home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


biologisch bouwen, biologische architectuur

 

biologisch bouwen, biologische architectuur

Biologisch bouwen is een manier van bouwen waarbij gebouwd dient te worden met zo weinig mogelijk schadelijke effecten voor de gezondheid van de mens. De materiaalkeuze is puur biologisch (hout, houtvezel, stro, heraklith, isovlas, leem, leemstuc, vegetatiedak e.d.). Het gebouw is als het ware een derde huid voor de mens. "Biologische gebouwen dienen ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn wat betreft energie en water."

"Eigenlijk is het samen te vatten in een actie: integratie van de biologie in de architectuur. De biologen met hun kennis van de natuurlijke wereld, de mogelijkheden en oplossingen daarvan gaan samenwerken met de architecten en constructeurs voor het maken van fundamenteel betere gebouwen. Het resultaat geeft gebouwen die in een natuurlijke vormgeving en in harmonie zijn met hun omgeving. Daarnaast zijn ze hoogst efficiŽnt, functioneel en economisch in hun gebruik van (energie)bronnen en in het gebruik van bouwmaterialen. Er ontstaat een totaal hergebruik van afval en het resultaat is bovendien een prachtige levende architectuur. Een natuurlijke architectuur, die vanzelfsprekend aanvoelt."


plaats van biologisch bouwen in de ladder van traditioneel naar biologisch;
klik voor groter (orga architect):


biologisch bouwen stemt overeen met de 3p-filosofie van "people - planet - profit (prosperity)" (artchitecture):


biologisch bouwen, stroleemvulling:


biologisch bouwen (artchitecture
):


biologisch bouwen, houtvezel:


Let op: biologisch, ecologisch en vooral organisch bouwen worden toch nog wel eens ervaren als een vrij langdurig proces, waardoor alles veel langer duurt dan bij een (toch al vaak langdurig) traditioneel bouwproces. Eis in ieder geval een planning en altijd met een einddatum van het gehele bouwproces; zie voor tips bij het artikeltje over de aannemer.

Met dank aan Orga Architect.
 
Zie ook cradle to cradle, Acanthus Architectenbureau, Artchitecture (een symbiose tussen kunst en architectuur), Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur (VIBA), VIBA-Expo Service-instituut duurzame ontwikkeling.
Verg. ecologisch bouwen en organisch bouwen (dat vooral wat vorm betreft organisch is).