home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


azulejo

 

azulejo

Azulejo is een bonte geglazuurde muur- of vloertegel met een grootte van 12 bij 14 cm. Vaak hebben azulejo-tegels blauwachtige tinten zoals kobaltblauw.
De voorstellingen op azulejos zijn heel verschillend, van moorse geometrische figuren in allerlei blauwtinten tot veelkleurige figuratieve afbeeldingen. Vooral in Portugal en Spanje komen azulejos voor.
In vroeger tijden liep de kleur bij het bakken van de tegel vaak uit, wat de reden is dat er bijvoorbeeld door kleiricheltjes (kleidijkjes) voor elke kleur/vorm een apart vakje ontstond, een techniek die cloisonné heet; cloisonné is Frans voor "ommuurd", in het Spaans heet deze glazuurtechniek cuenca ("oogkas, stroomgebied"). Later was men in staat de tegels de kleuren zonder deze hulpmiddelen bij het bakken goed te houden.


een reconstructie van een polychrome azulejo van het alcázar de toledo waarop goed de "kleidijkjes" zijn te zien:


azulejo, sevilla, spanje, 16e eeuw:


cloisonné, eenzelfde techniek van "ommuren" als die van de azulejo; op de foto worden de stappen getoond bij dit cloisonné-ei (foto joostdevree):


De term komt uit het Spaans/Portugees en houdt misschien verband met de groenachtig blauwe kleur (vanwege "lapis lazuli"), maar kan ook afkomstig zijn van het Arabische az-zulayj, dat kleine steen betekent.

Verg. soorten aardewerk: azulejo, faience, kütahya, terracotta, terra sigillata, witjes.

Eng. azulejo