magnesietvloer

Magnesietvloeren zijn speciale dekvloeren die worden gemaakt van gemalen magnesietsteen, een oplossing van magnesiumchloride (het magnesiumoxichloride fungeert als bindmiddel) en een aantal andere componenten zoals zand, zaagsel, houtvezels, marmermeel, kleurstoffen. De oplossing van magnesiumchloride in water wordt sterk water genoemd.
Als marmerdeeltjes worden toegevoegd lijkt de vloer op terrazzo. Magnesietvloeren zijn poreus en niet watervast, en moeten dus van een toplaag worden voorzien. Het zout van de magnesietvloer kan bijvoorbeeld ijzer aantasten. Wanneer de magnesietvloer op een betonnen vloer werd aangebracht, kon het betonijzer aangetast worden. (Een magnesietvloer zonder afsluitende toplaag wordt wit als deze met zeep wordt geboend.)

Magnesietvloeren waren populair van de jaren 1920 tot 1960. Vaak werd de magnesietvloer in twee lagen aangebracht.

Magnesietvloeren worden volgens de leveranciers vaak toegepast in bijvoorbeeld monumentale panden, vanwege de eigenschappen:
- hoge slijtvastheid
- hoge buigsterkte
- betrekkelijk licht in gewicht
- naadloos uiterlijk
- geluidisolerend
- brandwerend
- magnesietvloeren kunnen echter niet toegepast worden in vochtige ruimtes.

De magnesietvloer vormt meestal de ondervloer voor een afwerkvloer (bijvoorbeeld parket, vloerbedekking, tegels, kunstharsvloer).
Magnesietvloer worden ook toegepast als egalisatie van een houten ondervloer die rust op een balken laag. In dit geval is de magnesietvloer een afwerkvloer (ligt op de dekvloer). Omdat het materiaal van de magnesietvloer een compacte massa is en dus goed gevormd kan worden, werd het zelfs toegepast als afwerkvloer voor trappen e.d.

"Magnesietvloeren zijn uitermate geschikt voor toepassing in authentieke monumentale industriepanden en woningen die vaak van origine nog houten vloeren hebben. Deze vloeren vertonen vaak veel niveauverschillen en kunnen niet veel gewicht dragen. Het lichte gewicht van de magnesiet gietvloer is daarbij een groot voordeel." 

"Bij magnesietvloeren als afwerkvloer is het de gewoonte dat bij het plaatsen een waslaag wordt aangebracht. De oude waslaag dient zorgvuldig verwijderd te worden. De voorbehandeling gebeurt het best door middel van schuren of kogelstralen. Magnesietvloeren en anhydriet vloeren verliezen hun sterkte onder invloed van vocht, daarom moet erop toegezien worden dat geen capillair vocht aanwezig is."
Magnesietvloeren worden ipv. met was ook met bv. ED-PF Bindemittel afgewerkt, een tweecomponenten, transparante, dampopen epoxyhars zonder oplosmiddelen (Grouttech).

"De magnesietvloer wordt aangebracht in een dikte van 50 tot 80 mm dikte. Hiermee kan de vloer dus ook enigermate worden uitgevlakt. Dat is nodig omdat het complex begon te verzakken. In sommige woningen is inmiddels een verschil van 130mm opgetreden tussen voor- en achtergevel. Volgens de (huur)normen mag de scheefstand van de vloer niet meer zijn dan 1 cm per meter."

In een oud Bouwmaterialenboek van ing. Verver staat vermeld over magnesiet vloeren:
"Met magnesiet worden z.g. houtgranietvloeren gemaakt. Zij zijn naadloos en voelen warm aan. Door op het werk gebrande magnesiet te mengen met magnesiumchloride verkrijgt men een bindmiddel, het z.g. Sorelcement. Men mengt dit bindmiddel bijvoorbeeld met houtvezels, krijt en kleurstoffen. Het geheel vormt na enige tijd een harde massa. Het materiaal is niet watervast, terwijl staal en ijzer worden aangetast (c.v.-buizen afschermen!). Houtgraniet is te zagen en te schroeven (koperen schroeven toepassen)."

Magnesiet werd ook geperst tot tegels (caroline-tegels); andere benamingen van magnesietsteen zijn houtsteen, houtgraniet, koenaliet, papyristiet, torgament, veruliet, xyloliet, xylolith (Piet Bot) (let op: xylolith en xyloliet hebben ook de betekenis "versteend hout").


magnesietvloer (granietzuil):


Een magnesietvloer lijkt soms op een zandcementvloer. Om vrijwel zeker te weten of het om een magnesietvloer gaat: een magnesietvloer geleidt elektrische stroom dus een elektrische vochtmeter zal uitslaan, ook als de vloer compleet droog is.
Een magnesietvloer is geen gietvloer.
 
Met dank aan Granietzuil magnesietvloeren, Bouwwereld, Lenarduzzi, Multipox, Bedrijfschap Afbouw, Vademecum historische bouwmaterialen van Piet Bot.

Verg.:
- andere dekvloeren: anhydriet vloer, zandcement 
- andere afwerkvloeren: betonstuc (béton ciré), chipsvloer, estrich, granito / terrazzo, grindvloer, plavuis, linoleum, pmma-vloer, pvc-vloer, laminaat, parketvloer (hout, bamboe, kurk), tegelwerk.

Eng. magnesite floor