Terra sigillata heeft een hard homogeen baksel dat rood van kleur is en een opvallende en
goed herkenbare rode (later ook oranje) glanzende deklaag
heeft, ook aan de binnenzijde. De kleur is het gevolg van de keuze voor een fijne
klei met een hoog
gehalte aan ijzeroxide en deze vervolgens oxiderend te bakken op een temperatuur van 920 tot 960
°C. De oven waarin terra sigillata wordt gebakken is een moffeloven.
Ook de deklaag werd uit die klei gewonnen.
Veel producten zijn onversierd. De versierde vormen zijn meestal zeer scherp
belijnd. Deze versieringen zijn niet aangebracht in het baksel, maar liggen er als een
reliëf op.
De versieringen zijn vaak gemaakt door middel van vormschotels; een
vormschotel is een soort mal.
terra sigillata uit augst; klik voor groter:
terra sigillata, forum traiani
dragendorff; klik voor groter:
Letterlijk
betekent terra sigillata "gestempelde aarde" (denk
aan het woord "zegel"). Terra is het Latijnse woord voor aarde
en sigillata is afkomstig van het Latijnse sigillum, een
verkleinwoord van signum (teken, beeld); bron Etymologiebank.