cataloguswoning

Een cataloguswoning is een meestal vrijstaande woning waarvan de basis al eerder ontworpen is en die uit een "catalogus" van een bouwbedrijf wordt gekozen. Na de gewenste aanpassingen wordt de nieuwe, eigen woning gebouwd op een door de nieuwe eigenaar gekocht kavel. De prijzen van basisontwerp en opties zijn bekend, net als veelal de bouwtijd. Er kan meestal gekozen worden uit een omvangrijke portfolio van woningontwerpen in verschillende bouwstijlen
De woning uitzoeken uit een catalogus betekent zeker niet dat het standaardwoningen zijn en er niets gewijzigd kan worden!
Voorwaarde voor een cataloguswoning is het bezitten van een bouwkavel. Het bouwbedrijf regelt verder alle tekeningen, vergunningen en bouw. Een cataloguswoning kan natuurlijk ook casco worden geleverd.
Om zeker te zijn dat de woning wordt afgebouwd bij een eventueel faillissement van het bouwbedrijf is een certificaat vereist van Bouwgarant, SWK of Woningborg. 

Voordelen van een cataloguswoning boven een (steeds) nieuw ontworpen woning en boven een woning van een projectontwikkelaar:
- er zijn meer typen en bouwstijlen woningen mogelijk (meer flexibiliteit)
- er zijn meestal meer gerealiseerde voorbeelden te zien (minder verrassingen)
- er is veel meer zelf te bepalen en te regelen (meer flexibiliteit); zo wordt toch elke woning een werkelijk eigen woning
- de woningen zijn al helemaal uitgedacht; de kinderziektes zijn al lang uit het systeem dus de risico's zijn aanzienlijk kleiner; er zijn minder negatieve verrassingen; er is een duidelijk en gestroomlijnd bouwproces (minder faalkosten, kortere bouwtijd, scherpe prijzen)
- het bouwbedrijf en de (onder)aannemers hebben ervaring met de types woningen die aangeboden worden (minder faalkosten)
- de architect van het bouwbedrijf kan helpen bij alle extra wensen en eisen en weet wat wel en niet gemakkelijk in te passen is (meer flexibiliteit en minder faalkosten)
- alleen goed te realiseren opties worden geboden (minder faalkosten)
- de kosten van de woning en eventuele meerkosten van opties zijn realistischer (minder duur dan een volledig nieuw ontworpen en gebouwde woning)
- de bouwplanning is realistischer (verfijndere en vaak kortere bouwtijd)
- het bouwtraject duurt meestal veel minder lang dan bij een woning van een groot project van een projectontwikkelaar (kortere bouwtijd)
- er kan met prefab onderdelen worden gebouwd, wat meestal extra zekerheid mee brengt in het bouwproces (minder faalkosten, kortere bouwtijd op locatie, minder afhankelijk van weersomstandigheden).

Nadelen van een cataloguswoning t.o.v. een woning van een projectontwikkelaar:
- je moet over een kavel beschikken om de woning op te laten bouwen
- veel losse, kleinere kavels zijn toch nog vrij fors van omvang (en dus duur), terwijl gemeentes vaak slechts een vergunning verlenen voor één woning op zo'n kavel; bij twee of meer woningen komen meer mensen in aanmerking voor "zelfbouw" en wordt de kavel waarschijnlijk ook veel eerder verkocht
- bij grotere kavels zijn er veel eigenaren, maar is een collectief particulier opdrachtgeverschap een mogelijkheid
- een nauwe of ruime keuze van woningtypen en bouwstijlen is afhankelijk van het bouwbedrijf
- soms zijn toch niet alle kosten in de aanneemsom opgenomen, bijvoorbeeld schilderwerk, maar dat hoort er dan wel bij vermeld te worden.

Let op:
- soms zijn er uitsluitend bouwtekeningen en is een bepaald type woning nooit gerealiseerd, waarmee zeer veel van de genoemde voordelen vervallen; kies dus bij voorkeur een basisontwerp dat al vele malen is uitgevoerd.

Na het vinden van de juiste kavel geeft een cataloguswoning door de veelal strakke planning minder verrassingen, een prettig gevoel en meer rust.

Bouwers van catalogushuizen en casco's zijn o.m.:


Documentatie

- Stappenplan (van Huisbouwen)

- Financiële checklist (van Huisbouwen)


Een aantal voorbeelden van cataloguswoningen (vaak ook in casco verkrijgbaar, als minder omvangrijke woning of met een uitstraling van het nieuwe-bouwen, dus met platte daken; klik op de afbeelding voor groter en de bron in de bestandsnaam)