home  

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


casing

 

casing

Een casing is een holle stalen buis met een losse vloerplaat die in de grond geheid wordt waarna deze of gebruikt wordt als stalen verloren bekisting of (na vullen met beton en wapening) uit de grond getrokken wordt. 


casing draaipaal (van 't hek):


vibro combinatiepaal (vroom):


"Wat is een Casing Draaipaal (foto's linksboven)? Een stalen buiselement, voorzien van een gesloten enkelblads schroefpunt, wordt middels een hydraulische boormotor in de grond geboord. Nadat het gewenste paalpuntniveau bereikt is, wordt een wapeningskorf aangebracht, de buis afgevuld met beton en de kop afgewerkt. Casing Draaipalen kunnen worden toegepast daar waar trillingen en geluidshinder niet acceptabel zijn. Een Casing Draaipaal is een in de grond gevormde, 100% grondverdringende paal met een permanente stalen casing die trillingsvrij wordt vervaardigd".

"Wat is een Vibro-combinatiepaal (foto's rechtsboven)? We heien een holle stalen buis de grond in, de zgn. casing. Deze casing heeft een losse voetplaat om de onderzijde van de buis te sluiten. De casing is 30 meter lang, heeft een diameter van 50 cm en een wanddikte van 19 mm. In de casing hijsen we een betonnen vierkante paal van 32 x 32 cm. De ruimte tussen de vierkante paal en de ronde casing vullen we op met grout, een cementachtig mengsel dat we vloeibaar inbrengen en in de grond hard wordt. Hierna trekken we de casing al trillend uit de grond. De betonnen paal met grout blijft in de grond en vormt de eigenlijke paal." (tweede foto rechts)

Ook de zogenoemde flu´datiepaal (foto's onder) werd na gebruik weer getrokken: "De stalen hulpbuis waarmee de flu´datiepaal wordt ingebracht, wordt in een losse stalen voetplaat met opstaande ring op de bodem van de bouwput geplaatst. Ten behoeve van het flu´datieproces is de buis voorzien van 2 of 3 hoge druk waterleidingen. Deze eindigen in nozzels (met een opening van 1 tot 2 mm) die in de voetplaat zijn verzonken. Omdat aan het uiteinde van de buis een rubberen ring is geplaatst kunnen grond en grondwater de buis niet binnendringen. Terwijl via de nozzels water onder zeer hoge druk (400 tot 500 bar) onder de voetplaat wordt gespoten, wordt de hulpbuis in de grond gebracht met een in frequentie regelbaar trilblok. Tijdens dit proces kunnen de hoeveelheid water en de waterdruk aangepast worden afhankelijk van de weerstand van de bodem. Is de buis eenmaal op diepte dan wordt gedurende 2 minuten droog nagetrild. Hierna kan de wapening en de beton aangebracht worden waarna de buis met het trilblok weer getrokken wordt."


flu´datiepaal:


De stalen casing kan ook via trillen de grond in gaan. Voordeel hiervan is dat er in stedelijke gebieden of zelfs in een broedgebied van vogels een casing-fundering kan worden aangebracht.

Met dank aan Van 't Hek en Vroom en Voorbij Prefab Beton.

Eng. casing (jn de betekenis van "houder" of van "een holle buis om iets doorheen te voeren")