de grond omhoog (die wordt meestal verwijderd)
- de avegaar wordt tot de gewenste diepte gedraaid: het resultaat is een paalgat in de grond met de avegaar er nog in
- bij het terugtrekken van de avegaar wordt bijvoorbeeld water en grout in de holle cilinder ("de as van de avegaar") gebracht waardoor een paal gevormd wordt. 

Documentatie
- Brochure avegaar (in het Engels, van Nordmeyer)
- Brochure holle avegaar (in het Duits, van Nordmeyer).

Zie bijvoorbeeld bij Nordmeyer, Bam Infra Funderingstechniek, Groenholland, De Nooij, Kouwenberg Infra en Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer SIKB.


een wat kleinere avegaar aan het werk (denooij):


avegaar (bam infra funderingstechniek):


horizontale toepassing van een avegaar (kouwenberg infra; klik op de afbeelding voor groter):


opengewerkt voorbeeld van een holle avegaar (nordmeyer):


avegaar met standaard "snijkop" en
Fingerbohrkrone (nordmeyer):


snijkop holle avegaar voor harde bodem (nordmeyer):


brekers getande avegaar:


De term avegaar is een Oudgermaans woord; het eerste deel van de term avegaar is afkomstig het woord naaf (het middenstuk van een wiel waardoor de as gaat) en het tweede deel van geer (puntig wapen, uit het Protogermaans gaiza, een speer of stang); bron Etymologiebank.
Eng. auger


2. Een avegaar is een grote handboor voor het maken van forse gaten in hout (foto onder, Museum het MOT). Het puntje is vaak wat scherper of voorzien van een kleinere schroefdraad om bij het begin van het boren al een goede grip op het hout te krijgen (de boor schiet niet snel weg).


Eng. auger