home  meewerken?

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ÚÚn van de letters A..Z hierboven.


casing

 

casing

Een casing is een holle stalen buis met een losse vloerplaat die in de grond gedraaid of geheid wordt waarna deze of gebruikt wordt als stalen verloren bekisting of (na vullen met beton en wapening) uit de grond getrokken wordt. De casing paal is dus een heipaal (casing heipaal) of een draaipaal (casing draaipaal).

De casing palen zijn voorbeelden van paalfundering.Casing Draaipaal

Kenmerken van de Casing Draaipaal (een Waalpaal):
- een grondverdringende paal met in de grond blijvende stalen buis
- buispaal gaat draaiend de grond in, zonder trillingen en met minder geluidshinder (denk aan stedelijke omgeving of dichtbij bestaande gebouwen)
- paal bestaat uit op elkaar gelaste stalen buissegmenten (diepte in principe onbeperkt)
- onderste segment met aangelaste schroefpunt
- paal gaat schroevend (draaiend) de grond in (met boormotor; als segment grond in is geschroefd, wordt het volgende segment erop gelast)
- bij bereiken gewenste diepte (paalpuntniveau) aanbrengen wapeningskorf
- zonder groutinjectie of met groutinjectie (t.b.v. het gewenste paalpuntniveau en/of gewenste draagvermogen)
- met groutinjectie: schroefpunt met injectieopeningen en centrale injectielans, groutinjectie tijdens inschroeven van paal vermindert weerstand tijdens het boorproces, op gewenst paalpuntniveau kan met rijker groutmengsel extra betonprop ("bolvoet") gemaakt worden (hogere draagkracht).

Documentatie casing draaipaal
- Casing draaipaal zonder groutinjectie (van De Waalpaal)

- Casing draaipaal met groutinjectie (van De Waalpaal)


casing draaipaal, de punt is gelast aan het eerste buissegment (van 't hek):


casing draaipaal, oplassen van het volgende buissegment (de waalpaal):Vibro-paal

De Vibro-paal (type HBF) is een grondverdringende, in de grond gevormde betonnen paal:
- de stalen hulpbuis met voetplaat wordt op diepte geheid of getrild
- wapening wordt aangebracht
- wordt gevuld met betonmortel 
- de stalen hulpbuis wordt getrokken.


vibro-paal; klik voor groter! (vroom):Vibro-combipaal (Vibro-combinatiepaal)

De Vibro-combipaal lijkt op de schroef-combinatie-paal, alleen wordt de Vibro-combinatiepaal geheid en niet geschroefd / gedraaid. De schroef-combinatie-paal is ook een casing-paal.
"We heien een holle stalen buis de grond in, de zgn. casing. Deze casing heeft een losse voetplaat om de onderzijde van de buis te sluiten. De casing is 30 meter lang, heeft een diameter van 50 cm en een wanddikte van 19 mm. In de casing hijsen we een betonnen vierkante paal van 32 x 32 cm. De ruimte tussen de vierkante paal en de ronde casing vullen we op met grout, een cementachtig mengsel dat we vloeibaar inbrengen en in de grond hard wordt. Hierna trekken we de casing al trillend uit de grond. De betonnen paal met grout blijft in de grond en vormt de eigenlijke paal."


vibro-combipaal; klik voor groter! (vroom):


vibro-combipaal (vroom):Flu´datiepaal

Ook de zogenoemde flu´datiepaal werd na gebruik weer getrokken: "De stalen hulpbuis waarmee de flu´datiepaal wordt ingebracht, wordt in een losse stalen voetplaat met opstaande ring op de bodem van de bouwput geplaatst. Ten behoeve van het flu´datieproces is de buis voorzien van 2 of 3 hoge druk waterleidingen. Deze eindigen in nozzels (met een opening van 1 tot 2 mm) die in de voetplaat zijn verzonken. Omdat aan het uiteinde van de buis een rubberen ring is geplaatst kunnen grond en grondwater de buis niet binnendringen. Terwijl via de nozzels water onder zeer hoge druk (400 tot 500 bar) onder de voetplaat wordt gespoten, wordt de hulpbuis in de grond gebracht met een in frequentie regelbaar trilblok. Tijdens dit proces kunnen de hoeveelheid water en de waterdruk aangepast worden afhankelijk van de weerstand van de bodem. Is de buis eenmaal op diepte dan wordt gedurende 2 minuten droog nagetrild. Hierna kan de wapening en de beton aangebracht worden waarna de buis met het trilblok weer getrokken wordt."


flu´datiepaal:


Met dank aan Van 't Hek, Vroom, De Waalpaal en Voorbij Prefab Beton.

Eng. casing (jn de betekenis van "houder" of van "een holle buis om iets doorheen te voeren")